🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургаският "Козлодуй" в света на нестандартните метални изделия

Компанията, която произвежда тръбопроводи за енергетиката и нефтохимическата промишленост, навлиза в сфери с висока добавена стойност като съдовете под налягане

Мариян Гергов, съуправителят на "Козлодуй", в производствената база на компанията в Индустриален и логистичен парк Бургас - север.
Мариян Гергов, съуправителят на "Козлодуй", в производствената база на компанията в Индустриален и логистичен парк Бургас - север.    ©  личен архив
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Развитието трябва да става стъпка по стъпка. Слагаме една тухла, после друга и след това третата отгоре", обяснява Мариян Гергов, съуправител на бургаското дружество "Козлодуй". В такъв стил е строена 27-годишната бизнес история на компанията, която е сред най-бързо растящите в региона в класацията "Гепард" на в. "Капитал" за 2020 г.

"Козлодуй" монтира и произвежда нестандартно оборудване - най-вече тръбопроводи за енергетиката и нефтохимическата промишленост. Сега се профилира в съдове, работещи под налягане. "Сферата е много сериозна и отговорна, изисква внимателен и прецизен подход. И в нея не можеш да си позволиш много грешки", обяснява Гергов.

От Козлодуй към Бургас

Историята тръгва от някогашното "Монтажи Козлодуй", създадено естествено за целите на атомната електроцентрала. Когато шести блок е завършен и пуснат в експлоатация, работа за монтажния екип там вече няма и той е разпръснат по други държавни предприятия. Група от него идва в "Нефтохим Бургас" и първата й задача е инсталация за течен етилен. Технически ръководител е бащата на Мариян - Дилян Добренов - човек, завършил топлоенергетика с профил атомни централи в Москва. След време "Монтажи Козлодуй" е разформировано и през 1995 г. хора от екипа правят в Бургас собствена фирма - "Козлодуй". Започват с 15 души, а сега в нея работят 130. И през годините тя плавно и устойчиво се развива като експертиза, обем на продукцията и приходи. Сега дялове в "Козлодуй" имат Дилян Добренов, Мариян Гергов и Чанко Чанев.

От монтажи към производство

До 2007-2008 година "Козлодуй" се занимава само с монтажна дейност. После обособява собствена база и започва леко производство. В началото поръчките са малки. След 2011 г. стават по-сериозни, а след 2015-2016 г. производствената дейност сериозно се разгръща, без да спира и монтажната. "В нашата специалност е много ценно да можеш произведеш нещо и сам да го монтираш. Така се избягват грешки и ако има дефекти, се оправят в движение", казва Мариян Гергов. Той се присъединява към фирмата през 2013 г., когато е завършвал МИО в УНСС, а после и инженерна специалност по проектиране в нефтохимическата промишленост. След 2018 г. "Козлодуй" вече започва да получава по-масово поръчки, включително и от чужбина. Сега в експортната му история са Холандия, Белгия, Италия, Русия, Австрия, Сърбия, Хърватия, работи по проекти в Германия, Турция и Франция.

Нова база -нов късмет

Пробивът идва с отварянето на новата им база. Тя е със закрита производствена площ около 3.5 дка и е разположена върху терен 10 дка в "Индустриален и логистичен парк Бургас-север". В нея са инвестирани около 3 млн. лева фирмени средства. Земята е купена по програма на община Бургас, която сега Мариян Гергов оценява високо. Терените са предлагани на преференциални цени, но от участниците в търговете се е искало да отговорят на редица изисквания, че купуват терен, защото наистина им трябва - да покажат бизнес план, налични средства, да се ангажират да открият работни места в определен срок.

За "Козлодуй" базата решавала проблема с липсата на достатъчно пространство, необходимо, за да се произвеждат големи изделия, в старото им помещение на ул. "Одрин" 106. Строителството започнало преди четири години, базата е в действие от две. Когато партньорите им разбрали, че са я завършили, а и че заварчиците им остават същите, поръчките започнали да валят. Първата била за над 200 000 евро, последвали втора, трета. По едно време от предприятието само помолили да се намали темпът, за да се уверят, че ще могат да изпълнят работата качествено и според изискванията на клиентите.

"Започваш така и после, когато имаш референтни проекти, които да покажеш, колелото се завърта", казва Мариян Гергов. "Историята на проектите - това е визитката на фирмата. Самите възложители винаги питат какви проекти си изпълнявал, за да могат да преценят дали ти е по силите и техният." Или както казва баща му: "Добре свършената работа е най-добрата реклама." Сега това е и мотото на фирмата.

Визитката на фирмата

От "Козлодуй" са се фокусирали върху 10 - 15 големи клиента. Имат изпълнени проекти за производство, монтаж и ремонт на технологично оборудване, промишлени инсталации, метални конструкции и тръбопроводи за едни от най-големите производствени предприятия и ТЕЦ в страната: "Лукойл Нефтохим", ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3, ТЕЦ "Горна Оряховица", ТЕЦ "Сливен", "Кроношпан" - Велико Търново и Бургас, "Агрополихим" - Девня.

