"Респект консулт": Внос на кадри от страни извън ЕС - възможност за българския бизнес

Юридическата кантора осигурява цялостно решение за фирмите, които се нуждаят от работна ръка от чужбина

Част от екипа на правната кантора "Респект консулт"
Част от екипа на правната кантора "Респект консулт"
Част от екипа на правната кантора "Респект консулт"
Част от екипа на правната кантора "Респект консулт"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента почти всеки трети работодател в България мисли за внос на работна ръка, сочат експерти по човешки ресурси. Въпреки че страната надеждно произвежда квалифицирани специалисти, търсенето на служители в редица отрасли надхвърля наличните ресурси. Все повече български компании изпитват затруднения с намирането на персонал.

За да се справи с това предизвикателство, бизнесът в страната се насочва към работници от страни извън ЕС - основно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, Казахстан. Последната тенденция е внос на кадри от Непал, Бангладеш, Индия.

За сравнение - Румъния вече успешно работи в тази насока от години и част от обслужващия персонал е от държави извън ЕС. Например за 2023 квотата им от 100 000 работници от страни извън ЕС вече е почти достигната. По данни на НСИ в България назначените граждани с "Единно разрешение за пребиваване и работа" за цялата 2022 година са 2831 служители. Дори и да добавим сезонните работници и дори тези с разрешения тип "Синя карта", числата са далеч от успехите на северната си съседка.

Ограничения

Все пак да не забравяме, че законодателството залага ограничения, според които общият брой на гражданите на трети държави с разрешено продължително пребиваване, работещи за местния работодател, в предходните 12 месеца да не надвишава 20 на сто от средно списъчната численост на наетите по трудово правоотношение, а за малките и средните предприятия по смисъла на чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за малките и средните предприятия - 35 на сто.

Един от ключовите играчи, който предоставя

специализирана помощ

в процеса на назначаване на граждани от държави извън ЕС на работа в България, е "Респект консулт" ООД. Кантората е юридическият партньор на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) - най-голямата индустриална зона в Източна Европа с привлечени за 25 години над 200 фирми, 3.5 милиарда евро инвестиции и създадени над 45 000 работни места. "Респект консулт" е правен съветник и на редица компании в ТИЗ. При съвместната работа с инвеститорите в зоната е идентифициран проблем - липсата на кадри. За да улесни дейността на работодателите, кантората предоставя опитни експерти, които подпомагат назначаването на неграждани на ЕС.

"Респект консулт" осигурява цялостно решение за бизнесите, които се нуждаят от работна ръка отвъд националните граници. Кантората предоставя всичко необходимо, за да се наемат и интегрират чуждестранните работници успешно - специализирано правно консултиране, съдействие за придобиване на визи и разрешителни за работа, както и административна подкрепа и помощ при жилищни и социални въпроси. "Респект консулт" работи с български и международни агенции за подбор на кадри и подпомага фирмите да намерят своите идеални кандидати за работа.

"Респект консулт" съдейства в процеса по издаване на "Единно разрешение за пребиваване и работа", както и по други въпроси, свързани с трудова заетост на чужденци в Република България.

Компанията

"Респект консулт" е лидер в областта на правните услуги в България в сферата на инвестициите, недвижимите имоти, търговското и данъчното право. Вече над 25 години юридическата кантора осигурява цялостно правно обслужване на български и чуждестранни лица и компании да стартират и развият своя бизнес в страната.

https://respectconsult.com/bg/

Гр. Пловдив 4000, бул. "Марица" 154, Секция А, етаж 10, комплекс "Хеброс"

Тел: +359 32 666 990, +359 32 625 810

email: [email protected]