🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В EVN знаем какво търсят клиентите на свободен пазар: експертност, сигурност, кауза

Иванина Първанова-Стефанова - изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване"

Иванина Първанова-Стефанова - изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване"
Иванина Първанова-Стефанова - изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване"
Иванина Първанова-Стефанова - изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване"
Иванина Първанова-Стефанова - изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване"

Визитка

Иванина Първанова-Стефанова е изпълнителен член на съвета на директорите на "EVN Електроснабдяване", компанията - търговец на свободен пазар на електроенергия, част от водещата енергийна група "EVN България".

Г-жо Първанова, когато говорим за бизнеса на Пловдив, EVN неизменно излиза на преден план като една от големите енергийни компании, базирани в града. Каква е ролята на Пловдив в развитието на EVN?

Често в EVN говорим за Пловдив като наш роден град не само защото тук е нашата централа, но и защото тук работят голяма част от нашите колеги, които носят предприемаческия дух, културните и историческите традиции на най-стария град в Европа. Но, както казахте, EVN е компания от национален мащаб. Ние работим с клиенти на свободен пазар в цяла България благодарение на добре развитите ни работни процеси, комуникационни канали и онлайн решения. Това ни позволява да предлагаме високо качество на обслужване на всички клиенти, без значение от големината и местоположението на техния бизнес. Дали ще е с контакт през нашата интернет страница www.evn.bg, по телефон с оператор на нашия кол-център или чрез личен контакт с колега, всеки клиент получава пълния набор от експертност и съдействие по отношение на свободния пазар на електроенергия и свързаните с това услуги. Това е нещо, с което се гордеем, за което сме работили години наред и което считаме за наше предимство. Фактът, че десетки хиляди клиенти ни се доверяват години наред, показва, че сме на прав път.

Какво според вас мотивира клиентите да избират EVN в ситуация на динамични промени на пазара на електроенергия?

- На първо място това е доверието към нас като компания, която е от 2005 г. на този пазар, а не едва от няколко години. Ние сме сред първите, които заговориха за либерализацията на пазара на електроенергия много преди тя да стане държавна политика. Традициите и ноу-хауто, които имаме, нашият мащаб и сигурността, която предлагаме като доставчик, са също неща, които клиентите оценяват. Видяхме добре това, когато конюнктурата на пазара през последните две години изискваше нелеки решения от нас, но клиентите, които ни се довериха, видяха, че могат да разчитат на прозрачни отношения, без скрити или неясни условия и най-вече сигурни, че ще имат доставка на електроенергия.

При еднакъв продукт като електроенергията кое прави един доставчик различен за клиента?

- Да, ние продаваме практически еднакъв продукт и винаги ще има клиенти, за които дори една стотинка разлика в цената е решаваща. Но има и клиенти, които търсят доставчик, който е с дългосрочна визия, показал е стабилност през годините, спазва своите ангажименти и предлага коректен и партньорски подход. Всичко това е EVN.

Нашите дългосрочни клиенти се интересуват от това какви каузи защитаваме като компания, с какво допринасяме за обществото, природата и нейните ресурси. Тук EVN е сред водещите компании в България. Имаме дългосрочни партньорства с НПО организации, като например "WWF България", с която вече втора година заедно възстановяваме крайречна гора до река Марица. Искам да посоча и наградата "Най-добра доброволческа програма", която получихме от Българския дарителски форум през 2022 г. като EVN група. Това са неща, които са плод на дългосрочна политика и ясен ангажимент, които ни отличават като предпочитан доставчик.

Как приемате конкуренцията в сектора?

- Като мотивация да бъдем още по-добри в това, което правим. Имахме в миналото случаи на клиенти, които решиха да преминат към новопоявили се търговци, което е съвсем нормален и очакван процес при отваряне на нов пазар. През последните месеци виждаме, че тези клиенти проактивно ни търсят за сключване на договори. Те осъзнават, че освен цената за тях е важно да работят с доставчик, който е коректен и предвидим партньор и който им осигурява дългосрочна надеждност и сигурност в тези динамични времена.