🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Логистичните бази в Бургас - малко и малки

Черноморският град все още е в очакване на модерни складови и производствени площи

Северният индустриален парк на Бургас - преобладават складове и логистични бази за собствено ползване
Северният индустриален парк на Бургас - преобладават складове и логистични бази за собствено ползване
Северният индустриален парк на Бургас - преобладават складове и логистични бази за собствено ползване    ©  Цветелина Белутова
Северният индустриален парк на Бургас - преобладават складове и логистични бази за собствено ползване    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

"Все се надявам и в Бургас да бъде направена голяма и модерна логистична база по съвременните стандарти като в София, Пловдив, Стара Загора. Засега обаче такава няма", казва Валентина Косева, управител на "Валесто", компания - представител на платформата "БГ склад" за града и региона.

На пазара на индустриални площи в черноморския град преобладават складове и логистични бази за собствено ползване, а складовете за отдаване под наем все още са малко и малки. "Подхожда се плахо и бавно вървят нещата", казва Косева, като го обяснява и с икономиката на града - "липса на особено голям бизнес и относително голяма безработица".

Търсенето е умерено

Интересът към наемане на складови и производствени площи не е голям и е сезонен, обяснява тя, като дава пример с някои актуални търсения на пазара в Бургас.

Компания за пакетирани хранителни стоки например обмисля релокация на склада си. Търси помещение 200 - 300 кв.м, но тъй като вече навлиза в сезона, предпочита да може да го наеме от началото на следващата година. Интерес към малки складове - около 200 кв.м, има и за целите на онлайн търговията и градската логистика. Две фирми са наели подобни квадратури, но наскоро едната от тях е искала да смени склада си с по-малък.

Друг случай е компания за полагане на специални покрития на самолетни турбини, която сега работи в Дебелт и изгражда собствена база върху 10 дка в индустриална зона в Бургас. Строителството все още е в ход, но компанията би искала да разшири дейността си още сега и затова търси около 1000 - 2000 кв.м под наем. За производството си се нуждае от електричество с мощност 1 мегават, а такива възможности има предимно в стари предприятия от соцвреме. Някои от тях и ги премахват, защото са свързани с по-високи такси към EVN.

С големите енергийни мощности като цяло има проблем, казва Валентина Косева. Спомня си случай с хора от компютърния бизнес, търсещи под наем голямо помещение, за да копаят биткойни. Склонни били и да инвестират 300 хил. лева за охлаждане на компютрите. Решаваща спънка се оказало, че EVN отказали да поставят мощностите от около 1-2 мегавата, необходими за начинанието.

Малки нови бази, единични реновирани складове

В Бургас има няколко нови бази, но в неголеми размери. Чисто нова е база "Мадика" в северната промишлена зона. Тя е 3000 кв.м, но в момента към нея се строят още около 2000 кв.м. Също в северната зона е базата на фирма "Ариес" - около 2500 кв.м. В южната промишлена зона има чисто нов обект около 2200 кв.м, разделен на складове по около 200 кв.м, разказва Косева.

Сред съвременните складове за отдаване под наем тя посочва и обекта на строителната компания "Кредо - Г4". Тя е купила и ремонтирала стара база за ремонт на тежкотоварни машини от поне 3600 кв.м, където първоначално наемател е "Техномаркет". Строителят реновира помещенията, вдигат вертикалната планировка с 1 м, прави сериозни инвестиции. В момента довършва фасадната част към главната улица в района на южната промишлена зона и ще прави складове и магазини.

Не всички собственици обаче са толкова инициативни. Около пристанището има купени стари предприятия, чиито притежатели единствено отдават под наем, без да имат желание да инвестират и да ги развиват.

Остра липса на хладилни складове

Наемните цени на складовите площи в Бургас се движат в диапазона 2.5-4 евро на кв.м, като това включва и сървис таксата, казва Косева. Нивата при чисто новите площи са в горната граница - 3.5-4 евро.

"При хладилните складове се мъчехме да продаваме на наем 20 евро на кв.м с включено в сумата електричество, чиито цени по това време бяха умерени и стабилни", казва Косева.

"В Бургас има голяма липса на хладилни помещения за отдаване под наем и моята препоръка към всички е да инвестират в такива", заявява тя.

Съществуващите, доколкото ги наемали за през лятото, са на цени по 20 евро на кв.м. Преди около година и половина собствениците на хладилните складове ги продали на местна фирма, която се занимава с риболов. Тя направила там цехове за преработка на рибни продукти и сега складовете са само за нейно ползване.

В повечето случаи търговците изграждат в складовете си хладилно помещение, не по-голямо от това, което им трябва, казва Косева.

Хроничен проблем с регулацията на земеделска земя

Пред развитието на индустриалните имоти има голям проблем, свързан с регулацията на земите, казва Валентина Косева.

Има много имоти в промишлените зони - бивши земеделски земи, които преди време са включени в регулация. Проблемът е, че този статут е обвързан със срок, в който собствениците трябва започнат да строят върху терените си или поне да сложат ограда. В случай че това не бъде направено, земята губи статута си на регулирана. В случая с Бургас срокът е бил до около 2017 г. При доплащане на такса статутът може да бъде възстановен, но тя не е ниска. За имот около 4 дка таксата е 6-7 хил. лева.

Много агенции за недвижими имоти не са запознати с това, а продавачите или не знаят, или крият. А това в доста случаи осуетява сделките. Например една за терен близо 16 дка на цена 150 евро кв.м се проваля в последния момент, след като става ясно, че земята е с изтекла регулация. И тя не е единствената. Купувачите предпочитат готови терени, върху които могат директно да започнат да строят, обяснява Косева.

Разликата в цената на регулираната и земеделската земя зависи от локацията. В промишлените зони например квадратният метър е 70 - 80 евро, което е два пъти повече от земеделска земя в съседство. Цената й върви по 35 - 40 евро.
Все още няма коментари
Нов коментар