🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Потайностите на най-знаковия бургаски хотел: "Гранд хотел и СПА Приморец"

Когато от 63 години се грижиш за гостоприемството, се превръщаш в жива легенда

Потайностите на най-знаковия бургаски хотел: "Гранд хотел и СПА Приморец"
Потайностите на най-знаковия бургаски хотел: "Гранд хотел и СПА Приморец"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои сгради носят жива история. Те пазят и разказват истории, продължават да привличат хората и с времето придобиват статут на легенди. Такава съхранена през годините институция е бургаският "Гранд хотел и СПА Приморец". Издига се на изключителна локация - на крачка от златния пясък в прегръдките на най-старата и изящна част на Морската градина.

Създаден с идеята за лукс, комфорт и морско гостоприемство, хотелът отваря врати за първите си гости през 1959 г. Сцена е на важните събития в града, както и на стотици бизнес срещи на дипломати, политици, търговци. Посреща моряци, хора на изкуството, чуждестранни и български гости на Бургас по различни линии - от специалистите, изграждали нефтозавода, до целия актьорски състав от "На всеки километър". Безупречен и приветлив домакин, представящ достойно град Бургас. Превръща се и в любимо място за специалните моменти в живота на бургазлии. Свидетелите на тези времена пазят топли спомени за рождени дни, сватби, балове, годишнини.

През 2006 г. става част от портфолиото на DAS Capital. Ценностите, заветът, историите и отговорността към съхранението им преминават в ръцете на нови собственици и екип, които ги надграждат. След мащабна реновация отваря врати през 2010 г. обновен, разширен, с впечатляваща достолепна и елегантна визия. Безупречният сервиз и класното лустро, типични за бургаския хотел, му носят 5 звезди - и до момента единствени в Бургас.

Днес "Гранд хотел и СПА Приморец" продължава своята история. Посреща многобройни гости от близо и далеч и представя Бургас. Бляскава сцена е на многобройни важни събития в живота на бургазлии и гостите на града. Отваря вратите си и за бизнеса, като е домакин на хиляди форуми, семинари, лекционни и други ивенти за предприемачи от различни браншове и компании.

Мисията в съхранение на традицията не приключва дотук. За утвърждаването на Бургас като целогодишно привлекателна дестинация хотелът инициира редица ценни културни, обществени и развлекателни събития. Регулярно провежда Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"; "Алея на славата" в почит на бургазлии, прославили града; представяния на книги, филми, театрални постановки, сватбено изложение, концерти, специални мастър шеф вечери и много други.

Шестдесет и три години гостоприемство превръщат "Гранд хотел и СПА Приморец" в легенда, която не само пази истории, но създава нови, включително като културно средище. "Никъде по света не намерих по-хубав хотел от "Приморец" - казва един от най-дългогодишните гости на хотела, Георги Щилянов. И това е безкрайно ценен комплимент за екипа.