🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-новата бургаска болница - "Сърце и мозък"

Лечебното заведение отвори през ноември 2021 г., разполага с 330 легла и 600 лекари и професионалисти по здравни грижи от цялата страна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Допреди само десетина години Бургас беше град, в който хората с инфаркт трябваше да бъдат закарани до Ямбол или Варна, а понякога - да летят до София, за да получат помощ бързо, а бременните жени проследяваха какво се случва с детето им, например в Пловдив.

Бурното развитие на града съвсем не е последвано от развитие на медицината. Опитите за развитие на частни клиники са сравнително отскоро и пациентите като цяло се съобразяват с монопола на бившата Окръжна болница - УМБАЛ Бургас.

В момента на територията на областта има 28 лечебни заведения, които работят със здравната каса, а само в Бургас вече има шест многопрофилни болници за активно лечение.

Последната от тях е "Сърце и Мозък", която присъства в града от средата на 2019 г., но от ноември миналата година вече е в самостоятелна сграда. Клиниката е част от Българския Кардиологичен Институт (БКИ), който управлява 5 специализирани кардиологични болници, 15 медицински центъра и още една високотехнологична болница "Сърце и Мозък" в Плевен. Екипът от лекари, медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи само в Бургас в момента е около 600 души, като броят им ще продължава да се увеличава, разказва изпълнителният директор на Българския Кардиологичен Институт проф. д-р Яна Симова (виж интервюто).

Какво представлява болницата

Инвестицията на фирмената група на Търговска Лига е в Бургас е близо 100 млн. лв., като разгърнатата застроена площ на болницата е над 15 000 кв.м. Болницата е на 11 етажа, от които два са подземни. Тя разполага с над 330 легла, 14 операционни зали, в това число хибридна зала, 3D C-рамо с вградена навигационна система и робот за гръбначна хирургия, ангиограф и невронавигация, роботизирана хирургична система Da Vinci с четири ръце, която ще обслужва всички хирургични специалности, последен модел бипланов ангиограф, ядрено-магнитен резонанс и два компютърни томографа. В болницата работят клиники и отделения по кардиохирургия, неврохирургия, гръдна хирургия, съдова хирургия, анестезиология и интензивно лечение, нервни болести, обща хирургия, кардиология и инвазивна кардиология, урология, гастроентеорология, ортопедия и травматология, образна диагностика, рехабилитация, лабораторен блок с клинична и микробиологична лаборатории.

Болницата оперира и със специална система PAСS, която прави възможен бързия трансфер на образи, лабораторни резултати и допълнителна документация. Така може да бъде извършен мултидисциплинарен консилиум както с лекари от други специалности, така и с водещи професори от университетски болници в Европа, с които БКИ имат дългогодишно сътрудничество. "Сърце и Мозък" има собствен специализиран медицински транспорт и реанимобили.

Основният капитал

Това, което прави впечатление в екипа на болницата в Бургас, е, че повечето му членове не са родом от самия град и областта, а са взели тежкото решение да се преместят заедно със семействата си и да заживеят в Бургас.

Разбира се, най-силно впечатление прави потокът лекари, които са родом от Варна и цялата им досегашна кариера е протекла там, но има много специалисти, пристигнали от Пловдив и София.

През годините, оказва се, "Сърце и Мозък" са поддържали тясна връзка с млади българи, специализиращи в чужбина в основните кардиологични и неврохирургични специалности и са успели да им предложат условия, при които те да се върнат, например от Израел, Италия, Австралия.

Така, в крайна сметка се оказва, че над 80% от екипа на "Сърце и Мозък" Бургас се състои от висококвалифицирани специалисти от други области - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, някои от тях пътуват всеки ден. Дали заради перспективите за развитие и професионалните предизвикателства, доброто възнаграждение, благодарните пациенти или затова, че Бургас предлага чудесни условия за живеене, за тези решения разказват самите лекари.



Проф. д-р Яна Симова: Над 80% от екипа ни не е от Бургас

Проф. д-р Яна Симова е изпълнителен директор на Българския Кардиологичен Институт. Тя е кардиолог, водещ специалист по ехокардиография, ръководител на научна група за пост-COVID синдром; занимава се с цялостно изследване, диагностика и лечение на пациенти със синкоп (преходна загуба на съзнание), включително с телемедицина и телекардиология, стрес тестове на сърцето, анализ на функцията на съдовете. Заема ръководни позиции в Европейското кардиологично дружество и Европейската асоциация по сърдечносъдово изобразяване. Отличена с многобройни награди за научни постижения, включително престижната награда за Високи научни постижения на Съюза на учените в България. Търсен лектор и преподавател, редактор на шест списания, с над 330 научни публикации.

Защо открихте болница в Бургас, след като е ясно, че оттам трудно ще съберете екип, беше сравнително мъртва точка на картата на българското здравеопазване или решихте, че тъкмо затова градът има потенциал да предостави по-добра услуга?

През 2019 г. съществуваше реален риск пациентите в региона да останат без кардиохирургична помощ, т.е. в състояние на спешност да им се налага да пътуват до Пловдив или до Варна, с което животът и здравето им да бъдат излишно изложени на риск. От юли 2019 г. в "малката" "Сърце и Мозък" Бургас при нас избраха да се лекуват 20 хил. българи. Направихме 1200 сърдечни операции, помогнахме на 32-ма пациенти с дисекации, приложихме иновативни техники в областта на инвазивната кардиология (12 TEVAR и 40 TAVI). Но най-важното - лекарите ни спасиха хиляди животи. През тези две години ясно се открои острата необходимост на целия регион от модерни и комплексни здравни грижи. Решението за откриване на новата "Сърце и Мозък" през 2021 г. не беше спонтанно, а представлява надграждане на дейността и разгръщане на капацитета на Българския Кардиологичен Институт в Бургас. 15-годишният ни успешен опит в управлението на специализирани кардиологични болници в страната и отличните резултати на мултидисциплинарната "Сърце и Мозък" в Плевен ни дадоха всички основания да реализираме и този проект.

Как конструирахте екипа на болницата, какви са изискванията Ви към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които каните?

БКИ и болниците "Сърце и Мозък" са привлекателно място само за будните, постоянно развиващи се медицински специалисти, активно търсещи успешни решения на сложни медицински казуси. Ние предлагаме възможности за специализация, придобиване на опит и развиване на комплексни професионални умения, необходими за работата в мултидисциплинарен екип, включително благодарение на тясното ни сътрудничество с водещи специалисти от Европа и Съединените щати. По този начин към днешна дата сме създали близо 600 нови работни места в Бургас - за лекари, медицински сестри, санитари, здравни асистенти, технически сътрудници и други.

Как успявате да убедите лекарите да напуснат родното си място и да се преместят със семействата си в Бургас, защо се съгласяват - заради професионалното предизвикателство, добрите финансови условия, перспективата за развитие, защото Бургас е добър град за живеене?

В контекста на глобална икономика - свободно движение на хора, стоки и услуги и силна конкуренция, добрите професионалисти логично търсят възможно най-добрата реализация - условия на труд, заплащане, перспективи. Над 80% от екипа на "Сърце и Мозък" Бургас се състои от висококвалифицирани специалисти от други области - София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, които са привлечени от добрите трудови възнаграждения и перспективите за развитие.


Д-р Владимир Корновски, началник на отделението по кардиохирургия, преместил се от Варна: Преместването ми от Варна не трябва да учудва никого

Защо избрахте да работите в Бургас?

Опитът ми от обучението и практикуването на лекарската професия в страни като Франция и Германия показва, че лекарите периодично сменят работните си места. Когато някой иска да оглави клиника и да се развива, той се мести в друга болница, в друг град заедно със семейството си и това е нещо нормално. Затова за мен беше нормално да приема предложението за работа от "Сърце и Мозък" в Бургас. Градът е много хубав и преместването ми от Варна не трябва да учудва никого.

Какво ви привлече в точно тази болница?

Преди пет години БКИ изгради първата "Сърце и Мозък" в Плевен - високотехнологична болница, в която няма място за хора без желание да се развиват и усъвършенстват. Бях много впечатлен. Тук е същото - постоянно развитие, обучения във водещи хирургични центрове в Европа, овладяване на нови техники и прилагане на съвременните технологии са задължително условие. Ръководството на болницата се ангажира и инвестира в постоянното професионално израстване на екипите. Новоизградената свръхмодерна болница в Бургас е оборудвана с апаратура от най-висок клас, а отделението по кардиохирургия притежава най-новата версия апарат за миниинвазивна хирургия, чрез който травмата от интервенцията е сведена до минимум. Гордост за мен и екипа ми е, че 40% от пациентите с коронарна патология в Бургас се оперират при биещо сърце. Въведохме техниката на миниинвазивен коронарен артериален байпас. Реконструкция или протезиране на митрална клапа при нас се извършват почти изцяло миниинвазивно с ендоскопска апаратура.


Д-р Андрей Андреев, кардиохирург, завърнал се от Израел:Това са условията, при които всеки колега мечтае да работи

Защо решихте да останете в България?

Дилемата дали да продължа реализацията си в чужбина, или да остана в България стоеше на дневен ред скоро след завръщането ми от Израел. Избрах да продължа професионалния си път след изключително конструктивен разговор с проф. Веков и вече покойния проф. Данов, защото вижданията ни как да се развиват високи медицински стандарти напълно съвпаднаха. Бях много впечатлен от визията на БКИ за бъдещето на кардиохирургията в Бургас, както и от високотехнологичната "Сърце и Мозък" в Плевен, където имах удоволствието да работя един месец впоследствие.

