🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разпознаваем и предпочитан партньор от български и чуждестранни инвеститори

Артстрой Груп" АД насочва дейността си и към чуждестранните инвеститори, като предлага цялостен цикъл от процеси в областта на недвижимото имущество

Затворен комплекс "Перла", блок Перла 8, Бургас
Затворен комплекс "Перла", блок Перла 8, Бургас
Затворен комплекс "Перла", блок Перла 8, Бургас
Затворен комплекс "Перла", блок Перла 8, Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съвкупност от професионално планиране, отлично познаване на пазара за недвижими имоти, проектиране, качествено строителство, модерен дизайн и управление на имотите, както и адекватен отговор на потребителското търсене. Това накратко е професионалната визитка на една от утвърдените български компании в областта на строителството и недвижимите имоти - "Артстрой Груп" АД. Отскоро тя насочва дейността си и към чуждестранните инвеститори, като предлага цялостен цикъл от процеси в областта на недвижимото имущество.

"Артстрой Груп" е на пазара вече 20 години - време, през което е доказала професионализъм и коректност към клиентите си. През 2018 г. компанията открива представителство и в София, като по този начин още повече разширява възможностите си на българския пазар.

За да отговори на нарастващите изисквания на клиентите, през 2017 г. "Артстрой Груп" обединява отделни дружества, които са част от структурата ú. Прогнозирането, планирането и продажбите се извършват от "Артстрой 1 Инвестмънт" ЕООД. Фирмата се занимава и с инвестиционно консултиране и обработка на всички документи по сделките. "Артстрой Фасилитис" ЕООД отговаря за цялостното обслужване, почистване и поддръжка на общите части на частните имоти, както и за всички дейности по съхраняване на инфраструктурата и цялостен интериорен дизайн. "Артстрой 1 Кънстракшън" ЕООД е строително-инженерна компания. Специализирана е в изграждането на жилищни и бизнес сгради. "Добрата съвместна работа между нас и погледът ни в една посока са ключът към успеха на компанията", казват ръководителите на трите дружества.

Господин Стоилов, коя е определящата стъпка в работата на "Артстрой 1 Инвестмънт"?

- В България един от недостатъците в сектора е, че като цяло липсва планиране. Голяма част от обектите се изграждат без ясна концепция за живота на сградата след построяването й и без конкретен профил на купувачите, които инвеститорът ще таргетира. Нашата политика е по-различна. Като първа стъпка компанията ни дефинира профил на клиента с хоризонт от няколко години напред в зависимост от това колко време ще отнеме на един проект да излезе на пазара.

Важна част от "Артстрой 1 Инвестмънт" е отдел "Маркетинг", от който получаваме точна информация какъв тип имоти се търсят на пазара в момента и какви ще са тенденциите в бъдеще. След определянето на нашия потенциален клиент следващата стъпка е задълбочено проучване, включващо финансови, търговски и маркетинг показатели. При него залагаме онсервативен, реалистичен и оптимистичен вариант, като водещото на всеки от тях е създаване на стойност за нашия бъдещ клиент. Ключов момент се явява правилното представяне и предлагане на продукта. Чрез нашите ясни и открити послания информираме за предимствата му и как би допринесъл за подобряване на живота. Търговският отдел към компанията е звеното, което е пряко ангажирано с обслужването на клиентите. Ангажиментът на тези специалисти е фокусиран към клиента. Те информират, консултират и оказват пълно съдействие в подготовката на документацията при покупка.

Какви са плановете ви за развитие на дружеството?

- Отскоро сме формирали и развиваме екип от професионалисти в областта на проджект мениджмънта. Реализираните ни проекти до момента ни дават увереност, че сме способни да повишаваме възвръщаемостта на капитала не само на нашата компания, но и на нашите бъдещи инвеститори, които ще доверят управлението на проектите си на нас. Когато един инвеститор в България или в чужбина желае професионална експертиза в областта на недвижимите имоти, компанията "Артстрой 1 Инвестмънт" ще е способна да предостави такава. Сигурни сме, че конкурентната среда в сферата ще направи всички нас, инвеститорите, много по-иновативни и проактивни в търсене на най-добрите решения за нашите клиенти.

Господин Талев, кои са основните задачи на "Артстрой Фасилитис"?

