🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият облик на Атанасовското езеро

Плановете за нови строежи край солниците будят притеснения за бъдещето на солодобива и защитената територия

Строеж до Атанасовското езеро
Строеж до Атанасовското езеро
Строеж до Атанасовското езеро    ©  Цветелина Белутова
Строеж до Атанасовското езеро    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атанасовското езеро в северния край на Бургас е един от символите на града. Благодарение на добива на сол, който се извършва там от над 100 години, районът е с уникална екосистема - дом на множество редки птици, своеобразен СПА комплекс с откритите си басейни с кал и луга. И макар комплексът да изглежда овехтял и запуснат, подобренията от последните години и новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово, направиха мястото още по-привлекателно, като посетителите през лятото достигат до 4000 на ден.

Потенциалът на солниците обаче е далеч от развит. Собственикът на съоръженията - "Черноморски солници" АД, внесе миналата година в общинския съвет в Бургас идеен проект за облагородяване на района. Разработката засяга територия от 60 дка на първа линия - между морето и Защитена територия "Атанасовско езеро", и свързващи Морската градина с бъдещия квартал "Кьошето". Тя предвижда "изграждане на модерна зона за курортни и обществени дейности" (виж карето).

Територията е предвидена за застрояване с "вилно строителство" още преди 10 години с Общия устройствен план на Бургас. Новите строежи обаче ще засилят натиска върху защитената местност - една от най-ценните у нас.

Атанасовско езеро

Атанасовското езеро е свръхсолено крайбрежно езеро, известно като птичия рай на България. Това е територия с изключително богато биоразнообразие и с голямо значение за опазване на световното и европейското природно богатство. Част е от Европейската екологична мрежа "Натура 2000" и е Рамсарско място. В района на Атанасовското езеро се срещат 316 вида птици (от общо 423 за България), които мигрират, зимуват или гнездят в резервата. От тях 14 са световно застрашени - къдроглав пеликан, червеногуша гъска, малък корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец и др. Вече повече от 100 години освен от птиците езерото се използва и от хората за добив на сол. На територията на езерото са разположени изпарителите на "Черноморски солници" АД - стопани на езерото, които добиват около 40 000 тона морска сол годишно. В южната част на Атанасовското езеро има басейни с лечебна кал и луга - своеобразен СПА център на открито.

Притесненията

"Всички сме съгласни, че тази територия може да се развие по-добре, да е по-привлекателна за хората, но това трябва да стане чрез устойчиво управление на природата, не чрез традиционни форми на туризъм. Виждаме какво се случва с ваканционните хотели - те не могат да се запълнят", коментира Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие". Тя от години работи активно по програми за запазване на биоразнообразието на Атанасовското езеро. "Под предлога, че ще се строят сгради с обществена функция, тук лесно може да се появи какво ли не. Параметрите за застрояване не са високи, но все пак позволяват 12 м височина, като се добави още един етаж от кота корниз до кота нула, стават 15 м. Ще издигнем една стена между морето и самото езеро. И функционално, и визуално това няма да е добре", посочва Узунов.

Фондация "Биоразнообразие" и "Черноморски солници" АД всъщност са уникален за България пример за сътрудничество между автентична природозащитна организация и частен инвеститор. Те си партнират в 4 големи проекта с европейско финансиране - 3 на Атанасовското езеро и 1 на Поморийското, по които са получили 7 млн. евро финансиране. Фондацията е наясно колко трудна и скъпа е дейността на оператора по добива на сол и поддръжката на стари съоръжения. "Чрез съвместните ни проекти се подпомага дейността на инвеститора и уникалната екосистема на Атанасовското езеро. Защото без солодобив и нея няма да я има", казва Спас Узунов. Балансът обаче лесно може да се изплъзне.

"Искаме да постигнем компромис, да работим заедно. Ще обсъдим варианти, защото така предложено - сгради, е притеснително. Атанасовското езеро е уникално - то може да предложи абсолютно различен продукт, без конкуренция - дали ще е свързан със солта, с орнитоложки туризъм, със СПА услуги, има варианти, а не да правим неща, които се конкурират отвсякъде. Имаме достатъчно леглова база, а и това не е добро място за престой - ветровито, с комари", допълва екологът.

Зелена светлина от общинския съвет

"Тази зона и според Общия устройствен план на Бургас, и според ПУП, който инвеститорът има за имотите си, е предвидена за застрояване с курортна цел. Тоест инвеститорът можеше да строи, без да е длъжен да внесе проекта за разглеждане от общинския съвет", коментира пред "Капитал" Емил Буролянов, главен архитект на Бургас. "Той все пак реши да обяви своите намерения за една мащабна инвестиция от малко по-различен тип, която съчетава общественополезни и курортни дейности. Солниците и солодобивът няма да бъдат засегнати, защото става въпрос за парцели на първа линия - между морето и защитената местност, върху които сега има сгради с отпаднала необходимост", допълва той.

Арх. Буролянов посочва, че предложението за промяна на ПУП за територията е одобрено с допълнение, че ще се следват процедурите по закон - проектът ще се съгласува с РИОСВ, с Министерството на околната среда и водите за изготвяне на нова екологична оценка и др. "На този етап са нещата и при нас все още не е постъпвало нищо друго. Хубавото на този проект е, че предвижда публични пространства и площади, а не едни заградени парцели. Преобладаващото мнение в общинския съвет беше положително. След като инвеститорът внесе проекта, ще видим дали ще бъде зониран и ще се изпълнява на отделни етапи", казва главният архитект на Бургас.

Собственикът на солниците Николай Пиронков потвърди, че в момента идейният проект минава на съгласуване, както и че е предвидено жилищно и хотелско застрояване заради интереса от посетители с интерес към орнитологията. "След като минат процедурите, ще можем да кажем повече. Имаме идеи как територията да се развие във всички посоки - да има туристически и обществени дейности, подобрен достъп. Това ще има голям ефект за популяризация на езерото. Искаме то да добие нов облик." Пиронков заяви, че няма опасност солодобивът да бъде засегнат. "Напротив, ние се борим по всички възможни начини да я поддържаме тази дейност. С този проект ще могат и хората да се запознаят и да видят по-добре как се добива сол. Ние нямаме планове да загробваме езерото, искаме то да се развие, искаме да имаме средства да го поддържаме, все още не сме получили никаква финансова подкрепа от държавата", допълва той.

"Черноморски солници" АД е приватизирано навремето от "Мултигруп". Продадено е през 2005 г. на пловдивска компания. Николай Пиронков е определен за изпълнителен директор. От Търговския регистър става ясно, че собственици на дружеството в момента са Даниела Пиронкова и Минка Николова от Бургас.

Проектът

  • Информационен център - сграда и площадно пространство за наблюдение на птици
  • Пешеходна експозиционна алея
  • Културен център
  • Зала за събития с възможност за открита сцена
  • Coworking зони
  • Център за иновации
  • Детски кътове и детски площадки
  • Детски дневен STEM център
  • Хотелска част
  • Зони за рекреация и СПА
  • Зони за спорт на открито, павилиони за спортни стоки и др.
  • Търговски обекти - павилиони
  • Ресторант
  • Паркинг
  • Елементи на градския дизайн - пейки, беседки, площадки, интерактивни екрани, зарядни станции, осветление и др.


2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 1

    Новия облик = застрояване + осирание ...

    Нередност?
Нов коментар