🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталният мозък на Бургас

Платформата SmartBurgas предоставя обобщена информация от множество системи, които следят градската среда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кога един град става умен? Най-верният отговор е не когато се напълни с различни устройства и сензори, а когато започне да използва и обобщава информацията, която те предоставят. И сега много градове в България имат системи за мониторинг на качеството на въздуха и водата, за следене на трафика, разполагат с видеонаблюдение, поддържат интерактивни карти за забележителности и т.н., но Бургас е направил още една крачка напред, като е събрал този масив от данни на едно място и е създал лесен за използване интерфейс от гражданите.

Платформата smartburgas.eu, или дигиталният мозък на града, както я наричат местните управници, е на пръв поглед прост инструмент. Той показва например къде има свободни места за паркиране, кои улици са затворени за ремонт или кога и къде можете да изхвърляте разделно битови отпадъци. Но освен това системата дава информация в реално както за трафика, така и за това колко точно са в момента pH, манганът или нитритите в чешмяната вода. Има и куп други полезни данни, които са групирани в категории, така че потребителите да се ориентират по-лесно. Платформата е в постоянно развитие и към момента дава възможност за достъп до 18 различни модула.

Истинската полза от събраната информация се видя и по време на ограниченията заради разпространението на коронавирус, когато отговорите на всички въпроси, които си задават хората - от къде има дезинфектанти, през възможностите за доставка на храна за възрастни хора до икономическите мерки на общината, бяха обобщени на сайта smartburgas.eu.

Бета-версия

В Бургас действат голям брой сензори и интелигентни устройства, комуникиращи си в рамките на обща инфраструктура. "Събирайки опит в използването на вече работещите системи и осъзнавайки нуждата от повишаване на ефективността на усилията за по-умно разходване на ресурсите на града, бе осъществена следващата стъпка - интеграция на градските системи в една обща платформа, през която експерти и граждани ще могат да споделят и ползват интегрирано информацията за града", пишат от общинската администрация.

На практика интелигентната платформа е пусната през ноември 2019 г., но все още се развива. Тя е финансирана и разработена от общинската фирма "Иновационни системи" и все още е в т.нар. бета-версия, тъй като към нея постоянно се добавят нови функционалности. Мобилното приложение на smartburgas.eu пък е обновено последно на 31 март и вече има близо 10 хил. сваляния.

"Във времето платформата става все по-известна и събужда не само спорадичен, а и постоянен интерес. С възможността за разплащане на услуги през публичните модули ще се увеличат възможностите за по-широка интеграция и с други портали", казва управителят на общинското дружество инж. Даниела Иванова-Алексиева.

Трудно е да се каже обаче колко точно е инвестицията в този проект, тъй като платформата не може да съществува самостоятелно. Тя обединява стотици сензори, камери, софтуер и други технологии, купувани и инсталирани по различни проекти в продължение на повече от 8 години.

Всичко на едно място

Концепцията е съвсем проста, което всъщност я прави и работеща - всичко да се събере на едно място без излишни функционалности. През портала има лесен достъп до интегрираните интелигентни системи за управление на градските аспекти като мобилност (велосипедна, пешеходна, трафик контрол, контрол на паркирането, градски транспорт), управление на отпадъците (разделно събиране и оползотворяване), мониторинг на околната среда (въздух, вода) и рисковете от нежелани събития, видеонаблюдение на градски пространства, публични обекти и транспортни средства. Плановете на община Бургас са до 2023 г. общият брой на камерите да достигне около 1800, като в момента вървят обществени поръчки за купуването на такива. Видеонаблюдението ще бъде допълнено с обзорни камери и камери за разпознаване на автомобилни номера. Освен това ще бъде увеличена гъстотата на камерите в обществените и междублокови пространства.

На smartburgas.eu се предлагат и различни мобилни приложения, които могат да са от полза за града, показвайки например неговите културни и исторически забележителности. A в модула за допитвания и анкети администрацията може да събира мненията на жителите по различни обществени теми.

Това обаче не е само информационен портал, а инструмент за мониторинг и дори за управление. Причината е, че публичният интерфейс и този за служители имат различно ниво на достъп до информацията и предполагат различни ползи от различните функционалности на платформата.

Тестът COVID-19

Големият ефект от наличието на такава отворена система за предоставяне на информация се видя съвсем ясно при избухването на епидемията от коронавирус. На сайта smartburgas.eu веднага е създадена изцяло нова секция, която предлага пълна информация - като се започне от всички спешни телефони, мине се през възможностите за безплатна храна от общинския социален фонд и се стигне до икономическите мерки, които е предприела местната власт в помощ на бизнеса. Интерактивна карта пък показва къде има аптеки, дрогерии или други магазини за спешни нужди, както и пунктове за дезинфектанти, които се раздават безплатно. Визуализирани са и всички КПП-та в региона.

Поддържа се и актуална информация за всички хора, поставени под карантина в града, оздравелите, заразените и т.н. Има и специална секция с новини за COVID-19.

"Създадени бяха и два модула за експерти - един, който се ползва за проследяване на карантинираните лица в рамките на областта, както и модул за проследяване на раздаваните социални помощи", обясняват от общината.

Същият модел може да се прилага за всякакви ситуации, така че хората да бъдат информирана максимално бързо и широко.

Образователна секция

Заради ограниченията покрай коронавируса само в рамките на няколко дни община Бургас е разработила и интерактивна програма за активно взаимодействие "Заедно ще се справим с игри и забавления у дома", която също е достъпна през smartburgas.eu. "Тя няма за цел да измести или замести установените в условията на извънредно положение електронни комуникационни канали между училище и ученици, а е по-скоро една допълнителна помощ и възможност", казват от кметството.

Новата секция има два вътрешни раздела за училища и детски градини. В тях се публикуват визуални и помощни материали за обучение, които са особено полезни за предучилищното образование, тъй като там няма организирано онлайн обучение. "Повечето детски градини се включиха и родителите могат да открият събрани на едно място куп упражнения с котенца и кученца, геометрични форми, игри за броене и други, за да запълват времето по приятен и полезен начин", обясняват още от община Бургас.

Образователната секция е съвсем нова и информацията в нея ще бъде прецизирана постоянно, като няма да бъде премахната след отмяната на ограниченията заради коронавируса.

И нещо за бизнеса

За инвеститорите пък се предлага информация за свободните терени в индустриалните зони, както и статистически данни за фирмите от бизнес картата на Бургас по икономическа дейност, местоположение и брой служители. Регистрираните фирми са над 2100, а наетите в тях служители - близо 60 хиляди. На практика чрез комбинация от визуализации, графики и таблични данни платформата разкрива образа на бизнес сектора и бургаската икономика.

До края на годината платформата ще бъде надградена чрез допълване на нова информация в модулите и по-голяма възможност за филтриране и графично изобразяване на данни. В процес на разработка е концепцията за въвеждане на модул за зелената система на града. А с реализацията на интегрирана система за управление на трафика в платформата ще могат да бъдат синхронизирани и данни от светофарните кръстовища.

"Мислим и в посока разработване на модул за гражданско включване и участие в обсъжданията на нови проекти на общината", казва инж. Даниела Иванова-Алексиева.