🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Маймуните отиват на юг

Един от най-очакваните концерти през последните години, гостуването на Arctic Monkeys, ще се проведе в Бургас. Защо?

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България е страна, която влиза в турнетата най-често на вече залязващи групи. Това ще се промени във вечерта на 12 август, когато на пристанището в Бургас първо гостуване в България ще направят Arctic Monkeys, все още в зенита си като комерсиална релевантност и с дългоочакван албум, планиран по-късно тази година.

До голяма степен, подобно на гостуванията на Metallica в Пловдив през 1999 и на Depeche Mode през 2006 г., концертът ще бъде знаков за цяло поколение (и вероятно за някои от българските рок групи, които превърнаха честите кавъри на Arctic Monkeys в обичайна част от репертоара си). Когато миналата година билетите бяха пуснати, интересът доведе до срив в системата, придружен от хакерска атака, а в крайна сметка концертът в Бургас беше разпродаден за час. На 12 август Алекс Търнър, Джейми Кук, Мат Хелдърс и Ник О'Мълей ще бъдат посрещнати от 11 000 души.

С Arctic Monkeys идват и обещаващите ирландци Inhaler като подгряваща група на предстоящото турне. Миналогодишният им дебютен албум It Won't Be Like This застана директно под номер едно в британския чарт, а бързият им пробив се дължи и на един любопитен факт - вокалистът Илайджа Хюсън е синът на Боно от U2.

И все пак защо Бургас? Вероятно който и град да беше избран за този концерт, той пак щеше да бъде разпродаден. "Основен фактор е опитът от региона", казва Мартин Михайлов, един от организаторите на концерта, управител на клубовете "Строежа" и "Терминал 1". Той е и мениджър на българската група с предстоящ нов албум Jeremy?, които ще открият събитието на 12 август, преди Inhaler и Arctic Monkeys да излязат на сцената.

Това, което накланя везните в полза на Бургас, са вече тестваните отношения между организатори и община, а публиката асоциира града като фестивална дестинация още от времето на Spirit of Burgas (2008 - 2015, на който са свирили две от основните групи от поколението на Arctic Monkeys - Kasabian и Editors). "Това е проверена локация, партньорите ми са работили често на нея и им е лесна логистично", твърди Мартин Михайлов.

Бургас дава и възможност за концерт на открито по време на лятото, което също така помага и при завръщане на ковид мерки. "Да сме на открита сцена беше в плановете ни от самото начало." Туристическият поток към града и възможността концертът да бъде съчетан с почивка е също сред факторите, тъй като така събитието би могло да привлече и чуждестранни фенове.

"Комбинацията от добър тайминг и подходяща локация, хубаво време, море и наистина актуални артисти няма как да не е печеливша", казва Михайлов.

Седмица преди концерта пристанището ще приюти още едно музикално събитие, което ще привлече хиляди, но със, така да се каже, неактуални, но все още слушани имена: на 5-7 август ще се проведе Spice Festival, едно от малкото летни събития без нулево издание през последните години. То тематично събира изпълнители, които асоциираме с предишни десетилетия: тази година в програмата са Gypsy Kings, Shaggy, Хедър Смол от M People, диско легендите The Weather Girls и Ottawan, и други.