🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ах, фестивалите

Летните фестивали в Бургас и региона са на изчаквателна позиция и се надяват на оптимистичен сценарий

Германо-азерският филм "Краят на сезона" на Елмар Иманов, един от акцентите на Burgas Film Fest
Германо-азерският филм "Краят на сезона" на Елмар Иманов, един от акцентите на Burgas Film Fest
Германо-азерският филм "Краят на сезона" на Елмар Иманов, един от акцентите на Burgas Film Fest
Германо-азерският филм "Краят на сезона" на Елмар Иманов, един от акцентите на Burgas Film Fest

Вълната от отменени събития не отмина и България, но организаторите на големите бургаски летни ивенти се надяват успокояването на мерките в страната и евентуалното отшумяване на вълната на заболеваемостта да направят провеждането им възможно.

Сред форумите на нисък старт е Burgas Film Festival (18 - 25 юли), едно от важните събития в града през последните няколко години, което расте като публика и концепция. В началото на годината усилено се подготвя петото му издание - селекция от късометражни филми в партньорство с престижния френски фестивал Tous Courts, европейско кино, което по всяка вероятност няма да стигне по друг начин до широкия екран в България, панорама от анимационни филми за деца от 7 до 11 години. "Това е важно за нас, а и за Бургас, защото предизвикваме интереса на най-малките към културата и изкуствата. Желанието ни е да развиваме повече филмови селекции като програми за музикални филми, за страните от черноморския регион и други тематични посоки", разказва основателят на събитието Емил Ованесов.

Още първите седмици на извънредното положение носят финансови загуби и хаос в плановете на малкия, но отдаден екип. "За съжаление повечето от досегашните ни партньори са в сфери, които са пряко засегнати от създалата се ситуация, казва Ованесов. Много от чуждестранните ни гости също няма да имат възможност да летят до Бургас." Ованесов и колегите му имат план Б - Burgas Film Festival да се проведе през септември, но засега работят в посока юлско издание.

"Пандемията ни показа, че вече почти всичко може да е онлайн, Но тук идва въпросът за самата концепция на фестивалите, които познаваме досега, а те са физически места освен за прожекции, но и за срещи между режисьори, професионалисти, зрители и т.н. - всъщност това е магията на фестивала. Възниква и още един нов момент и той е, че ако представиш филм и той може да се гледа в цял свят в реално време, какъв е смисълът този филм да отиде на друг онлайн фестивал? Предстои да разберем."

Сред заглавията, които фестивалът ще покаже, са взелия награда на "Берлинале" "Вълците" на Самуел Киши, "Свещеникът" на Борислав Колев, отличения в Ротердам "Краят на сезона" на Елмар Иманов.

След като пандемията отложи всички големи киносъбития от март нататък, музикалната индустрия също се оказа буквално парализирана. И все пак между 7 и 9 август се очаква Spice Festival, който миналата година събра поп и денс звезди от 80-те и началото на 90-те години край пристанището в Бургас. Ник Тодоров от веригата магазини "На тъмно" и съорганизатор на събитието казва, че засега екипът все още работи в посока провеждане на второто издание.

Той се надява, че има начин то да се случи в синхрон със спазването на препоръчителните мерки. "Самите изпълнители също имат голямото желание да гостуват и да спасят тези изяви, които не са отложени. Нито един от тях не се е отметнал засега", казва Тодоров, който движи още летни събития - "Кино и храна", обединяващо кулинарни демонстрации с кино на открито, и една от сцените на фестивала Hills of Rock в Пловдив, който вече се пренасочи за 2021 г.

На изчаквателна позиция е и фестивалът с 36-годишна традиция "Аполония" в Созопол. Организаторите казват, че програмата е била готова още през февруари, но със сигурност ще настъпят промени. "За дните от 28 август до 6 септември щяхме да представим повече от 70 събития", казва директорът на "Аполония" Маргарита Димитрова. "Пандемията промени намеренията ни - продължителността на фестивала, транспорта на участниците, възможностите на хотелите... И всичко това, свързано с огромния проблем финансиране. Засега никой не знае каква ще е съдбата на фестивалите през есента."