🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата любима дестинация в Бургас: крафт пивоварна MetalHead

За кратко време пивоварната се превърна в задължителна отбивка в региона и гореща музикална точка заради MetalHead Beer Fest

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако харесвате крафт бира, няма как да сте ги пропуснали. Със забавно-провокативните си етикети и имена бирите на MetalHead изпъкват дори на иначе цветните рафтове на специализираните бирени магазини. Само за три години бургаската крафт пивоварна и барът дегустационна към нея (т.нар.taproom) в парка на крайградския квартал "Ветрен" набра значителна популярност не само сред феновете на добрата крафт бира.

Тя привлича и почитатели на тежката музика, защото метълът е религията на създателите на пивоварната. Също така е удобна и интересна отбивка за почиващите по морето и е идеална дестинация за семеен уикенд в добре уредения парк.

В края на юли и началото на август пък пивоварната се превръща в гореща точка, защото тук се случва MetalHead Beer Fest с много бира и музикална сцена.

Холандски генезис

Зад MetalHead стоят двама приятели бургазлии, в чиито вени тече любов към тежката музика и към бирата. Митко Митев и Ганчо Кожухаров всъщност работят и живеят в Холандия със семействата си. Занимават се с IT. "Преди много вече години реших да поработя в чужбина без някакви дългосрочни планове. После дойде и Ганчо. И ето минаха вече 23 години", казва Митко Митев.

Вкус към крафт бирата двамата развиват именно в чужбина. "Първата си крафт бира опитах в Хага - Raging Bitch на американската пивоварна Flying Dog. Бях силно впечатлен, това беше съвсем различно преживяване", казва Генчо Кожухаров. За Митко Митев пък първата среща с крафт бира е в Лондон с класиката в жанра - Punk IPA на британската Brewdog. И разбира се, източник на вдъхновение е и съседната Белгия, която е известна с типичния си стил. В последните десетина години крафт бирата изживява нов подем в световен мащаб, а в Европа в този период отвориха хиляди микропивоварни, така че двамата бъдещи предприемачи са имали шанса да пият крафт бира "с широко отворени очи", да сравняват вкусове и да развиват предпочитания, които да заложат в бъдещата пивоварна.

"Едно лято се прибрах в Бургас с кашон крафт бири, които споделих с приятели - всички много се впечатлиха", разказва Ганчо. Сред тях са и Тодор Георгиев - бъдещият пивовар на MetalHead, както и Пламен Герогиев, който сега е управител. Започват да експериментират с домашно пивоварство и с течение на времето "продукцията" става все по-добра. В крайна сметка през 2017 г е взето "не идеално трезвото решение" за собствена пивоварна. Митко Митев добавя и още една причина да се впусне в начинанието: "Честно казано, беше ми скучно." По думите му идеята за собствен бизнес, и то пивоварна, му се струва като нещо интересно и свежо на фона на професионалната рутина в IT сферата.

И бургаски корени

Че ще бъде в Бургас, а не в Холандия, не е под въпрос. "В Холандия има 850 крафт пивоварни, докато в Бургас нишата не е развита. Искахме да покажем тази култура, да допринесем с нещо за града", казват те.

Реализацията отнема време. Дълго търсят правилното място и накрая го намират в парка на "Ветрен". "На това място е имало стара дъскорезница. Самата постройка беше в много лошо състояние, наложи се да я изградим почти наново. Но от друга страна, наемът бе изгоден, а и имаше достатъчно място и за производствените помещения, и за taproom-а, където да посрещаме хора, да могат да опитат бирите ни, пресни и наливни", казва Митков Митев.

Влагат основно собствени средства и заем от фирмата, в която работи Митко Митев. Ремонтът се случва сравнително бързо, повече време и нерви отнемат административните процедури, но на 3 март 2019 г. бутилират първата си бира - американски стил IPA на име Your Girlfrend's Girlfrend. И досега тя е сред най-успешните им. През лятото на същата година пивоварната отваря официално врати.

Повече от пивоварна

Междувременно община Бургас е изпълнила плановете си за парка и той се е превърнал в добре уредено за отдих и семеен пикник място - с големи маси, барбекюта и детски зони. Паркът е естествено продължение на пивоварната, а също така прави възможен и MetalHead Beer Fest, който се проведе за пръв път през лятото на 2019 г. и се превърна в ежегодно събитие.

Двудневният фест, който и тази година ще е в края на юли и началото на август, е колкото бирен фестивал - посетителите могат да опитат бира от над 15 крафт пивовари, включително от чужбина, толкова и музикален фестивал - с тежка музика на живо и диджей. "Искахме феста да бъде както за нас, така и за Бургас - да развием повече крафт бирената култура. Мястото позволява и да се изгради сцена, да се съберат много хора - миналата година имаше между 5 и 6 хил. посетители, стана страхотен купон", казва Митко Митев.

Подобни събития, разбира се, подпомагат и продажбите на място - около ⅓ от годишните продажби на MetalHead се случват в taproom-a, който работи между март и ноември и по време на феста. Останалата част е от специализирани магазини и барове - основно в София, а отскоро имат присъствие и в една от веригите. Правят и малък износ за Холандия, Италия, Гърция. Капацитетът на самата пивоварна е около 9-10 хил. л месечно, а с допълнителното ново оборудване, което е закупено, ще достигне до 12 хил. литра.

Макар да са на пазара от едва три години, MetalHead вече са разпознаваеми и оценени, и то не само в България - получават награди и покани за участие в престижни фестивали и в Европа. От своя страна те пък са и социално отговорни - бяха една от няколкото крафт пивоварни, които направиха кампанията I am amazing, за да подпомогнат специализираните барове и магазини в страната през пандемията. Сега MetalHead пускат и специален етикет в подкрепа на украинските пивовари и Украйна.

А за близкото бъдеще обещават още хубава бира и интересни колаборации с други пивовари.

Бирата и като арт

За три години в пивоварната са създадени 26 вида бира - някои специални и еднократно предлагани, други редовни. Традиционно най-популярни са стиловете IPA и NEIPA, стаут, импириъл портър, IPA lager и др. Някои от по-особените вкусове пък са карамел и морска сол, кокос и ванилия или опушено-лютият портър.

MetalHead са напълно уникални с имената и етикетите на бирата. Имената са вдъхновени от любими метъл парчета, понякога креативно променени, така че да пасват на идеята на бирата. Например Your Girlfrend's Girlfrend е вдъхновена от Type O Negative и песента им My Girlfriend's Girlfriend, а импириъл статутът Sweet Stout of Mine е вариация на Sweet Child of Mine на Guns'n'Roses.

След като името е избрано, се ражда и концепцията за арт етикетите. Те са дело на художничката Диана Данова от Варна и се отличават с фънки комиксов стил, доза провокативност и много хумор.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    madhamish avatar :-|
    MadHamish

    Готин материал, харесвам бирата на Metalhead, а те са ми и приятели. Но как е допуснато в цялата статия да пише на 5-6 места Холандия и холандски и нито веднъж Нидерландия, както е официалното име на държавата?

    Нередност?
Нов коментар