"Обществените поръчки не са нашето нещо", казва Мариян Гергов. В една са кандидатствали самостоятелно, в повече са наемани като подизпълнители. "Като цяло избягваме да участваме по ред причини: Понякога при поръчките се искат твърде големи обеми, които не можем да поемем. Конкуренцията е много голяма. А като силно специализирани нашите изделия са по-подходящи за частния сектор", добавя той.

Проектите, които изпълнява "Козлодуй", са tailor made и всеки от тях е различен от останалите. "Когато проучваме даден проект, за да го оферираме, винаги има технологично предизвикателство дали може да се получи и как точно да стане това. За нас е много важно да успеем да си подберем работата, която е по силите ни и можем да свършим добре. Ако сгрешим в тази преценка, последствията за всички заинтересовани страни може да са тежки", казва Гергов.

Водородната инсталация и принадената стойност

В пандемичните години "Козлодуй" изпълнили и най-големия си проект досега - инсталацията за концентрация на водород в "Лукойл Нефтохим" - Бургас. Тя е част от Комплекса за преработка на тежки отпадъци с главен изпълнител италианската компания SICIM. От "Козлодуй" извършили всички строителни дейности, фундаментите, металната конструкция, тръбопроводите, електрическата част и тази с контролно-измервателните уреди. Клиентът донесъл част от оборудването, те изработили останалото. "Беше сериозно предизвикателство. Водородът е опасен и всичко е под особено внимание и контрол", казва Гергов.

В "Козлодуй" обаче искат да печелят с качество и по-висока добавена стойност. Затова и в обозримо бъдеще смятат да се фокусират точно върху проекти и изделия за съоръжения, които работят под налягане и за каквито имат сертификат. Това е сложно нестандартно оборудване с висока добавена стойност, за каквото има търсене по цял свят. За тях трябват повече знания и изискванията за качество са доста по-високи. Те имат контакти, ноу-хау, а вече и опит.

"Хората, като чуят метални изделия, и си представят конструкции за халета. Но те не са сложни като производство, конкуренцията е голяма и от значение е преди всичко цената. При нас нещата са малко по-сложни и реалните конкуренти на практика не са толкова много", казва Гергов.

Производство като "Лего"

Производството на "Козлодуй" става чрез процеси като плазмено рязане и заваряване. В халето има бластираща машина (премахва ръждата и обработва повърхността на металните листи, за да хваща боята), валоогъваща машина, лентоотрезна машина. "Всичко се разработва предварително. Усъвършенствали сме вътрешен производствен процес, при който на работниците основните елементи се доставят като Lego. Те сглобяват отделните части в едно цяло изделие", обяснява Ивайло Ангелов, специалист технически контрол, технолог и координатор по международни проекти в "Козлодуй".

През март в производственото хале се работеше по продукция за три завода в Германия и един във Франция - обемисти газоходи и въздухоотводи, предназначени за пещи на биомаса и газ, по които минават изгорели газове и въздух. За тях ангажиментът на фирмата е до бариерата на базата, а клиентите в чужбина ги сглобяват сами. А също и опори за въздухоотводи за Турция. Така, докато индустрията гледа към южната ни съседства за внос на метали, "Козлодуй" изнася за там метални изделия.

Стоманата и хората

За бизнеса на "Козлодуй" има още две чувствителни теми - стоманата, която е проблем, и хората, които са приоритет. "Имаме проекти до третата четвърт на годината. Подсигурили сме ги с 50 - 60 т ламарина, но и се надяваме до месеци пазарът на суровини да се регулира", обяснява Ивайло Ангелов. "В момента с металите е доста трудно, а за нас те са основна суровина. Цените скачат с невероятни темпове. Доскоро килограм метал струваше под 1 лв., сега вече е над 3 лв. Нашите бюджети и тези на клиентите с пъти се различават от предвижданията през миналата година. Има инвеститори, които се отказват от проекти. А и макар всяка година да имаме ръст, не съм сигурен, че и тази ще е така", добавя Мариян Гергов.

Мотото на фирмата - "Най-добрата реклама е добре свършената работа", е и отговорът на въпроса "от какво зависи успехът". А това дали работата ще бъде свършена добре зависи преди всичко от хората - от тяхната мотивация, при това не само материална, но и като атмосфера. Особено при дружество като "Козлодуй", при което поради спецификата на всеки проект автоматизацията е невъзможна. Зависи от заварчиците, механиците, шлосерите, а също от инженерен състав и от мениджмънта, казва Гергов.

Каква е следващата стъпка: "Може би в разширение на базата, която, макар да е шест пъти по-голяма от старата, сега се оказва недостатъчна, ако искаме да се развиваме. Но първо ще се насладим малко на сегашното ни състояние. Искаме да видим, че всичко работи правилно, и после ще решаваме за следващата стъпка", казва управителят на "Козлодуй".