🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителите от "Планекс - Бургас" спечелиха престижната награда "Сграда на годината" за Wave Resort

Това е най-мащабният проект в района на Южното Черноморие през последните години

Управителят на "Планекс – Бургас" инж. Людмил Митов
Управителят на "Планекс – Бургас" инж. Людмил Митов
Управителят на "Планекс – Бургас" инж. Людмил Митов
Управителят на "Планекс – Бургас" инж. Людмил Митов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Строителната компания "Планекс - Бургас" спечели престижната национална награда "Сграда на годината" в категорията "Хотели и ваканционни комплекси" за изграждането на Wave Resort в курорта Ахелой - най-мащабният проект в района на Южното Черноморие през последните години. Това е поредната престижна награда от конкурса "Сграда на годината" в колекцията от статуетки на бургаската строителната компания с управител инж. Людмил Митов. За мащабния проект в Ахелой строителите влагат целия си опит и въображение, за да обмислят и най-дребния детайл по комплекса.

Петзвездният ваканционен оазис се простира върху 50 декара между Ахелой и Поморие. Инвеститор в него е компанията "Ахелой проджект". Българско-турската инвестиция е в размер на 80 млн. лева. "Още със старта на проекта гарантирахме на инвеститорите 100% спазване на сроковете", казва управителят на "Планекс - Бургас" инж. Людмил Митов. Обещанието е спазено, обектът е приключен за рекордно краткия срок от 11 месеца.

Комплексът е предназначен основно за летен ол инклузив туризъм, но инфраструктурата му благоприятства също развитието на уелнес, здравен и събитиен туризъм. Wave Resort разполага с комфортна хотелска част, множество басейни с различна големина, ресторанти, зелени площи, спортни съоръжения, SPA и уелнес център, собствен аквапарк, множество други атракции. "Започнахме изграждането на комплекса върху гола поляна - без вода и ток. На обекта работеха около 600 души", казва инж. Митов.

Присъединяването към съответните мрежи и инфрастурктура изисква време и сериозни умения от страна на строителя, за да се справи в срок със строително-монтажните работи. Предизвикателство се оказва и осигуряването на достъп до комплекса и свързването на локалното платно с главния път.

За компанията

"Планекс - Бургас" е част от структурата на "Планекс холдинг" - добре познато име и утвърден лидер сред строителните компании в България. "Планекс - Бургас" е самостоятелно дружество от 2015 г., но изпълнява обекти в района на Южното Черноморие като отделно звено в структурата на холдинга още от 2003 г. В бургаската строителна компания се спазват и прилагат всички стандарти за качествено и в срок изпълнение на строително-монтажните работи в съответствие с изискванията на възложители, инвеститори и проектанти и при строго съблюдаване на действащите нормативни изисквания в България. За изминалите 4 години като отделно дружество фирмата е изпълнила значителни по мащаб и паричен обем проекти, например клуб-хотел "РИУ Хелиос Парадайз" в Свети Влас, реконструкция на хотел "Хелиос Бей" в Обзор, обекти в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Дело на "Планекс - Бургас" е и една от емблемите на Бургас - "Експозиционен център Флора". Фирмата работи основно като главен изпълнител по проектите, разполага със 150 работници и отличен екип от 12 инженери.

Отличията

Бургаската строителна компания печели многобройни отличия за професионалната си работа през годините. През 2015 г. "Планекс - Бургас" в качеството си на изпълнител става носител на две награди от националния конкурс "Сграда на годината" на "Градът Медиа груп". В категория "Хотели и ваканционни комплекси" печели наградата за клуб-хотел "РИУ Хелиос Парадайз" в Свети Влас, а в категория "Награда на публиката" - за бургаския "Експозиционен център Флора". През 2018 г. конкурсът "Сграда на годината" присъжда на "Планекс - Бургас" специалната награда в категория "Сгради с елементи на зелена архитектура" за изпълнението на детска градина "Пинокио". Заради мащабните си и отлично изпълнени строителни обекти през 2018 г. "Планекс Бургас" става носител на наградата "Строител на годината" на Областното представителство на Камарата на строителите в България.