🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лейди Хамилтън от Миролюбово

Английски рози на българска почва

Христо Арабаджиев в света на 180 маркови рози
Христо Арабаджиев в света на 180 маркови рози
Христо Арабаджиев в света на 180 маркови рози    ©  Цветелина Белутова
Христо Арабаджиев в света на 180 маркови рози    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За едни Ема Хамилтън е австралийска актриса. За други - англо-американка, писателка на детски книги. За познавачите на XVIII век тя е модел, танцьорка и актриса, съпруга на британския посланик в Неапол, която после ражда дете на адмирал Нелсън. За Христо Арабаджиев от бургаското село Миролюбово това е името на сорт роза, селектиран от легендарния британски градинар Дейвид Остин и наистина е наречен на нея. Интересът към английските рози е в основата на развитието на градинския център "Оакплантс" в селото. А оранжевата "Лейди Ема Хамилтън" е бестселърът на разсадника, който в момента предлага около 180 сорта "маркови" рози.

Розите на Дейвид Остин

"Дейвид Остин е селектирал около 80 сорта", обяснява Христо Арабаджиев, собственик на градинския център. "Голямото му постижение е, че успява чрез кръстоски да получи и отглежда рози с аромата на стари градински рози, но със способността за повторно цъфтене и широката цветова гама на съвременните хибридни чаени рози (с по един цвят на клонче - б.а.) и флорибунди (на съцветия - б.а.). Получените рози освен това боледуват рядко. Самият Дейвид Остин ги нарича "английски рози" и така придобиват известност през 70-те години на миналия век."

В разсадника в Миролюбово сега събират сили за бъдещия си цъфтеж още "Джуди Денч", "Емили Бронте", "Принцеса Ана", "Тес от д'Ърбървил", "Чарлз Дарвин", "Бенджамин Бритън", "Роалд Дал" и още много от семейството на английските рози. Цялото портфолио включва 64 представителя. Наред с тях има германски рози - Коrdes и Таntau, и френски - Меilland, Guillot, Маssad. В студения март те още бяха "на клечка". Когато цъфнат обаче, разсадникът привлича сомелиери, които тренират уменията си да разпознават нюанси в ароматите, разказва българският градинар.

Седем години британски уроци

Животът среща Христо Арабаджиев с розите на Дейвид Остин във Великобритания. Самият той родом е от Бургас. През 2003 г. след два семестъра публична администрация в университета заминава на студентска бригада на Острова, където вече е брат му Иван, и остава там близо седем години. Работи с цветя в различни разсадници. Последно - и в най-големия градински център за летни растения (т.нар. Bedding Plants), в Чичестър, Западен Съсекс. Оттам дневно излизали 40 - 50 ТИР-а с цветя, предназначени за стоте магазина на веригата В&Q (от типа направи си сам). Той работел "на крайния продукт".

"Във Великобритания културата е друга - като излязат, те трябва да се приберат с цвете. А ако имат и бира и да свият една цигара, това им е достатъчно", казва собственикът на "Оакплантс". На Острова цветарската индустрия е много развита и сегментирана. Има всичко. Дистрибуцията е висш пилотаж - прилагат се цветови кодове, следи се за качеството - кое растение кога е направено, кога е "напуснало" разсадника. А при самото асемблиране на пратките за магазините вече не се използва човешки труд - всичко е автоматизирано.

Хора, които четат и знаят за розите

През 2010 г. Христо се връща в България и благодарение на контактите си започва да внася от Великобритания рози и декоративни храсти "на корен", които доотглежда. Продължава да се самообразова и сега казва за себе си "консултант съм, това работя".

Клиентите му са основно хора, които "знаят, четат и се интересуват от рози". Най-често са наясно какво търсят - конкретна роза. Някои преди са купували от чужбина, дори директно от разсадника на Дейвид Остин.

Христо избягва да влиза в подробности за клиентите. Потвърждава, че са хора с къщи с дворове. Кръгът им не е много широк, но пък са лоялни и запалени. Разчита на редовните си клиенти, че като останат доволни, ще го препоръчат на нови. Популяризира разсадника през Facebook. Продава почти само онлайн. На място - по изключение и само с предварителна уговорка. Основният му пазар е в София.

"Случайни хора не купуват. Понякога идват, спират и като чуят цената, се отказват. Особено ако решат да я обърнат в бири", обяснява той с характерното си чувство за хумор. В момента роза "Дейвид Остин" струва 37 лева, независимо дали е още "на пръчка", или вече се е разлистила. В тази сума влизат и правата за ползването на името. Начислен е ДДС, издават се фактури, изпраща се по "Еконт".

В обществени поръчки "Оакплантс" не участва: "Там им трябва просто роза, а не "Лейди Ема Хамилтън". Корпоративни клиенти сред хотелиерите по морето също няма.

Три парника

Сега дейността на Христо е в три парника - в дворното място, което е купил на входа на Миролюбово - там си е построил и къща, а също и в двора на баба му, която е родом от селото. Брат му Иван живее през една къща. Той има два парника и е регистриран като земеделски производител. Той специализира в малини и ягоди - това е гледал във Великобритания.

Христо поръчва на едро и минимумът е по десет корена от сорт. Избира ги по интуиция и разчита на късмет да ги харесат и клиентите. Грижи се за тях сам. Непродадените отглежда за следващата година. Тази година е заредил цяла колекция "старинни рози" (открити или хибридизирани преди 1867 г. - б.р.) "просто защото иска да ги гледа". Цъфтят еднократно и обилно - през май-юни, но пък ароматите са страхотни. А за него "розата трябва да мирише".

"Сега, ако ще си говорим за рози, няма да ни стигнат и три дни", казва Христо насред подредения като аптека разсадник. В резюме обяснява, че повечето сортове се нуждаят от поне четири часа слънце дневно. И че обявеният цвят не е гарантиран. "В Англия тези рози изглеждат божествено заради влагата. Тук е по-топло и през юли една тъмночервена например става розова. Практиката показва, че има разлики в нюансите на цвета в зависимост от това дали розата се гледа в Бургас, във Варна или в София, а също и къде си я засадил - на слънце или на сянка", казва той.

Брекзит и хортензиите

Преди пандемията и Брекзит в "Оакплантс" имало 320 сорта рози - всяка с име. Когато през 2021 г. Великобритания излиза от ЕС, директният внос от Острова става много труден заради митата и фитосанитарния контрол. Самият британски производител пренасочва клиентите си към партньорски центрове в Европа, които гледат рози за "Дейвид Остин" - в Холандия, Франция, Белгия. Христо избира да внася от Амстердам. Като единствена разлика при новото положение отчита, че най-най-новите сортове вече идват с година закъснение, докато от Англия са ги получавали веднага. "А е въпрос на имидж да имаш най-новите сортове."

Напоследък обаче те излизат и по-рядко - по два-три на година. Дава си отражение, че през 2018 г. на 92-годишна възраст Дейвид Остин си отива от този свят. Сега бизнесът е поет от сина му. Последната новост ще бъде представена през май на The Chelsea Flower Show. Тя е бледорозова и посветена на кралица Елизабет.

Работата с Холандия се оказала шанс за Христо да допълни бизнеса си. От миналата година новата му страст са хортензиите. В Миролюбово вече има 31 вида Macrophylla (с топчести цветове) и 14 вида Paniculata (с гроздовидни съцветия) - цяла колекция с холандски производител. Спецификата им е, че цъфтят не на старата клонка, а новият цвят излиза отдолу.

Христо Арабаджиев смята да продължи да развива бизнеса си, като добавя към него и други видове цветя.