🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Златната вълна на успеха

Единственият частен монетен двор в България - "Булминт уан", отбеляза най-бурен растеж през изминалата година, като през 2022 г. приходите на компанията са се увеличили с 65% до 224.4 млн. лв.

Управителите на "Булминт" Владимир Спасов (вляво) и Пламен Запрянов
Управителите на "Булминт" Владимир Спасов (вляво) и Пламен Запрянов
Управителите на "Булминт" Владимир Спасов (вляво) и Пламен Запрянов
Управителите на "Булминт" Владимир Спасов (вляво) и Пламен Запрянов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Булминт" е български частен монетен двор и индустриален преработвател на благородни метали със собствена рафинерия. Производствената база на компанията е в Пловдив. Благодарение на затворения вътрешен цикъл основната дейност включва: рафиниране на злато до чистота на пробата 999.9; промишлена преработка на благородни метали и техни сплави; производство на инвестиционни и колекционерски продукти за българския ритейл пазар и отсичане на инвестиционни монети и кюлчета за клиенти и партньори от цял свят.

През последните четири години "Булминт" се превръща в една от най-динамично развиващите се компании в страната и осъществява експанзия на българския пазар, като предлага инвестиционни и колекционерски продукти от злато и сребро чрез онлайн магазина bulmint.com и двата си шоурума в Пловдив и София. През 2024 година фирмата ще отбележи 20-годишнина от създаването си.

Инвестициите

Пловдивската компания произвежда инвестиционно злато и сребро под формата на кюлчета и монети, както и заготовки, които продава на БНБ, монетни дворове и големи бизнес клиенти. Производствените мощности на "Булминт" имат възможност да обработят над 200 тона сребро и 100 тона злато на месец.

През тази година дружеството продължава развитието и диверсифицирането на клиентите си и на международно ниво, което води и до още по-високи прогнози - прогнозите са за близо 7-кратен ръст. "Приходите от продажби се очаква да достигнат 1.5 млрд. лв.", казаха от "Булминт уан".

Заради потенциала, който вижда на пазара, компанията в момента разширява производството си, като инвестира 10 млн. лв. в сгради, машини и съоръжения за преработка на благородни метали. Очакванията са до края на 2023 г. сумата на дълготрайните материални активи да достигне 24 млн. лв., което неминуемо ще подкрепи бъдещия й растеж. Предстои и инвестиция в нова производствена база в индуст­риалното сърце на България - "Тракия икономическа зона", Пловдив, която по първоначални сметки е оценена на 13 млн. евро.

Факторите

Този успех се дължи на първо място на експанзията на българския пазар, която продължава. Компанията се разраства и все повече се утвърждава като желан партньор и на множество чуждестранни монетни дворове. От другата страна стои постоянството и експертността на екипа.

В момента "Булминт" е единствената фирма в България, която имплементира сертифициран процес по изработката на инвестиционни продукти от злато и сребро ISO 9001. Този сертификат дава гаранция за качество, прозрачност и проследимост на цялата верига от доставки на благородния метал - от мината до опаковането на крайния продукт. Частният монетен двор има и сертификат по ISO 14000 - набор от правила и стандарти за по-добро управление на въздействието върху околната среда.

"Булминт" е и единствената българска фирма, която е член на международния Съвет за отговорни бижута (Responsible Jewelry Council - RJC) - водещ стандартизационен орган в световната индустрия за благородни метали и скъпоценни камъни. Компанията има кандидатура за членство в Лондонска асоциация на пазара на кюлчета (The London Bullion Market Association - LBMA), независима организация.

Разрастването, разбира се, води след себе си и нуждата от наемането на персонал. До края на годината предприятието планира заетите да достигнат 200 в дружествата на корпоративната група. Стартиралата през лятото стажантска програма в производството със студенти от ТУ - София, филиал Пловдив, пък поставя началото на подбора на кадрите в дружеството.

Ценностите

Фирмените ценности определят корпоративната култура, зад която на първо място стои отговорността към клиентите и към обществото.

През годината компанията се съсредоточи върху развитието на корпоративната социална отговорност, като дари колекционерски възпоменателни медали на различни музеи. "Това са сребърен медал "Васил Левски - 150 години безсмъртие", който дарихме на 3 регионални музея и на Националния исторически музей. "Пресвета Богородица", който дарихме на 2 манастирски музея. Създадохме специално за фестивала "Улица Станционна", който се проведе през септември в Пловдив, фестивален медал със същото име в тираж 500 броя, изработен от мед с масивно златно покритие. Сто процента от продажбите на медала са предвидени за фондация "За нашите деца". До момента фондацията е получила 10 185 лв. от продажбата на 291 медала. Останалите 209 медала продължават да се продават и приходите от тях отново ще бъдат за тази фондация", коментират от "Булминт".

Защо да инвестираме в злато

За да се обясни защо и как инвестицията в злато и сребро съхранява спестяванията, трябва да се проследят редица явления, а също и политически и икономически събития от средата на миналия век до наши дни.

Въпреки преживения горчив опит инвестиционната култура на българина като цяло е различна и през последните трийсет години той основно избира да влага спестяванията си в инвестиция под класическа форма - в недвижимо имущество.

Тази тенденция започва да се променя с бавни темпове към по-съвременни методи за протекция на парите, особено след световната икономическа криза през 2008-2009 г., която заради настъпилата ипотечна криза предизвиква редица фалити на търговски банки. Именно кризата успя да накара една немалка част от българските инвеститори да се насочат към нетрадиционни методи за защита на финансите си като акции, държавни облигации на развитите икономически държави, директни капиталови инвестиции и - не на последно място - инвестиционно злато и сребро.

Освен всичко останало златото традиционно е смятано за убежище на спестяванията и естествен хедж срещу ускоряваща се инфлация. Този сантимент датира още от времето на "златния стандарт", когато американският долар е бил обезпечен с физическо злато.

Въпреки че във финансовите пазари има хиляди съвременни класове от активи, някои от които доста иновативни като криптовалутите, които рано или късно ще намерят приложение във финансовата система заради надеждната си блокчейн технология, умерената инвестиция във физическо злато и сребро винаги ще бъде разумна и добра инвестиция и занапред във времето, обобщават от "Булминт".

По-неопитните инвеститори, които желаят да вложат спестяванията си в злато или сребро, трябва да следват няколко правила. Като начало - да инвестират умерено и не на всяка цена. Купуването на злато и сребро трябва да бъде с цел дългосрочна инвестиция. Инвестицията в злато и сребро трябва да се прави като предпазно средство и застраховка, а не като начин за печалба, съветват експертите на "Булминт".