🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Новател" предлага на българските общини три решения, от които умният град има нужда

Концепцията Smart City е част от стратегията на компанията

"Новател" предлага на българските общини три решения, от които умният град има нужда
"Новател" предлага на българските общини три решения, от които умният град има нужда
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Интелигентното управление на градовете изисква събиране на голям обем данни, което да позволи ефективно управление и използване на общинските ресурси, смятат от "Новател", част от групата на "Дойче телеком".

"На българския пазар се фокусираме върху предлагането на решения за дигитализация в три направления - уличното осветление, сметосъбиране и видеонаблюдение", казва Камен Георгиев, директор "Продажби" на "Новател".

Излизането на общините на свободния пазар на електроенергия през 2022 г. драстично увеличава сметките им за електричество. Някои прибягват до непопулярни мерки, като ограничават ползването на улично осветление. Други търсят оптимизация чрез въвеждане на енергийно ефективни системи. И го намират в портфолиото на "Новател".

Иновативната система използва

контролери, които оптимизират разходите

чрез дистанционно програмиране за включване, изключване и затъмняване. Новите енергоспестяващи LED осветители намаляват консумацията в пъти, падат и разходите за поддръжка благодарение на системата за мониторинг, която незабавно открива повреди и незаконни включвания.

Пазарджик е първата община, която се доверява на "Новател". Двете страни сключват договор с гарантиран резултат (ЕСКО), съгласно който компанията се явява инвеститор и подменя уличното осветление за своя сметка. От спестените разходи общината ще изплаща инвестицията в рамките на пет години и при фиксирана лихва едва 1.5%.

Наскоро "Новател" подписа договор и с община Русе. Очаква се подмяната на осветителите да започне в началото на 2024 г. Според Камен Георгиев ЕСКО договорът е много добър инструмент за общините да финансират модернизацията на уличното осветление, без да разчитат на ограничените бюджетни или европейски средства.

Умното улично осветление в комбинация с интелигентна система за видеонаблюдение повишават безопасността на градската среда, смятат от "Новател". Преди две години дружеството оборудва 16 ключови кръстовища в Плевен с подобна система. Освен да записва трафика, софтуерът проактивно засича нарушения и издава наказателни постановления.

"Засега общините нямат право да налагат санкции за пътни нарушения, но системата и така е полезна, като дава възможност за проследяване на инциденти", казва Георгиев. Решението позволява и въвеждане на нискоемисионни зони чрез автоматично разпознаване на превозните средства и тяхното таксуване.

Друго предизвикателство пред новите общински администрации е

очакваната реформа за изчисляване на такса смет,

която е планирана за началото на 2025 г. Възможните сценарии за определянето й са няколко - на база количество изхвърлен отпадък, на база честота на сметосъбирането, чрез торби с определена вместимост или според броя на обитателите в жилището.

За да помогне на общините да се подготвят за този преход, "Новател" разработва система за измерване на количеството събран отпадък, RFID идентификатори за контейнерите и GPS за проследяване на маршрутите.

"Независимо от принципа на таксуване общините трябва да дигитализират процеса и да започнат да събират данни, защото в момента сметосъбирането е черна кутия. На база на генерираните данни могат не само да се въведат новите механизми на принципа "замърсителят плаща", но и да се оптимизира процесът по сметосъбиране и да се контролира дейността на общинското предприятие или външни изпълнители", казва Камен Георгиев. Според него трябва да говорим за умните градове като за обща платформа, през която общините могат да събират подробни данни за процесите на своя територия и на тази база да вземат информирани решения в полза на гражданите.