От началото на тази година отвори врати новата "Сърце и Мозък". Убеден съм, че това са условията, при които всеки колега мечтае да работи и всеки пациент може да бъде сигурен, че ще получи лечение, съизмеримо с най-високите световни стандарти.

Удовлетворен ли сте от условията?

В личен план Бургас е град, който предлага отлични условия за младо семейство с две деца. Зелен, чист, уютен и спокоен. И в допълнение към всичко това - сигурен съм, че освен предпочитана морска дестинация Бургас ще се превърне в център за здравен туризъм след откриването на новата ни болница.


Д-р Ивайло Тончев, кардиолог и електрофизиолог, родом от Варна, завърнал се от Израел и Австралия: Бях се зарекъл никога да не се връщам в България

Какъв е вашият професионален път?

Завършил съм медицина в България, в Медицинския университет - Варна, както и здравен мениджмънт в същия университет. След като работих една година в университетската болница, спечелих стипендия за специализация в Израел. След това ми предложиха специализация, а после ми дадоха препоръки да продължа тясната си специализация в The Royal Melbourne Hospital, която е люлката на електрофизиологията в Австралия.

Когато заминавах преди осем години, бях се зарекъл никога да не се прибирам в България поради доста ограничената тогава възможност за развитие.

Кога се свързаха с вас?

Преди повече от две години. "Сърце и Мозък " упорито търсеха млади колеги с добро образование и потенциал, защото имаха дългосрочен план и визия за развитие на модерна и достойна медицина за българските пациенти. В болницата има висока работна етика и определящи са знанията и уменията. Към настоящия момент мога да потвърдя, че разполагаме с апаратура "последен писък на модата" - още един фактор, който ме накара да се върна. За сравнение - някои от апаратите, с които работя тук, в Бургас, са по-нови от тези, с които работех в Австралия.


Д-р Вера Семерджиева-Каршакова, кардиолог в отделението по кардиохирургия на "Сърце и Мозък" - Бургас, родена и завършила в Пловдив: Участвам във възраждането на медицината в Бургас

Защо избрахте да работите в кардиохирургия?

От 2011 г. работех като кардиолог в кардиохирургията на УМБАЛ "Св. Георги" - най-голямата болница в България, и се бях влюбила в кардиохирургията като дисциплина, като подход, начин на работа, като интензивност и дефинитивност в клиничните решения. За мен беше важно да мога да продължа да работя в такова отделение, което разширява терапевтичните възможности, а не да бъда кардиолог в конвенционално отделение.

Когато "Сърце и Мозък" стъпиха в Бургас през 2019 година, бях много впечатлена от иновативния модел кардиохирургия, който практикуват. За сравнение - тук се налагат най-новите съвременни технологии, които позволяват много по-бързо възстановяване на пациентите от обикновено трите месеца, необходими след класическо хирургично лечение. Много се зарадвах, защото това са иновации, които ни позволяват да се учим заедно, в движение и да сме в крак със световните тенденции. Високите технологии тук спасяват живота и това е истинско чудо всеки ден.

Харесва ли ви Бургас?

Бургас като бизнес, като инфраструктура, като условия за живеене достигна едно от първите места в страната и всеки знае, че той е един много съвременен и динамичен град. Обаче спрямо останалите сфери медицината изоставаше. Сега, с разкриването на медицински университет и на такава високотехнологична болница като "Сърце и Мозък", вече медицината догонва развитието на града. Щастлива съм, че мога да участвам в това в

възраждане.


Д-р Милена Перухова, гастроентеролог, преместила се от София със семейството си: Направих дълго проучване и избрах "Сърце и Мозък"

Как се спряхте на предложението за работа в Бургас?

"Сърце и Мозък" се появи като възможност след едно дълго търсене. Две години преди това аз работех в болница "Лозенец" в София, бях началник на клиника и заместник-директор, струпа ми се много административна работа, а мечтаех да се върна към реалната медицина. По това време се запознах с колеги от плевенската "Сърце и Мозък", които ми разказаха за отношението на ръководството към тях като личности и специалисти, за апаратурата, за атмосферата. Направих проучване и на други места и избрах "Сърце и Мозък". Получи се така, че се събрахме 10 души от болницата и целият екип тръгна към Бургас със семействата и децата, намерихме им детски градини и училища и в момента всички се чувстваме чудесно. Свикнали на стреса в София, очаквахме трудно да направим всичко, а в Бургас всичко е достъпно, разстоянията са много малки и животът е подреден.

Различава ли се тази болница от предишните, в които сте работили?

Тя е комбинация от абсолютно целия необходим набор апаратура, която е нужна на един гастроентеролог, а ръководството подкрепя всички лекари да специализират в чужбина. Аз съм интервенционален гастроентеролог, работил и в частни болници освен в държавна, и намерих място, където реално да продължа да развивам уменията си. На втория месец към нас се бяха обърнали 140 пациенти, това е голямо постижение.