🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургаският Етнографски музей с нов дом от "Гранд хотел и СПА Приморец"

Аристократичната постройка по проект на Рикардо Тоскани и дом на Никола Александров е безвъзмездно предоставена от хотела

Бургаският Етнографски музей с нов дом от "Гранд хотел и СПА Приморец"
Бургаският Етнографски музей с нов дом от "Гранд хотел и СПА Приморец"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 12 май 2021 година Етнографският музей на Бургас посреща гостите си на нов адрес, докато текат дейности по реставрация на постоянната му сграда. Експозициите са приютени от разкошна старинна къща, предоставена безвъзмездно от Стоян Караненов - собственик на "Гранд хотел и СПА Приморец". Тя се намира на крайбрежната алея в най-старата и изящна част на Морската градина, на ул. "Княз Ал. Батенберг" 12-14.

Аристократичната постройка е част от ансамбъл представителни старинни сгради, издигнати в края на XIX и началото на XX век. Сред тях са бившите седалища на първите европейски консулства в Бургас - австрийско, английско, гръцко, италианско, построени според архитектурната стилистика на съответната страна. Част от променадата са и сградите, в които някога са се помещавали първите параходни компании на Бургас.

Къщата, която днес приютява Етнографския музей, е издигната през 1910 г. по проект на именития италиански архитект Рикардо Тоскани. Била е дом на Никола Александров - три пъти кмет на Бургас от периода след Освобождението и почетен консул на Нидерландия в България от 1910 до 1935 г. Носи духа на стария Бургас и разказва истории за своето време чрез елегантната си орнаментирана фасада, в която витражи, дърво и камък контрастират и се допълват. Много любопитна е и чешмата с лъвска глава, разположена в двора с богато озеленяване, потънал в прегръдките на старинна ограда от ковано желязо.

"Закупихме къщата, за да спасим от разрушаване недвижима културна ценност - паметник на културата, чиято визия считам, че трябва да бъде вечна за град Бургас. Тя е част от портфолиото на "Гранд хотел и СПА Приморец" от 2018 г." - разказва Стоян Караненов, собственик на знаковия бургаски хотел. "Отворихме я за публиката под името "Прим Арт Център", като я превърнахме в сцена на изложби, концерти, кинопрожекции, коктейли, различни ценни културни и обществени събития" - споделя той. "В момента, в който разбрахме, че Етнографският музей остава без свое пространство поради ремонт на текущата сграда - Бракаловата къща, отворихме напълно безвъзмездно вратите на някогашния дом на Никола Александров за експозицията. В това пространство, част от най-старата част на Морската градина, завършена през 1924 г., с озеленяване от Унгария, Италия, Франция, Сирия, Ливан, наред с аристократичните къщи от миналото фондът на музея е на повече от подходящо място - в къща, част от историята на нашия град от над век. За нас е чест, че управата на Исторически музей - Бургас, прие нашата покана и така ни направи съпричастни към съхранението на миналото на нашия град и ни позволи да надградим мисията си в грижа за гостоприемството към гостите на Бургас" - допълни г-н Караненов.

Къщата шедьовър на Рикардо Тоскани - "Прим Арт Център", понастоящем изпълнява функциите на Етнографски музей на Бургас и посреща гости от България и чужбина.