🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас: А сега накъде?

Градът е в търсене на ново бизнес амплоа, в града има дефицит на индустрия, а работната сила е в прекомерна зависимост от туризма

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бургас определено се беше запътил към едно по-добро бъдеще. Целенасочената политика на общинското ръководство да го направи едно по-добро място за живеене години наред подклаждаше илюзията, че икономически също ще дръпне напред. Създаването на няколко икономически зони, добри училища с модерна материална база, нови висши учебни заведения и гимназия по компютърни науки, отличната транспортна схема, велоалеите, овладените пространства край морето и още много други начинания предвещаваха и ръст на производството и привличане на нови индустрии.

И точно преди да отпусне полусъединителя, моторът на Бургас попадна в задръстванията на ковид пандемията и последвалата я изолация, което буквално удари туризма - най-важният сектор за морския град, който захранва цялата област и всички общини.

"Ефектът на кризата върху областната икономика на Бургас е видим и в брутния вътрешен продукт на човек

от населението за областта като цяло - през 2020 г. той е намалял с цели 17% в сравнение с 2019 г.", се твърди в анализ на работната сила в областта.

Разбира се, преминавайки през съответните червени вълни на изолацията, оставаше надеждата, че всичко това ще бъде овладяно. И точно когато си мислехме, че се е разбила в брега ковид кризата, една нова вълна захлупи Бургас - тази на войната в Украйна. Тя отново е свързана с туризма - руските туристи и собственици на имоти няма да дойдат, а украинските са тук, но в ролята вече на бежанци. Неслучайно най-големият срив на пазара на труда е в общините Несебър, Приморско и Созопол.

"Пандемията изгори 23% от работните места в търговията и туризма. Бургас изостава от Варна в IT бизнеса - заетите са по-малко и заплатите по-ниски, а индустрията остава слабо представена", се казва в друг анализ на местната икономика.

Изобщо свързаността с този отрасъл на Бургас е вече по-скоро проклятие, отколкото предимство.

Естествено, всяка криза е и възможност - търсенето на жилища в областта изпреварва предлагането, един от хроничните проблеми на Бургас - здравеопазването, е на път да се разреши с откриването на нови качествени болници, освободените служители от ритейл услугите ще се насочат към механтроника и аутомотив, чиито заплати растат с изпреварващи темпове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар