🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите строителни компании: скок благодарение на инфраструктурни проекти

Секторът е вторият най-динамично увеличаващ приходите си в класацията "Гепард" след търговията

   ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Кризата, която донесе пандемията от COVID-19, замрази сектора на строителството и имотите за няколко месеца през 2020 г. И противно на очакванията, последва бързо възстановяване. А то се пренесе и в 2021 г. Бурният растеж за сектора в страната през последните години идва основно по линия на инфраструктурното строителство. Ниските лихви и високата инфлация обаче доведоха до бум и на жилищния пазар в България, което даде тласък и на компании за инвестиционно строителство. Средният растеж на всички топ 20 компании в сектора на класацията "Гепард" е 206% - нещо, което постигна само сектор търговия с 210%, но не и другите два сектора "ракети" - информационните технологии (+147%) и фармация и козметика (+135%).

По една "щастлива" случайност

Лидерът в общата класация "Гепард" също е в сферата на строителството - "Спортяне" излиза пред всички с 551% растеж. Компанията се занимава с монтажни дейности в сферата на металите - автоматизирани складове, фасади и т.н., като работи по проекти в Турция, Германия и други държави. И създаването й преди няколко години, и бурният й растеж през миналата се дължат на няколко "щастливи" случайности за собственика й Константин Янчев, който навремето е учил за преподавател по политика и икономика... А в свободното си време е работил като преводач на строителни проекти. Първата е отказване на негов работодател от конкретен проект, което кара Янчев да го завърши с екипа му. Втората е ковид-19, който отказва много компании от конкретни проекти, но той решава да ги поеме.

Второто място в класацията е за компанията за "Ваптех А М". Неин основен собственик е бившият банкер Бони Бонев, познат около приватизацията на "Плама" - Плевен. Реално компанията и свързаните с нея дружества управляват наследството на бившия плевенски завод "Вапцаров", за който Бонев спореше с Красимир Дачев (собственик на "Свилоза"), но преди над 10 години активът отиде при Бонев. В момента бившият банкер е в ръководството на групата "Ваптех", председател е на управителния съвет на Българско-швейцарската търговска камара и на организацията "Джуниър ачийвмънт (JA) България".

Основният предмет на дейност на "Ваптех А М" според отчета му е отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество, свързано с производство на ковашко-пресови машини, енергетично оборудване, възли и детайли за машини. Дейността му е в Плевен, но седалището - в София. В същата група фирми има няколко дружества, като основният им фокус е изграждане и управление на вецове (турбини, хидравлични преси и т.н.), но и изграждане на метални конструкции по поръчка. В доклада за дейността е отбелязано, че групата е работила и с еврофинансиране през 2020 г. На ниво холдинг, в който работят общо 244 души, не бележи ръст - консолидираните приходи за 2020 г. са 24.6 млн. лв., докато предходната са били с 2 млн. лв. повече. Специално приходите на "Ваптех А М" растат силно, като увеличението е от продажба на стоки за над 1 млн. лв. (каквито няма отчетени предходната година), но най-вече положителна разлика от операции с финансови активи на дружества в групата (6 млн. лв.). Така че лидерската позиция е по-скоро счетоводно постижение, а бизнесът на групата е константен.

Третата компания в подреждането - "АТИ къмпани", изпълнява част конструктивна и част архитектура на жилищни и нежилищни обекти. От фейсбук страницата й се виждат няколко обекта за 2020 г., сред които жилищни сгради в столичните квартали "Левски", "Редута" и "Студентски град", болница в Рударци, но и магистралата към Калотина. Любопитен детайл е, че сайтът на компанията е спрян "поради неплатени такси". Компанията е основана 2014 г. и е еднолична собственост на Крум Димитров, който притежава няколко фирми с АТИ в името, но те са без дейност. От отчета на "АТИ къмпани" се вижда, че приходите не са от продажби към физически лица, а от извършени дейности по договори като подизпълнител.

Базираната в Сандански "Ванстрой - ДД" също не изгражда цели сгради, а е с фокус изкопни работи и превоз на инертни материали и строителни отпадъци, като притежава тежкотоварни средства, багери, трошачни машини и т.н. Компанията е собственост на Вероника и Иван Иванови и е основана през 2008 г. Няма детайлна разбивка от какви проекти идва скокът на бизнеса, но в отчета си компанията прогнозира, че и за 2021 г. приходите ще са на същото ниво, тъй като има подписани договори.

Петицата в топ 20 затваря "Соларити БГ", която се развива в доста перспективен сектор - проектиране и изграждане на соларни системи за бизнес и производствени сгради. Компанията е семейна собственост на Найден и Антоанета Калоферови. Създадена е през 2009 г. и оттогава е изградила над 100 енергийни обекта с обща инсталирана мощност над 9 MW, сред които наземни фотоволтаични централи за продажба на електричество, покривни системи, присъединени към електроразпределителната мрежа, инсталации за собствени нужди, автономни фотоволтаични системи, става ясно от описанието на дейността й. Сред най-масовите изградени централи са тези до 30 KW, предназначени за продажба. Компанията е базирана в Пловдив, а приходите й растат с 258% до 4.4 млн. лв.

Инвестиционно строителство

Извън компаниите, които са насочени предимно към инфраструктурно строителство и ремонти, захранвани от обществени поръчки, в класацията топ 20 има и още няколко чисто инвестиционно строителни компании като "Домекс кънстракшън", която инвестира в жилищни имоти и комплекси, един от последните й проекти е Green City в софийския квартал "Кръстова вада". В тази група са "ПС инженеринг" и "Стефстрой 2010", както и "Феми 14", която е специализирана в изграждането на производствени халета и открити площи.

"Макстел" е профилирана пък в проектиране на системи за сигурност, вносител е на системи за видеонаблюдение, но освен това проектира електрически инсталации на сгради, външно електрозахранване, ВЕИ централи, мултимедийни системи и други. От отчета й за 2020 г. става ясно, че причината за растежа идва от търговията с повече стоки.

Засега прогнозите може и да радват строителните предприемачи. През лятото някои от най-големите световни компании за строителни материали прогнозираха, че строителният сектор навлиза в суперцикъл, подкрепен от възстановяването на икономиките и държавните стимули. Има обаче и рискове. Единият от тях е политическият, който блокира много поръчки. Изпреварващият растеж и все още нарушените доставки глобално пък се оказаха нож с две остриета. Последните доведоха до рекордни цени на основни суровини като стомана и дървесина, което се отрази и в цените на имотите. А освен тях това се отразява и на стратегии и продажбите. Наскоро строителни предприемачи обявиха например, че спират да продават на зелено, тъй като цените постоянно растат и това не им позволява да калкулират цените си сега за имот, който ще се строи още година или две.

Все още няма коментари
Нов коментар