🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стрела в ахилесовата пета на Бургас

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Бургас"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-запомнящите се кадри, с които човечеството ще изпрати 2020 г., са празните улици, площади и културни забележителности в големите и винаги кипящи от живот европейски и световни градове. Мащабът и скоростта, с които коронавирус пандемията парализира света, сега бавно забавят ход и предстои вниманието да бъде насочено към вторичните, икономически последствия от тази криза. Едва ли има регион в Европа, който ще мине през нея, без да понесе удари - било то от загуба на работни места, през спад на инвестициите до изпепеляване на цели сектори като туризма и транспорта. Всъщност най-големите губещи сред регионите сега са тези, чиято икономика се крепи на тези два стълба, а в групата на уязвимите за съжаление попада и Бургас.

Добрите новини са, че областта влиза в кризата със стабилни макроикономически показатели и с находчива местна власт, която приоритизира привличането и задържането на повече IT компании и производствени предприятия, но и работи активно в посока дигитализация. Освен това общината изпълнява няколко големи проекта, които имат потенциала да насърчат заетостта и инвеститорите в дългосрочен план.

Ахилесовата пета на Бургас е силната зависимост на местната икономика от туризма. Около 15% (или 17 хил. души) от заетите в региона работят в хотелите и ресторантите, а на летния сезон разчитат около 80 хил. души, много от които имат семеен бизнес в туризма. От май до септември секторът генерира приходи над 1 млрд. лв., или около 6% от общите обороти на компаниите в областта.

Южните черноморски курорти залагат най-много на чуждестранните туристи, които по-скоро ще откажат пътувания заради тоталната непредвидимост, здравният риск, спрените полети и затворените граници. Накратко, летният сезон през тази година е пред тотална катастрофа. Сега ограничителните мерки отпадат постепенно и Бургас усилено се готви за късен старт от 1 юли, разчитайки най-вече на вътрешния пазар и туристи от съседните държави. Но местният поток няма да успее да компенсира загубите от непристигналите чужденци. Очакванията са, че ресторантите и хотелите ще загубят половината от приходите си, а туроператорите - около 70% от тях.

Тези поражения със сигурност ще променят дневния ред и приоритетите на бизнеса и местната власт в областта. Надеждата е ударът да е краткосрочен и раната да зарасне още догодина.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fgg1590932097664124 avatar :-|
    Alex DelRio
    • - 3
    • + 8

    Драга Силвия,
    Спокойно можехте да напишете подобен кометар за, например, град Панагар, област Мадия Прадеш, Индия. Като истински Бургазлия, на когото дядо му е строил първите сгради в новата история на града, а не като сливенски, карнобатски, ямболски или друг вид мигрант от Руенския Балкан, мога да ви потвърдя следното. Бургас е мъртъв град - икономически, социално, културно и демографски. В града няма нищо. Бургас има най-високите такси и данъци в държавата. Нарежда се на 9 място по средна работна заплата. В Бургас получаващите 700лв се считат "богати". В Бургас времето е спряло някъде през 1986. Град базиран на феотдално-еснафски принципи и междуличностна комуникация и отношения присъщи на орки от един известен филм. В града няма и няма да има никакво производство или друг вид бизнес, защото няма условия за това, а разговорите с потенциални инвеститори спират преди да са седнали на масата за преговори, поради непосилни рушвети. Бургас е най-провинциалният, в най-лошия смисъл на думата, град в БГ. В Бургас има два шадрафана, които не работят, пет гета под формата на квартали и три автомивки. И най-голямата престъпност в страната. Поздрави!

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Alex DelRio":

    Мисля, че леко пресолявате. Много провинциални градове биха искали да са като Бургас. Ако Бургас е зле, то 95% от провинциалните градове са кошмар.

    Аз съм родом от Варна и съм бил в Бургас рядко, но в последните години Бургас ми прави впечатление на по-добре управляван град.

    По думите Ви излиза, че най-добре в Бургас е било по времето на "развития социализъм".

    Нередност?
  • 3
    antonstoykov avatar :-P
    Антон Стойков
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "Alex DelRio":
    Ма майкооо, ти го погреба този град бе. Дядо ти може да е строил, ама ти не си се научил да пишеш...от шадраФан до феоТдал...много помия изля. Аз съм ямболски имигрант ама в София. И да те уверя - много ви е добре града... Ако много ревеш ела ти в Ямбол или в София...да видим тогава какви ще ги дробиш...ама да поработиш върху правописа..

    Нередност?
  • 4
    antonstoykov avatar :-P
    Антон Стойков
    • + 2

    До коментар [#2] от "Николов":

    Николов, с Вас съм съгласен. До Варна идвам често, бях студент до 2001-ва и не е мръднал много Вашия град като изключим 2-3 мола от атогарата навън и особено онзи с хеликоптерната площадка, която се оказа на пътя на самолетите, та не работи:)) Но с Киро рокера 20 години начело - толкова.

    Нередност?
  • 5
    tbs59625460 avatar :-?
    HTA Ltd.
    • + 3

    Бургас е супер град, стига сте плакали. Има места из територията на милата ни родина, които наистина са забравени от Бога, стотици са. Друг е въпроса кой какво търси и иска като място за живеене. В днешно време мобилността на хората позволява всеки да живее там, където си поиска. А дали ще поиска е друг въпрос. И който е решил да живее там, където е роден и не му харесва управлението на съответния град или село е длъжен да потърси начин, който да промени това управление. Защото ние сме силни само в мрънкането, това е факт и все чакаме някой друг да ни свърши работата...

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    До коментар [#4] от "Антон Стойков":

    Киро натвори бели, ама с това, уви, не се приключи. Сегашния определено е по-добро издание, ама и при него много неща стоят забатачени. Във Варна тротоарите на много места са все едно е имало десетилетна гражданска война. Не знам дали и в Бейрут са толкова зле. В това отношение Бургас е все едно в друга държава. Та не разбирам какво толкова се оплаква форумецът Алекс.

    А иначе не е съвсем да няма промяна във Варна - новото трасе между езерото и жк Левски дето го пуснаха миналата година (за чиито наводнения се писа) си е голяма придобивка - въпреки кусурите. Но за друга голяма промяна при сегашния кмет не се сещам.

    Нередност?
  • 7
    nns avatar :-P
    nns

    Предполагам въпросният Алекс е създал поне 2 звода и 1 технологична компания . В Бургас само. И от там по всички светове и вселени. За това му е проблем еснафщината.
    Също съм роден в Бургас , също с дюлгерски произход.

    Нередност?
Нов коментар