🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Металообработване: Ускорението се забавя

Приходите на компаниите в металообработването нарастват по-малко през 2019 г., кризата през 2020 г. вероятно ще се усети

Силно присъствие имат и фирмите за мантинели, които през 2019 г. спечелиха големи договори
Силно присъствие имат и фирмите за мантинели, които през 2019 г. спечелиха големи договори
Силно присъствие имат и фирмите за мантинели, които през 2019 г. спечелиха големи договори
Силно присъствие имат и фирмите за мантинели, които през 2019 г. спечелиха големи договори
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След две години на ускорeние увеличението на приходите на 20-те най-динамични компании в металообработващия сектор в класацията "Гепард" се забавя през 2019 г. Макар и спадът да не е съществен - от 88.3% на 80.2% средно за бранша, той донякъде е индикатор на започналото икономическо забавяне в Европа. Потвърждават го и компаниите, които работят с чуждестранни клиенти. А кризата покрай пандемията е много вероятно допълнително да ограничи ръста за 2020 г.

Нещо повече - ако се изключи космическото увеличение при лидера в класацията "Сарк България", който реално започна производство едва през 2019 г, средното повишение на приходите през годината би било едва 56.5%. Докато през 2018 г. трицифрен ръст отчетоха цели шест компании, с подобен резултат през 2019 г. могат да се похвалят само две. Общият оборот на топ 20-те металообработващи компании достига 196 млн. лв. през 2019 г. спрямо 247 млн. лв. предходната година. Загуба отчитат две компании, а персоналът като цяло леко се увеличава.

По-големи или повече поръчки от клиенти са основната причина за ръста на приходите през 2019 г. Макар че списъкът с дейностите е доста пъстър, сред най-динамичните компании се нареждат няколко производителя на метални конструкции и арматурни дворове, а силно присъствие имат и фирмите за мантинели, които през 2019 г. спечелиха големи договори.

Първа година на лидера

Близо осем пъти се увеличават общите приходи на шуменския производител на медни проводници "Сарк България". Реално обаче 2019 е първата година, в която компанията отчита приходи от продажби (26.7 млн. лв.), а резултатът за 2018 г. идва изцяло от перото "Разходи за придобиване на активи". Причината е, че предприятието на практика работи от 2019 г., като преди това беше в процес на изграждане на производствените мощности. Затова и очаквано за годината дружеството отчита загуба.

"Сарк България" беше регистрирана през 2016 г. и е собственост на турската Sarkuysan. Две години по-късно компанията получи сертификат за планираната си инвестиция от 17 млн. лв. в ново производствено предприятие и ангажимент да осигури 40 работни места в рамките на пет години. Фабриката се намира в съседство с производителя на алуминиеви изделия "Алкомет", от който компанията купи 69 дка земя със сгради. Според обявените намерения продукцията на "Сарк" ще е предназначена предимно за автомобилната индустрия.

Двойката в класацията

С над трикратен ръст на приходите на второ място се нарежда "КМВ - системи за пътна сигурност", а компания в класацията й прави свързаната "Колхида метал" (10-о място), която държи 34% от капитала. И двете компании са базирани в Перник. Справка в Търговския регистър показва, че мажоритарен собственик на "КМВ - системи за пътна сигурност" е компанията "Ресурс фонд", която се контролира от "Адориа трейд" на Николай Кирилов Димитров.

Както показва и името на компанията, "КМВ - системи за пътна сигурност" се занимава с производство на мантинели, преградни огради и други изделия за обезопасяване на пътища. Според отчета й ръстът на приходите за 2019 г. се дължи на увеличаване на поръчките, като за 2020 г. предвижданията бяха за запазване на обема. Два пъти и половина по-висока е и нетната печалба, което освен на повишените приходи се дължи и на оптимизиране на разходите. Компанията участва в обществени поръчки за доставка на мантинели при пътно строителство на Агенция "Пътна инфраструктура", като през есента на 2018 г. спечели договор за доставка и монтаж на ограничителни системи за пътища в два района на страната - Югозападна и Северозападна България, в обединение с друга компания. Двата договора са на обща стойност 16 млн. лв. с ДДС и срок за изпълнение две години. Свързаната с "КМВ - системи за пътна сигурност" компания "Колхида метал" произвежда метални конструкции, халета, оградни мрежи, контейнери и др.

