🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Архитектурно студио "Мотто" и тяхната мисия за един по-симпатичен Бургас

Компанията стои зад някои от знаковите проекти в града от последните години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Архитектурно cтyдиo "Мотто" e cъздaдeнo пpeз 2006 г. в Бypгac от apx. Дecиcлaвa Cтoянoвa и арх. Стефан Гевренов. Рaбoти в oблacттa нa архитектурното проектиране c фокус въpxy жилищни и oбщecтвeни cгpaди, реконструкции и пpocтpaнcтвa зa дeцa. Негови са проектите за "Maгaзия 1" нa Морската гара в Бypгac (cъвмecтнo c apx. П. Taнъмoвa, който е номиниран за престижната награда на ЕС за съвременна архитектура Міеѕ vаn dеr Rоhе), реконструирания Културен дом НХК (също номиниран за іеѕ vаn dеr Rоhе), Културно-туристически комплекс "Ченгене скеле", пeшexoдни нaдлeзи "Mиpaж" и "Tpaпeзицa" в Бypгac, детска площадка "Cтeнaтa нa приказките в Приморски парк", детска площадка в cпopтeн комплекс "Apeнa", Бypгac, и дp.

"Мотто" проектират и реконструкцията на Концертната зала в Бургас. Арх. Сърбова е позната като победител в конкурса за нов облик на старата топлоцентрала до хотел "Хилтън" в София. Студиото е носител на множество архитектурни награди.

Най-краткото определение за добра архитектура е: тя ни кара да се чувстваме добре. Качеството не е въпрос на много пари, а на отношение и мисъл. Тези принципи са въплътени в няколко знакови публични сгради в Бургас от последните години - "Магазия 1" на Морската гара, реконструкцията на Културния дом, новият културно-исторически комплекс "Ченгене скеле" до едноименното рибарско селище. Общото между тях е, че са дело на едно и също архитектурно студио - "Мотто". Създадено през 2006 г. в Бургас, през годините то е събирателна точка на талантливи архитекти, избрали града и неговата среда, за да реализират потенциала си.

Екипът на студиото е със силно женско присъствие - в момента част от него са архитектите Десислава Стоянова, Мариана Сърбова и Ана Покровнишка. Четвъртият архитект и съосновател на "Мотто" е арх. Стефан Гевренов - "кореняк бургазлия", казват колегите му. "Не съм си представял да работя на друго място. Завърших Университета по архитектура и градоустройство (УАСГ) през 1997 г. и на следващата година се прибрах в Бургас", казва той.

Арх. Мариана Сърбова е единственият човек в екипа, родом от друго място. "Малко на майтап дойдох в Бургас заради морето - представях си, че ще карам сърф в обедната почивка и после се връщам на работа. Не стана точно така", каза тя с усмивка. Арх. Сърбова е позната с още една успешна реконструкция - проектът за новото арт пространство "Топлоцентрала" в София е неин.

Началото

Студиото има фокус върху жилищното строителство, но архитектите Сърбова и Стоянова от началото на професионалния си път се интересуват от публични пространства и сгради, от обществена и образователна дейност. През годините те организират няколко фестивала в Бургас на тема архитектура и градска среда, работят с неформални организации като "Хамалогика" и "Трансформатори". Първият им спечелен проект за публично пространство в Бургас през 2009 г. е за "Стената на приказките" в крайморския парк. "В тази задача вложихме наистина много сърце", казва арх. Стоянова.

"Покрай нея инициирахме един детски празник за 1 юни, включително детски конкурс на тема "Моята къща мечта", подкрепен от Камарата на архитектите", добавя тя. Конкурсът събира над 200 проекта. "Имахме един период, в който активно правихме проекти за детски площадки (в Приморски парк, до "Магазия 1", до спортен комплекс "Арена" и др.). Те са много симпатични, реализират се бързо и веднага получаваш обратна връзка - от децата, но и от родителите, които обичат тези места", посочва арх. Сърбова. И допълва: "В работата си опитваме да правим нещата малко по-лични, докосващи посетителите. Търсим връзка с мястото и с хората. Затова споменахме и паралелната си работа с неформални организации - ние също се опитваме чрез някои от проектите си да провокираме "игра" с града и неговите хора - дали чрез вкарването на някакви игрови елементи в уж сериозни идеи, или по друг начин - това е нещо, което обичаме да правим и е водещо в подхода ни."

Друга тяхна инициатива е фестивалът "Идеален град", състоял се през 2013 г. и включващ прожекции на филми с архитектурна тематика и изложба в подлеза на бургаската опера. Идеята е била да се разкрие и развие потенциалът на мястото.

Предизвикателствата

В периода 2014-2015 г. община Бургас усилено организира обществени поръчки за публична инфраструктура, за да изпълни всичките си обявени проекти по програма "Регионално развитие". "Мотто" участват в редица конкурси и печелят проектирането на някои от най-големите - например за пешеходните надлези "Мираж" и "Трапезица" и за реконструкция на Културния дом НХК. "Мираж" и "Трапезица" не са просто надлези, а модерен инфраструктурен проект, който позволява нова организация на движението и е ключов за Интегрирания градски транспорт на Бургас.

През 2016 г. архитектите започват работа по техническото задание за "Магазия 1" на Морската гара. "Цялата територия беше затворена за достъп - дори аз като бургазлийка не я бях виждала", казва арх. Стоянова. "Осъзнахме, че това е стена - бариера, която отделя едно много интересно пространство от града. Много наслагвания има в сградата и като разположение, и като история - това е една от най-старите постройки на пристанището, най-старият склад и същевременно порта към голямото море. Искахме да съхраним работническия дух на мястото, но и този на пътешествията. Самата сграда е с много интересна конструкция, а разположението й - край водата, по естествен път действа много вълнуващо. Нашата задача беше да разкрием цялото това нещо, да го обърнем към хората", казва арх. Сърбова.

В периода 2017-2018 г. община Бургас кани "Мотто" да изработи концепция за Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле". Задачата е разделена на фази, като студиото е автор и на идеята за къщите за етнографски експозиции. "Най-интересният и най-емоционалният проект", казват архитектите за "Ченгене скеле".

"Той започна от гола поляна и преплете разнообразни намерения на общината и рибарската общност. Тази комуникация беше много интересна, много ценна, мина се през различни варианти. Самото рибарско селище също е вдъхновяващо, тъй като видимо в него не са участвали архитекти и на мен ми беше много интересно как интуитивно са се случвали нещата", казва арх. Стоянова. Арх. Сърбова допълва, че тук отново става въпрос за много натрупвания с времето: от хора, отделни личности, истории - "нещо много трудно за интерпретиране с архитектурни средства, защото е жива материя. Беше предизвикателство да направим проект, който е тематично свързан с този контекст, без да е директна имитация".

Бъдещето

Комплексът "Ченгене скеле" е завършен през лятото на миналата година и по думите на арх. Стефан Гевренов "малко сме си дали почивка". "Почивката" е работа по голям жилищен комплекс от затворен тип в "Меден рудник" на компанията "Планекс". "Мотто" печелят организиран от инвеститора архитектурен конкурс с покани.

Арх. Мариана Сърбова в момента се е посветила на не по-малко предизвикателната роля на майка - има няколкомесечно бебе и е в отпуск. "Много е различно от всичко, което ми се е случвало досега, много трудно и едновременно вдъхновяващо", казва тя. Арх. Десислава Стоянова "има нова страст" по думите й - от миналата година преподава архитектура за деца в иновативното начално училище в Бургас "Френѐ". "Много обогатяващ процес и мисия - опитвам се да предам любовта си към архитектурата и да науча децата на ангажиран поглед към средата, в която живеят", обобщава тя.

По отношение на организацията на работата вътре в самото студио арх. Сърбова разказва: "Поделяме си работата по проектите, но всички сме ангажирани с тях и се подкрепяме, въпреки че сме различни и имаме различни интереси. Тази подкрепа и търпение са супер ценни." На въпрос какво ги мотивира, тя отговаря: "Мотивацията ни е да видим един по-симпатичен Бургас и неговия потенциал - развит. Защото градът се развива, така както ние растем и остаряваме."