🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив и регионът може да бъдат "най-умното" място на Балканите

Първата иновационна долина в България ще функционира в сферата на биоикономиката и храните

Пловдив и регионът може да бъдат "най-умното" място на Балканите
Пловдив и регионът може да бъдат "най-умното" място на Балканите
   ©  Димитър Марков
   ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Що е то "умен" град? Това е град на бъдещето, управляван от данни. Град, в който всички системи работят свързано, със зелена инфраструктура и условия за развитие на науката и иновациите. В Европа такива градове са Лондон, Амстердам, Берлин и техните околности. Може ли България да има такъв район, който да е център на научноизследователската дейност в страната, но и на Балканите? Място, където бизнес, академия и местна власт си сътрудничат за привличане на инвестиции, създаване на "дълбоки иновации", които да задвижват колелото на икономиката. Оказва се, че Пловдив и регионът имат амбицията за това.

Какво друго, ако не хранителни технологии в Пловдив

Пловдив има силни традиции в агроиндустрията и биотехнологиите, които подпомагат и развитието на научноизследователските дейности. Регионът благодарение на добре развитата индустрия е и водещ център в сектора на мехатрониката, където се извършва и изключително високотехнологична развойна дейност.

Тези предпоставки са и една от главните причини Пловдив да се стреми да се превърне на практика (не само на думи) в първата регионална иновационна долина в България (една от 100 в ЕС според European Innovation Agenda), която ще функционира именно в сферата на биоикономиката и храните. Идеята е тези долини да работят заедно и да се специализират в ключови сфери за съюза и да създават растеж в икономиката. Ще включват иновативно по-напреднали региони в ЕС и такива, които тепърва ще развиват иновационния си капацитет.

Инициативата на пионера в тази област от България е на "Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи", в която участват 84 партньора от Южен Централен район.

Сърцето на първата българска иновационна долина

ще бъде новата база на Центъра по растителна системна биология и биотехнология - "ПлантаСист". Освен отделянето на 23 дка площ, където в момента се намира "ПлантаСист", община Пловдив оказа съдействие и за цялостното изготвяне на проекта, който получи безпрецедентното за такъв тип проекти директно финансиране от 15 млн. евро по "Хоризонт 2020", както и отделни 15 млн. евро по линия на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът "ПлантаСист" е разработен от учени от три български и два германски института - Институт по молекулярна физиология на растенията "Макс Планк" и Университета в Потсдам. Учени от центъра са участвали в издаването на над 40 научни публикации само през изминалите месеци на 2023 г.

Към момента научно-развойният потенциал на града определено привлича най-много европейско финансиране на кв. км в България за иновации. На територията на града своята дейност развива и Централната лаборатория по приложна физика (ЦЛПФ) - Пловдив, която е фокусирана върху нанотехнологиите. В лабораторията се помещават още и Център за върхови постижения в мехатрониката и чистите технологии, както и Център за компетентност (отново с фокус върху мехатрониката).

Силният Технически университет - София, с филиал в Пловдив (включен в проект за изграждане на Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", финансиран от ОП "Наука и образование за интелигентен растеж") играе основна роля в бъдещото изграждане на трансдисциплинарен център за трансфер на знания и технологии, както и на специализиран технологичен парк за роботика и полупроводници.

Регионът ще кандидатства и по специализираните колове за иновационни долини в ЕС, които тепърва предстоят. Идеята е тези долини да работят заедно, да се специализират в ключови сфери за съюза и да създават растеж в икономиката. Ще включват иновативно по-напреднали региони в ЕС и такива, които тепърва ще развиват иновационния си капацитет.

Бидейки част от тези иновационни долини, това ще позволи на Пловдив и региона да комбинират добре изградената инфраструктура, която създава условия за научно-развойна дейност, със знанията, уменията и привлечения човешки капитал, които ще позволят "дълбоките технологии" да се развиват на практика и да носят добавена стойност в икономиката.

Светло високотехнологично бъдеще със съдействието на академия, бизнес и местна власт

Градът и регионът се развиват с изключителна скорост и местната икономика се нуждае от все повече knowledge-intensive инвестиции, които да допринесат за навлизането на повече добавена стойност в регионалните бизнеси. Община Пловдив подкрепя всички научноизследователски инициативи - публични и частни, като съдейства за ефективния обмен на информация относно съществуващи възможности за кандидатстване по национални и европейски програми.

Екипът в община Пловдив, отговорен за позиционирането на града и региона като атрактивна инвестиционна дестинация, е фокусирал своята дейност върху привличане на преки чуждестранни инвестиции във високотехнологични сектори както в производствения сектор, така и в ИТ и бизнес услугите. Иновациите трябва да вървят ръка за ръка с бизнеса, а не да се развиват сами за себе си, смятат от общината.