🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Деултум - римската колония на 20 км от Бургас

   ©  Цветелина Белутова

Има места в България, които абсолютно незаслужено са пренебрегвани. На 20 км от Бургас се намират руините на римското селище Деултум. Това е просто един завой надясно на изхода на Бургас за Созопол, а е рядко преживяване.

На самия път към Средец е изграден прекрасен музей с намерените находки при археологическите разкопки, много от тях поставени в необходимия контекст.

Colonia Flavia Pacis Deultensium е създаден в началото на 70-те години на I век сл. Хр. от ветерани от Осми августовски легион и е най-старата свободна римска колония по българските земи. Макар и отбелязан още от братя Шкорпил в края на XIX век, разкопките по него започват преди 34 години. Разкритията показват, че тази колония се простирала между Деултум и Анхиало по открити надписи за т.нар. бург или пирг - стражеви кули.

Деултум е основан на южния бряг на река Средецка и на брега на Черно море. Към онзи момент сегашното Мандренско езеро е било лиман с пряка връзка с морето, едва през XII-XIII век речните наноси затлачват пролива към морето и се обособява затвореното езеро.

Деултум е бил по средата на разстоянието между Дунав и Мала Азия и има стратегическо значение за Римската империята. Градът е бил на пряко подчинение на императора и сената. Сред разкопките е намерена бронзова глава на император Септимий Север, която е част от по-голяма скулптура. Сега тя заема централно място в музейната експозиция наред с открити накити, монети, "хирургически" инструменти и други артефакти.

Сред намерените мраморни статуи има и такива на други императорски семейства, а особена находка е статуята на богинята Минерва, чието възстановяване е истинско предизвикателство, тъй като частите от нея са разпръснати на страшно много места. Уникалното при нея е щитът на богинята, който изобразява войната между титаните и олимпийските богове. Минерва е била на голяма почит в колонията, тъй като е била покровителка на император Веспасиан, по чието време е основан Деултум.

В археологическия резерват се открояват останките от храм на Асклепий, когото ветераните от августовски легион тачели особено много.

Друга прекрасна находка, която може да се види в архитектурния резерват Деултум, са руините на римските терми, които са заемали централно място в колонията и са заемали доста голямо пространство. Те, разбира се, са част от водопроводната мрежа на римския град. Селището сече собствени монети в продължение на половин век, което според археолозите показва стратегическото му значение по това време.

Заради зачестилите нашествия на готи и хуни са изградени крепостни стени, чиито останки също са видими в резервата.

След това градът се е развивал като част от Източната римска империя, превръща се в епископски център. По късно е бил превзет от хан Крум и е бил гранична точка с Византия с изградена митница, както и църква, в която се предполага, че се е покръстил княз Борис Михаил.

А в прекрасната музейна експозиция са събрани всички артефакти от археологическия резерват.

Ако все пак решите да направите този завой надясно, преди да се забиете в Южното Черноморие, и посетите древния Деултум, помолете за беседа уредниците на музея. Историята на този край е интересна и дълга.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар