🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да съживиш историята

Реконструкцията на малката уличка "Алеко Константинов" в Бургас обещава да възроди блясъка от миналото й

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е имало тук преди век? Ами преди 150 години? Отговорите на тези въпроси в България, където историческите сведения невинаги са се попълвали коректно, а още по-рядко са се съхранявали добре, са изключително трудни. Когато става дума за малка централна уличка като "Алеко Константинов" в Бургас, на която и днес малцина местни не знаят името, несменяно още от XIX век, ситуацията става още по-заплетена.

Сега уличката е известна сред младежите като "Бълхарника", тъй като животът там е отдавна превзет от котките. Настилката, сградите и всичко останало тъне в разруха, което прави движението по нея неприятно и вяло. Оскъдната информация, базирана основно на думите на историографа и общественик Митко Иванов, обаче сочи, че след Освобождението ул. "Алеко Константинов" се намира на самия вход на Бургас откъм пл. "Тройката" и е важна търговска зона. По-късно там се настанява и сградата на Военното комендантство, чиито останки още могат да се видят. В непосредствена близост е изградено и училището "Св. св. Кирил и Методий". Значимостта на уличката продължава почти до началото на ХХ век, като до последно е изпълнена с магазинчета за конци и копчета и други подобни.

Именно стария търговски облик на ул. "Алеко Константинов" ще се опита да върне задвиженият през последните месеци проект за реконструкцията й. "Потърсено е интерпретиране на историческия характер на средата в цялостното архитектурно-композиционно решение на улицата, павилионите, гранитния паваж, характера на градското обзавеждане", казват от община Бургас и посочват, че в цялото начинание е търсен носталгичен нюанс, който да подчертае духа на средата. Едновременно с това отделните елементи трябва да създадат усещане за модерност и удобство, като се направи връзка между вече обновените зони на площад "Тройката" и този пред църквата "Св. св. Кирил и Методий".

1, 2, 3, старт

Идеята за този ремонт е от няколко години, като още в началото на 2019 г. кметът Димитър Николов говореше за неговия старт, но реалното изпълнение започна едва през тази пролет.

Всички стари павилиони бяха премахнати в края на миналата година, а от началото на март уличката е строителен обект, на който местният ВиК оператор извършва подмяна на старите тръби. Когато това приключи, ще започне и видимата за гражданите работа по надземната част.

Предвидените за ремонта средства са 750 хил. лева, осигурени от бюджета на общината. Те са в раздел "Разчет за финансиране на капиталовите разходи през 2020 г." и по план обектът трябва да бъде завършен до края на 2020 г.

Новото старо

Проектът следва традицията на територията и логиката на архитектурната рамка - "зелено" към училищния двор с по-парков характер, възможност за престой и отдих, осъществяване на контакт с традиционните за региона занаяти с възможност за участие на минувачите в създаването на занаятчийски произведения. "Проектът има за цел да изгради свързващото звено между две вече реконструирани градски пространства, за да се постигне интегриран краен продукт", поясняват от местната администрация, като изтъкват и това, че непосредствената връзка с най-старото училище в Бургас е още една предпоставка за тематичната насоченост на проектното решение - в училище "Св. св. Кирил и Методий" учениците изучават изобразително изкуство и приложни изкуства.

Предвижда се и подмяна на настилките с гранитни павета, каквито е имало там преди повече от век. Ще бъдат създадени нови зелени площи, ще се поставят пейки и ще се оформят на кътове за отдих. Успоредно с това е заложено и монтиране на ново осветление и видеонаблюдение, поставяне на перголи с пълзяща растителност като на улица "Алеко Богориди" и покритие на района с безжичен интернет.

Старите павилиони ще бъдат сменени с нови, изработени от дърво, метал и стъкло. Именно тук ще е т.нар. Зона на занаятите. По проект на улицата трябва да има и малко арт кафене.

Оградата на училищния двор пък ще бъде дублирана с озеленена ограда по цялата дължина на улицата. "Освен за зелена рамка тя ще служи и за шумоизолация от игрищата на училищния двор, а зелените сепарета ще бъдат чудесни места за разговори, рисуване на открито, организиране на места за продажба на ръчно изработени бижута и картини", смятат още местните власти.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар