🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталната "морска столица"

Vivacom помага на Бургас да става все "по-умен град" по линия на е-образованието, видеонаблюдението, smart паркирането и велосипедите под наем

Дигиталната "морска столица"
Дигиталната "морска столица"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преминаването към дигитални форми на обучение по принцип не е лесно, особено ако си имате работа с консервативна институция като училището. През последните около два месеца обаче образователната ни система направи рязък скок в сферата на дигитализацията. За изключително кратък период учениците и учителите трябваше да се пренастроят от традиционни форми на обучение към дистанционни такива, базирани на комуникационни и онлайн технологии. И в близо 90 на сто от случаите тази революционна трансформация се оказа успешна още от първия ден не без помощта на IT инфраструктурата, изградена от българските телекоми.

Много добър пример как това се случва реално предлага Бургас. Градът е един от българските лидери в областта на т.нар. smart city технологии, които автоматизират управлението на публичната среда. "От доста време работим много активно по линия на е-образованието. Бургас се оказва един от българските градове, където образователната система е най-напреднала от гледна точка на виртуално и онлайн обучение", споделя Димитрина Апостолова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за Бургас и Ямбол.

Затова и заповедта на образователния министър за преминаване към виртуални форми на преподаване не сварва града неподготвен. "Ние сме основен доставчик на професионална онлайн услуга за 70% от училищата в Бургас. Става дума не само за мобилен достъп, а и за интернет по оптичен кабел, като в голяма част от учебните заведения имаме инсталирани и wi-fi мрежи. Като цяло оптичната свързаност и достъпът до облачните услуги от страна на учениците са изключително важни в този момент", разказва мениджърът на телекома.

Да тренираш треньорите

Според Апостолова гръбнакът на бързата миграция към дигитализирано виртуално обучение в Бургас са двете специализирани иновативни училища, с които телекомът работи целево в тази сфера. "Едното е съвсем ново - основно училище "Александър Георгиев-Коджакафалията". То съществува едва от три години и е насочено към деца с изявени интереси към информационните технологии. Там още от първия ден започнаха да работят със системата Teams на Microsoft, която е препоръчана от Министерството на образованието и науката и е част от пакета Office 365", споделя мениджърът на Vivacom. Другото дигитализирано учебно заведение в града е средно, нарича се Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации и макар че е открито преди 2 години, вече е сред водещите училища в тази сфера в България.

Въпросните две училища от първия ден започват ударно да мигрират към препоръчаните продукти и услуги, използвайки облачна среда. "Професионалната гимназия ползва наша cloud услуга с много голям капацитет, а учителите даже направиха изключително полезни презентации за обучение за работа с MS Teams на колегите си от цялата страна. A учениците създадоха софтуер, който ползват съвместно с фирми - партньори на училището", допълва Апостолова. Същото правят и учители, които се включват в подготовката на останалите си колеги в града, така че процесът в Бургас да тръгне по-бързо. "В момента в училищата в града се работи почти безпроблемно с онлайн системите буквално от първия ден. Вероятно защото в Бургас има силна учителска общност, която е много обединена. Като цяло няма притеснение дадено училище да поиска съдействие от друго, а директорите имат много добра комуникация помежду си", обобщава Димитрина Апостолова.

От Vivacom разказват също така, че на територията на Бургас са изградили дигитални класни стаи в много учебни заведения и в момента това е изключително удобно при провеждането на виртуални форми на обучение. "В случая не става дума просто за оборудване на един клас с таблети със SIM карти. Това е цялостна система за достъп до платформа, чрез която учениците могат бързо да придобиват нови знания и умения. Учителят по време на час или пък дистанционно лесно може да споделя екрана си, да види какво правят учениците, да провежда тестове и т.н.

Например зарежда в Microsoft Forms някакво задание, да кажем, контролна работа, след което децата биват оценявани", илюстрира решението мениджърката на Vivacom. Тя допълва, че ако дадено учебното заведение е по-голямо и е от 1 до 12 клас, в него може да има дори две-три подобни решения за дигитални класни стаи.

В момента част от устройствата, използвани в тези системи, са раздадени на някои от учителите, които нямат добра техническа възможност да работят от дома. "Също така имаме много голям интерес от страна на училищата за придобиване на нови компютри, таблети и мобилни дейта карти, които те да раздадат на дечица, които нямат финансови възможности, за да се включат в онлайн обучението", разказва Апостолова.

Всевиждащият страж на Бургас

Изграждането на е-образование е само една от smart инициативите в Бургас, по които Vivacom работи. "Съвместните ни проекти с общината продължават да растат и са многопосочни. Освен велосипедите и велостоянките, освен безплатния wi-fi за населението, който предоставяме в 18 точки, вече имаме изграден и тестов "умен паркинг" - датчици в асфалта по всяко време известяват кои от 35-те места са свободни", разказва регионалният мениджър на телекома.

Най-голямата гордост на Димитрина Апостолова в момента обаче е спечеленият от Vivacom проект за цялостно видеонаблюдение в Бургас. Той ще надгради миналогодишната по-малка инициатива за инсталиране на камери в кв. "Меден рудник". Възлаганията ще стават поетапно за период около пет години, докато се постигне цялостно покритие на града. "В момента изграждаме системата в квартал "Победа", като половината точки там вече са инсталирани. В проекта са включени и три съседни села, които са в рамките на общината - Брястовец, Рудник и Черно море", разказва Димитрина Апостолова. На финала трябва да бъдат обхванати 27 квартала и 110 локации за наблюдение.

Камерите, които се използват, са, най-общо казано, три вида: статични, които са предназначени само за видеонаблюдение, такива с алгоритъм за разпознаване на номера и обзорни, които обхващат широк диапазон. Последните позволяват приближаване и фокусиране върху обекти на голямо разстояние. Камерите за разпознаване на номера са разположени на всички възлови кръстовища и входно-изходни артерии не само на самия град, но и на цялата община Бургас. "Цялостната система, особено тази за разчитане на номерата, предстои да бъде интегрирана с МВР в София, така че сигналът да бъде пренасян и при тях. По този начин даден автомобил от списъка за издирване от страна на полицията, който се намира на територията на Бургас, ще може да бъде локиран къде и кога е бил в града", разяснява Апостолова.

И допълва, че покрай инсталирането на повече камери доста е намаляла и вандалщината.

Центърът за наблюдение на общината също така има изнесено работно място в местната Бърза помощ. Така, когато някъде възникне извънредно събитие, хората от медицинските екипи могат да видят на място точно какво се случва и да проверят дали сигналът е реален.

"Поумняване" със собствени сили

Интересното при дигитализацията на Бургас е, че общината изработва с вътрешни ресурси своето приложение за "умен град". Негов автор е общинското предприятие "Иновационни системи". Платформата, наречена Smartburgas.eu, е направена по подобие на сродните системи в Милано, Лондон и Лисабон. На въпросния интернет адрес може да бъде открито абсолютно всичко "умно", което има на територията на Бургас.

Тук се вижда част от изображението на видеокамерите, статусът на велостоянките, визуализират се болнични заведения, аптеките с работното им време, вижда се достъпът до спортните съоръжения (зали, стадиони), отбелязани са индустриалните зони. Цялата информация е представена визуално в достъпен вид и с удобен интерфейс. В smart платформата на Бургас вече има дори специален мобилен модул, посветен на COVID-19.

Той дава информация относно заболелите, поставените под карантина и всякакви други дейности, които общината в момента осигурява във връзка с пандемията и извънредната ситуация.