🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият облик на любими локации в морски Бургас

Рехабилитирани знакови за града места посрещат многобройни гости от близо и далеч

Новият облик на любими локации в морски Бургас
Новият облик на любими локации в морски Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бургас има своите знакови кътчета, оставили своя отпечатък в паметта на града. Сред тях специално място заема районът на най-старата част на Морската градина и "Приморец". Те са свързани със специалните моменти в живота на бургазлии като сватби и рождени дни, както и с традиционни бургаски дейности като събирането на слънчеви ласки на плажа и безкрайни разходки по крайбрежната променада. С годините тези оживени места позагубиха своя блясък и бавно придобиха непривлекателен облик. Днес обаче нещата са диаметрално противоположни. Какво се промени?

След 2006 година постепенно тези любими локации възвърнаха статута си на предпочитани дестинации. Зад цялата обновена инфраструктура стои управата на "Гранд хотел и СПА Приморец". Най-старата и аристократична част на Морската градина отново привлича за разходка сред зеленината, подплатена със зашеметяващи панорами. Плажната ивица, поддържана от "Гранд хотел и СПА Приморец", подканя да се отпуснете и да съберете тен. После за отмора ви посреща друг възроден бургаски символ - знаковият ресторант "Нептун", където се предлага изключителна кухня, а вечерите са изпълнени с жива музика.

Районът в съседство също се поддържа от хотела, който се грижи за приветливата визия, чистотата и озеленяването. Близките тенис кортове, любими в миналото, отново отварят врати и предлагат условия за спорт на открито и закрито в зависимост от сезона и предпочитанията. До тях са не по-малко любопитните стари складове от 1906 г., които днес живеят втори живот под шапката на "Приморец" - "ДАС Марина Бургас хотел". Същото важи и за офисите, част от сградата, защото най-добре се работи с морето пред теб. В съседство е и най-старият закрит пристанищен склад "Магазия 1", който все още пази своята оригинална покривна конструкция тип "Айфел". Днес той събира ресторанти, кафенета, магазини, детски научен център и филиала на НХА в Бургас. Именно от този район котва вдигат корабчетата, които плават до остров Света Анастасия - една от най-новите атракции на морския град.

С дългогодишен труд, постоянство и мащабни инвестиции старите алеи, сгради и кътчета в тази част на Морската градина и периферията ѝ се отърсиха от годините и облякоха нова премяна. Бургазлии и гостите на града ги оживяват ежедневно. Глъчката ги изпълва от изгрев до залез. Рибари с безкрайни въдици разказват лакърдии, гларусите позират за снимка, хората общуват, разхождат се, карат колела, деца играят, близки и приятели споделят вкусна храна и топли моменти. Любими кътчета от лежерен морски Бургас пулсират в хармония с духа на съвремието и очарованието на спомените. Заповядайте да се потопите в dolce far niente на морския бряг, където времето не си гледа часовника.

Бургас си има своя Ривиера!