- От момента на присъединяването ми в компанията фокусът ми е насочен към реструктуриране на част от процесите и разширяване обхвата на предлаганите услуги. Вероятно знаете, че фасилити мениджмънтът в България все още е много "раздробен", т.е. повечето фирми са ограничени в предлагане само на една или две услуги, например една ще предлага само почистване, друга - само техническата поддръжка, и т.н. Нашата амбиция е "Артстрой Фасилитис" ЕООД да предоставя комплексна услуга в бъдеще и ефективни решения, така че в края на своя ден клиентът да остане доволен. За нас е важно клиентите, които са закупили недвижим имот, да имат възможност да се фокусират изцяло върху основните за бизнеса им дейности или пълноценно да се отдадат на свободното си време, като не им се налага да мислят и да се ангажират за поддръжката и управлението на сградния фонд.

Плановете ни са да осъществяваме пълна комплексна услуга - от административните процеси до извършването на почистване, техническа поддръжка на всички съоръжения, озеленяване и прочие. Стремим се да изведем компанията и извън границите на собствените обекти. В момента подготвяме и структурираме услугите, които ще предоставим на нашите бъдещи клиенти. Желанието ни е към портфолиото ни от клиенти да присъединим и търговски обекти, банки, болници и др. Очакваме скоро да станем част и от Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Имате ли проучване каква е нуждата от фасилити услугите на пазара за недвижими имоти?

- За да се популяризира фасилити мениджмънт услугата, е необходимо да се смени нагласата на българина, че тази услуга му оскъпява разходите и е лукс. Всъщност нашата работа е да предлагаме решения за оптимизиране на разходите, повишаване на качеството на обслужване и инвестиционната стойност на имота. Това е едно от основните направления, върху които работи нашият екип.

По отношение на съвместната ни работа с другите компании от групата можем да заявим, че работим съвместно още на ниво проектиране на обектите, което ни дава възможност да изразим и своето становище относно материали и съоръжения с оглед последващата поддръжка и управление на обектите. В групата на "Артстрой" работим заедно, за да предоставим една отлична комплексна услуга - от етапа на проектирането, през изграждането до последващото менажиране. Считам, че това е формулата и правилният подход за успех.

Инж. Кръстев, какво представлява "Артстрой 1 Кънстракшън"?

- "Артстрой 1 Кънстракшън" е строително-инженерна компания. Тя устоява на икономическите спадове на кризата след големия строителен бум през бележития период 2006-2008 г. Положителното от тази жестока криза е, че тя беше тест за качеството и стабилността на строителните фирми. От бранша отпаднаха много некоректни компании, успяха да се запазят големите. По онова време "Артстрой 1" бе малка, но не само че успя да се съхрани и преодолее трудностите, но дори разшири дейността си.

Има компании, които се определят като строителни, но техният фокус с времето се изменя към финансови и инвестиционни институции, което не води до добри резултати. При нас от 20 години водещото е строителството, а днес и добре сформираните ни екипи за управление на обектите. Компанията ни е специализирана в изграждането на модерни жилищни и бизнес сгради - предимно комплекси от затворен тип и съоръжения.

Изпълняваме пълен цикъл от строителни услуги, свързани с реализацията на проектите, произвеждаме и PVC дограма, врати и витрини в собствен цех за производство. Подхождаме безкомпромисно по отношение на материали и изпълнение.

Именно този опит през всичките тези години ни прави уверени, че ще успеем да се справим и със сегашната сложна ситуация, пред която са изправени всички сектори на бизнеса.

Кои са възловите ви обекти?

- "Перла" - първият по рода си затворен комплекс в Бургас, като до няколко месеца завършваме и последния му етап - блок "Перла 8". Той съответства на световните тенденции за по-екологично потребление на енергийните ресурси и грижата за околната среда. През тази година очакваме да получим и Акт образец 16. Комплексът Majestic Sea Village, който се състои от 126 къщи с басейн и СПА център, също отговаря на взискателните изисквания на клиентите и тенденциите в строителството.

Компанията ни се насочва към български и чуждестранни инвеститори и се ангажираме с проджект мениджмънта и строителството на външни инвеститори. През миналата година "Артстрой 1 Кънстракшън" стартира изпълнението на част от мащабния проект "Резиденшъл парк Лозен", обект на групата "Линднер", близо до София. "Артстрой 1 Кънстракшън" ще извърши 80% от грубия строеж и ВиК частта на обекта. Компанията ни внедрява съвременни модели на работа и технологии. Въвеждаме ERP система за управление, която ще обхване целия строителен процес. Така ще гарантираме най-високите стандарти на услугите, които предлагаме.

През 2020 г. компанията ни ще продължава да се затвърждава на територията на област София, а в перспектива бизнесът ще бъде ориентирам и към международните пазари.