🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Модерни вина от древното Анхиало

Изба "Страцин" е една от новите инвестиции в региона и показва най-свежото лице на местния тероар

Красимир и Марина Костадинови, собственици на изба "Страцин"
Красимир и Марина Костадинови, собственици на изба "Страцин"
Красимир и Марина Костадинови, собственици на изба "Страцин"
Красимир и Марина Костадинови, собственици на изба "Страцин"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Връзката между Поморие и лозята е древна - анхиалското вино е познато още от антично време, а Черноморието е най-плодородният български лозарски район и днес, особено важен за белите вина. Странно, но тук не са много новите инвестиции, които да превърнат чудесните климатични дадености и старата традиция в модерни и свежи вина, които да напомнят за лятото.

Сред изключенията е изба "Страцин" в едноименното село. Зад нея стои едно поморийско семейство - Красимир и Марина Костадинови, които преди 7-8 години решават, че е време да създадат от фамилните лозя в покрайнините на Поморие свое вино и да направят собствена изба. Откриват подходящото място за база в поморийското село Страцин, а идеята се превръща в реалност през 2015 г. благодарение на европейските фондове, с които е финансирано изграждането й.

Още първата реколта на избата през 2016 г. бързо привлече вниманието както на винолюбителите, така и на по-широката публика. Вината са свежи, пивки, неангажиращи в най-добрия смисъл, но и с характер, който разкрива най-добрите качества на местния тероар. Отличават се с добро съотношение цена - качество, както и с модерен дизайн и закачливи етикети. Така "Страцин" бързо се нареди сред новото поколение изби в страната, които задават много по-съвременно звучене на българското вино.

В началото бе лозето

Семейство Костадинови знае отлично винената аксиома, че "виното се прави на лозето".

Винарната разполага с около 300 декара лозя. Те са наследство от дядото на Красимир Костадинов и оригинално са били засадени с типичните за старото винопроизводство в региона сортове димят и памид, които обаче нямат даденостите за висококачествени вина. Така в периода 2004 - 2010 г. лозята са презасадени с френски сортове, които се чувстват добре в поморийския регион - шардоне, совиньон блан и мускат от белите и каберне совиньон, мерло и сира от червените.

Освен класическите обаче избата експериментира и с някои по-малко популярни в България, но интересни сортове - сред новите лозя са тези с верментино, гренаш блан и португалското албариньо - все сортове, които обичат морския тероар, а вината от тях се отличават с лекота и свежест.

"Страцин" е по-скоро бутикова изба - годишното производство е около 50 - 70 хил. литра, а капацитетът е до 100 хил. литра. Виното си избата продава основно в специализирани магазини, както и ресторанти. "От самото начало нашата идея и цел беше да правим качествени вина, които подчертават даденостите на региона, и много се стараем в това отношение. Никога не сме целели просто да гоним голямо количество, което да продаваме наливно", казва Марина Костадинова. Преди избата да стане факт, тя е работила над 10 години в банка. В следващите години обаче се посвещава на виното и след обучение в Пловдив и подкрепа от приятели и консултанти днес тя е основно човекът, който създава вината на изба "Страцин", докато съпругът й се грижи за лозята.

Вино от морето

Тероарът е "вкусът на мястото". А в поморийския край това е безспорно вкусът на морето, на соленоватите почви и вятър и на слънцето. До Черно море зимата е мека, есента е дълга и топла, а през лятото бризовете проветряват лозята. Така гроздето узрява плавно и натрупва фини плодови аромати.

Тези характеристики са особено добре различими в белите вина на "Страцин" - те са свежи, леки, ароматни, със сортов характер. Розетата на избата също са характерно свежи и сочни. И не случайно Марина Костадинова определя "Страцин" като "бяло-розова изба". Но не са за пренебрегване и червените вина на избата - с по-леки тела и по-ефирни. Както отбелязва и собственичката и техноложка на винарната, "климатът и температурите тук не позволяват това мощно назряване на гроздето, каквото може да се получи в Южна България, но пък нашите червени мина имат финес и елегантност".

Вината на "Страцин" са разделени в три серии - Picky Magpie, Early Birds и Soulmates.

Picky Magpie със закачливите си етикети със сврака е най-новата серия с цени около 10 лв. Това са пивки вина, подходящи за всекидневието. Брандът е създаден по време на пандемията с идеята за по-добро присъствие на избата в търговската мрежа, тъй като заведенията дълго време бяха затворени. Early Birds пък е средният клас вина на избата (около 13 - 14 лв.) - ароматни и свежи бели и розета, а за червените в двете серии не се използва дъб и те са плодови и пивки.

А Soulmates е серията с най-висококачествените вина на "Страцин" (18 - 20 лв.), които и най-добре показват потенциала на местния тероар. Совиньон бланът и шардонето имат дълбочина и сортов характер, за сирата и мерлото се използва и отлежаване в дъбови бъчви. Повечето от тях в последните години са с отличия и в популярния конкурс Mondial de Bruxelles. Сред интересните вина на избата е и розето на серията, което се създава по доста нетипичен начин - от червен и бял сорт - совиньон блан и каберне совинон. Използваната технология, при която бяло вино се настойва с ципите на червено, е различна от приетата за традиционна за розета и се използва в Нова Зеландия, откъдето и семейството заимства вдъхновението за това вино.

И винен туризъм

Избата в село Страцин е създадена и с идея да посреща гости. Домакините предлагат типичната разходка "По пътя на виното", която започва от близките лозя, минава през производствените помещения, залата за отлежаване с бъчвите и завършва с дегустация с подходящите мезета в уютна, модерна дегустационна зала с широка тераса.

"Виненият туризъм изначално е заложен като перо в нашия бизнес план", казва Марина Костадинова. Заради близостта до морето и големите курорти Несебър и Слънчев бряг през лятото на посещение идват и по-големи организирани групи туристи - германци, британци, французи. Миналото лято са успели да привлекат и няколко големи групи американски и скандинавски туристи от круизни кораби. И разбира се, избата е отворена и за всички индивидуални винени пътешественици, които искат да опитат новия стил на поморийското вино.