🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителите на химическата промишленост

С ръст на приходите 276% през 2018 г. бургаската компания "Ремонтстрой" се нареди сред 100-те най-големи фирми в областта

"Ремонтстрой" е изпълнител на основните ремонтни работи в "Лукойл", както и в други големи предприятия в страната
"Ремонтстрой" е изпълнител на основните ремонтни работи в "Лукойл", както и в други големи предприятия в страната
"Ремонтстрой" е изпълнител на основните ремонтни работи в "Лукойл", както и в други големи предприятия в страната    ©  Сашка Панайотова
"Ремонтстрой" е изпълнител на основните ремонтни работи в "Лукойл", както и в други големи предприятия в страната    ©  Сашка Панайотова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Винаги сме се стремили да работим коректно и в срок. Може би на това се дължат добрите ни финансови резултати", казва инж. Руси Куртлаков, мажоритарен собственик и изпълнителен директор на бургаската компания "Ремонтстрой", която се занимава със строителни и ремонтни дейности в областта на химическата промишленост. Близо 90% от работата на бургаската фирма е върху площадката на "Лукойл Нефтохим", но във визитката си тя има знакови проекти в цялата страна - от изграждането на нови промишлени инсталации, през производство на технологично оборудване до ремонт, поддръжка и монтаж на машини и съоръжения.

През 2018 г. приходите на "Ремонтстрой" отбелязаха ръст 276% до 26. 2 млн. лв., което нареди компанията сред 100-те най-големи бизнеси в област Бургас и я превърна във втората най-динамично развиващата се фирма в региона. Заети в нея са 160 души, но когато стартира работа на голям обект, често се наемат допълнително хора.

Собственикът инж. Куртлаков е почетен гражданин на Бургас, един от най-големите дарители в морския град през последните 30 години, художник и меценат.

Началото

Руси Куртлаков е по професия машинен инженер. Промените в България през 1989 г. го заварват като зам.-директор на "Химремонтстрой". През 1998 г., преживял всякакви превратности в работата на предприятието, решава да започне самостоятелен бизнес. Основава "Ремонтстрой" АД, като след него тръгват 280 души от тогавашния "Химремонтстрой". "Реших, че за нищо на света няма да предам доверието на колегите си", казва Куртлаков. Тръгват от нулата като подизпълнители на обекти отново на площадката на комбината. В началото колеги им осигуряваха работа, за да оцелеят. "През годините доказахме професионализма си и днес сме главни изпълнители на възлови обекти в страната", обобщава собственикът на "Ремонтстрой". Трудностите са неизбежна част от историята на фирмата. След приватизацията на "Нефтохим" и създаването на "Лукойл Нефтохим" на територията на нефтения гигант руската фирма "Лукойл Балкани" става главен изпълнител на всички ремонтни работи, а българските фирми работят като подизпълнители на обектите. Днес обаче тази руска компания я няма и основните ремонтни работи се извършват от компанията на Куртлаков, както и от няколко други български фирми.

Предизвикателствата обаче не свършват. Днес те са в участието в търгове по обществени поръчки. "Често фирми, които нямат почти никакви назначени хора, играят ролята на предприемачи, печелят обекти и ни наемат за подизпълнители. Така те обират печалбата, а ние работим за жълти стотинки. Това носи щети на бизнеса", казва Куртлаков.

През годините "Ремонтстрой" има най-много обекти на площадката на "Лукойл Нефтохим", където участва в ремонти, реконструкции, изграждане на котли с големи мощности и други обекти. Бургаската фирма е изпълнява и ремонтите на "Неохим" - Димитровград, построила е електрофилтрите в "Златна Панега", възстановява и реконструира фабриката за производство на олио в Костинброд и извършва някои ремонтни работи в комплекса "Марица-изток". Съвместно с "Пента - Оушън" "Ремонтстрой" изгражда разширението на Пристанище Бургас в периода 2002 - 2004 г.

Успешна година

Големият успех идва през 2018 г. Тогава компанията завършва годината с приходи над 26 млн. лв. и нетната печалба е 3.8 млн. лв. Този резултат се дължи на спечелването на търг за главен изпълнител във връзка с капиталния ремонт на "Лукойл Нефтохим". Търгът се провежда в Дубай, а "Ремонтстрой" поема ангажимента за ремонт на инсталацията за каталитичен крекинг. "Работим от дълги години на територията на "Лукойл", познаваме отлично всички инсталации и съоръжения", казват от фирмата. Стойността на спечеления проект е 20.5 млн. лв., а обемът от дейности е огромен. Затова наемат и подизпълнители.

И през 2020 г. "Ремонтстрой" ще продължи да изпълнява своите ангажименти към инсталацията за каталитичен крекинг на територията на "Лукойл". "Ремонтът трябваше да започне към края на март, но ни беше съобщено, че началото се отлага заради ситуацията с пандемията от коронавирус", казва Куртлаков. През 2020 г. са планирани ремонтни дейности и на територията на "Неохим - Димитровград", както и на територията на комплекса "Марица-изток". "Винаги сме работили на печалба. Част от този успех се дължи на факта, че много добре планираме разходите и приходите си", казва собственикът на "Ремонтстрой". Той споделя, че 2019 г. е приключила с печалба около 600 хил. лв.

Фирмата поддържа модерна база в село Камено, на съвсем близко разстояние от площадката на "Лукойл". В базата се произвеждат детайлите, резервните части, металните конструкции и тръбопроводи. "Инвестираме непрекъснато в закупуване на най-модерните машини и съоръжения в нашия бранш. Никога не сме теглили кредит, инвестираме само собствени средства", казва Куртлаков.

Собственик на галерия, творец и дарител

Освен силен мениджър Руси Куртлаков е и един от най-големите дарители в Бургас, той е носител на званието почетен гражданин в морския град. Може би няма кауза в града, свързана с изкуството, която да не е подкрепил. "Изкуството винаги ме е възпитавало към подреждането на нещата в живота, в стремеж към красивото и е било тласък в развитието ми дори като машинен инженер", казва той. Кутлаков е собственик на първата частна галерия в Бургас, член е на СБХ от 20 години.

Освен това е известен художник. Участвал е в съвместни изложби с Дечко Узунов, Светлин Русев, Димитър Киров, Георги Божилов и други големи български художници. Едно от най-скъпите на сърцето му неща е колекцията от художествени творби както на известни художници, така и на талантливи млади автори. "Желанието ми винаги е било да подавам ръка и да подкрепям хората, които работят в областта на изобразителното изкуство у нас", казва инж. Куртлаков. Той е един от дарителите за изграждане на паметника на Апостол Карамитев в Бургас, за християнския кръст в местността Шилото в жк "Меден рудник", на паметника на незнайния воин пред ДНА, а наскоро с негова финансова подкрепа са поставени паметници на Левски и Ботев в град Камено.