🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на всеки бизнес занапред ще зависи от данни

Борислав Минков - създател и управител на Novarto

Бъдещето на всеки бизнес занапред ще зависи от данни
Бъдещето на всеки бизнес занапред ще зависи от данни
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Платформата

Novarto DiBase е платформа, която комбинира в себе си мониторинг и управление на производството посредством сензори и други "умни" устройства заедно с планиране на поддръжката и сервизирането на производствената инфраструктура. Като системата е приложима и в напълно различен контекст - например за управление на енергийната ефективност както в индустриална среда, така и в по-големи жилищни комплекси, фотоволтаични системи и други.

Novarto е компания - партньор на SAP за внедряване на решения за електронна търговия. Какво ви провокира да създадете платформата DiBase в Novarto?

Провокира ни обичайното обстоятелство - нуждите на клиентите ни. Винаги сме откликвали на нестандартни запитвания, които разширяват хоризонтите ни и подсказват нови посоки и ниши. Освен това темата за автоматизирано наблюдение и управление на производствени процеси ни вълнува като една от основните посоки за развитие на индустрията. Така сме позиционирани да предложим решение, осмислено както от опита ни с бизнес софтуер, така и стимулирано от желанието ни то да бъде по мярка, прицелено в конкретен проблем.

Преди време помогнахме на клиенти от Швеция, единият от които имаше нужда от платформа, с която да следи похабяването на филтрите в машини за пречистване на въздуха в индустриална среда, които фирмата продава. Другият търсеше решение за управление на сервизната си поддръжка. Така се появи DiBase като екосистема от IoT платформа и система за управление на поддръжката и сервизирането на машини и производствени средства. Наричаме последното Planned maintenance. Имаме и трети компонент в екосистемата - Field service and task management - за автоматизирано управление на комуникацията и задачите на екипите по поддръжката.

Какво отличава DiBase от други сходни платформи?

Това, че всеки компонент на DiBase може да работи заедно с останалите, но и напълно самостоятелно. Иначе казано, всеки клиент може да ползва такава комбинация от трите компонента, която най-точно решава неговите проблеми. Например може да започне с IoT, а после да надгради с Planned maintenance - ако, да кажем, е производствено предприятие. Или пък обратното, което може да е по-подходящо за сервизна компания.

DiBase е и изцяло облачна платформа. Използваме AWS, от една страна, защото сме партньори, но и защото тяхното портфолио услуги за IoT изглежда най-богато и сериозно. Това ни дава възможност да предложим гъвкавостта и мащабируемостта на облака на всякакъв размер клиенти - от най-малките до най-големите. И то на цена, удачна за тях. Тъй като по-малките клиенти имат по-скромни потребности и използват по-малко ресурси, те получават по-достъпна цена.

Това, че DiBase работи изцяло в облака за клиентите ни, означава и че не е необходимо фирмите да инвестират в собствена ИТ инфраструктура и преобразува капиталовите им разходи в чисто оперативни.

DiBase има и страхотен потребителски интерфейс, с дашборд, карти и графики, които могат да се конфигурират и настройват спрямо нуждите на всеки потребител. Той всъщност може да прави това сам, така че да вижда тези данни, които иска, по начина, по който иска.

Какви са най-интересните приложения?

Типичният случай е производството. Във всяко има критични машини, които ако спрат инцидентно, това означава загуби и пропуснати ползи. Понякога ремонт на такива машини отнема дни или дори седмици. В същия момент евтини датчици за температура, вибрации или за консумация на ел. енергия при някой двигател, да кажем, могат да предупредят достатъчно предварително, че той прегрява, консумира повече от обичайното енергия или вибрациите се увеличават. Обикновено такива машини не се чупят изведнъж, но много често първоначалните симптоми за наближаващ проблем не се регистрират изобщо. Или дори се игнорират.

Наскоро модифицирахме DiBase така, че устройствата на Shelly станаха first class citizen в нашата платформа. Това отваря цяла палитра от приложения, свързани с измерване на консумацията на ел. енергия в индустриална среда, в жилищни комплекси, в по-сложни системи, които комбинират фотосоларни източници и др. DiBase може да следи и да предоставя по-детайлен поглед върху общата сметка за ел. енергия (т.нар. shadow metering), да се наблюдават и контролират разходите по време, да се спират или пускат отделни машини или уреди и др. Не сме сигурни дали самите ние сме се сетили за всички възможни приложения.

Какви и колко вида сензори се поддържат?

Вече споделих за устройствата на Shelly и особено умните им електромери. Но в същото време DiBase е архитектурно (a и по замисъл) отворена платформа по отношение на IoT устройства. Всякакви сензори, които чрез интернет комуникация по MQTT, HTTPS или друг съвременен и адекватен протокол могат да рапортуват данни към облака, е възможно да бъдат използвани с DiBase.

Буквално от седмица насам имаме и функционалност, която се грижи, ако някой сензор временно е загубил свързаност, когато отново се появи онлайн, да бъде "разпитан" от платформата ни за данните, които не е успял да рапортува, но е успял да съхрани локално, и така да се попълнят "дупките" в базата.

В контекста на вашия нов продукт как ви изглежда бъдещето?

Повече от сигурно е, че бъдещето на всеки бизнес занапред ще зависи от данни. Натрупването и използването на данни в един бранш или индустрия има същото значение, каквото някога е имало първоначалното натрупване на капитал. Другото име на Индустрия 4.0 може да бъде и data-driven индустрия. Затова и DiBase идва да помогне именно за събиране и визуализиране на данни, чрез които да се взимат по-бързи, по-автоматизирани и по-обосновани бизнес решения. А в комбинацията с компонентите ни за сервизиране отговаря на нуждата от превантивна поддръжка, или т.нар. predictive maintenance.

В платформата залагаме и аналитичен инструментариум, който ще развиваме непрекъснато, използвайки машинно самообучение (ML), Big Data анализи и други, така че DiBase да бъде приложима и за автономно управление на производствени и бизнес процеси.

DiBase в индустрията предотвратява инциденти и аварии, планира сервизирането, а в контекста на енергийната ефективност не само показва къде изтичат парите ви, но и как да спестите и оптимизирате разходи.