В списъка на най-динамичните има още една компания, която работи в сферата на пътната безопасност. Това е класираната на четвърто място варненска "А.Д. холд", която произвежда пътни знаци и мантинели. През 2019 г. тя спечели договор за доставка на мантинели за региона на Североизточна България в консорциум с още едно дружество. Договорът е за 8 млн. лв. с ДДС.

Отново в класацията

Челната тройка на най-динамичните компании се допълва от карловската леярна "Електростомана 2004", която отчита над 80% ръст на приходите през 2019 г., но е една от само двете фирми в топ 20, които са на загуба, макар и малка. Компанията произвежда детайли от стомана и чугун за индустрията и резервни части за селскостопански машини. От отчета на дружеството става ясно, че е приключен проектът за изграждане на линия за производство на метални топки за добивната индустрия на стойност 15 млн. лв., който започна преди три години. Мажоритарен собственик на дружеството е Николай Събев.

Това на практика не е първата година, в която "Електростомана 2004" попада в списъка на най-бързо растящите металообработващи предприятия. През 2017 г. тя почти удвои приходите си и се нареди на четвърта позиция, като тогава челната тройка отбеляза трицифрен ръст.

Конструкции и арматура

Сред останалите дружества в класацията попадат основно производители на метални конструкции и арматурни дворове. С изработка на метални конструкции се занимава старозагорската "Монтажинженеринг", която увеличава приходите си с повече от 66% през 2019 г. и заема пета позиция (виж профил на компанията тук). Ръстът при нея идва основно от големия брой поръчки през 2019 г., както и от това, че повечето от тях освен монтаж са включвали и производство на конструкции. Добрата новина е, че през 2020 г. компанията очаква да запази миналогодишните си обороти.

Голяма поръчка е причината за ръста на приходите и на девненската "Монтажи пробг" (19-о място), която проектира и изгражда метални конструкции. "През през 2019 г. работихме по изграждането на пожарогасителна инсталация в резервоари за биодизел, откъдето идва по-големият ръст", каза Любомир Точев, който е управител и съсобственик заедно с Венцислав Царянски. Компанията работи с големи клиенти като "Аурубис", "Агрополихим", "Девня цимент", "Амилум", "Ойлтанкинг" и др. Освен проектиране прави и изработка на съоръженията, предлага също ремонт и годишно обслужване. С изключение на трите месеца в началото на епидемията, през 2020 г. компанията също поддържа добри обеми. "Ситуацията сега се нормализира и достигаме миналогодишните нива", добави Точев.

Метални конструкции прави и варненската "Сиди" (12-о място), която има производствена база в Девня и расте с близо 40% през 2019 г.

В челната десетка влизат също арматурните дворове на софийските "АБП груп" и "Бодамет", като първото дружество се занимава и с транспортни услуги. "Работим основно със средни фирми и през 2019 г. имаше клиенти", каза Ангел Павлов, собственик и управител на "АБП груп", която през 2019 г. увеличава приходите си с близо 54%. "През 2020 г. резултатите ще бъдат по-високи, защото купихме машини и увеличихме капацитета", добави той. Към автопарка си компанията е добавила и няколко нови камиона, с които предлага вътрешен транспорт на извънгабаритни товари. Дружеството финансира инвестициите си със собствени средства и банкови кредити.

Бутиков производител

В топ 20 попадат още компании като плевенската "Хем", която произвежда апарати и съоръжения от стомана за различни индустрии - химическа, нефтопреработвателна, биотехнологична, енергетика, металургия и строителство. Покривни системи и метални конструкции прави варненската "Мухтаров", а друга компания от региона - "Аква метал", произвежда метални улуци и керемиди в базата си в село Българево. Има също компании, които предлагат услуги като рязане, огъване, заваряване и обработка на метали.

Интересно изключение в тази серия е регистрираната в София "Бепро", която има производствена база в село Сестримо (област Пазарджик) и произвежда сложни компоненти за машиностроенето в единични бройки или в малки серии. Компанията е създадена през 2007 г. и е собственост на германския гражданин Рамон Харпс, който освен това има и проектантско дружество в България ("Рап системс"). "Бепро" работи изцяло за износ, а клиенти са й големи европейски компании. Основният сред тях е MAN Diesel & Turbo, който произвежда индустриални парни турбини и компресори. "Ние произвеждаме не основни елементи, а комплектовки към техните изделия. Специфичното при нас е, че правим единични бройки по чертеж на клиента, които са уникални за конкретна машина", каза производственият директор Ирина Николаева. "Естествено, при единична бройка отговорността е много по-голяма - и за качество, и за срок, защото изделието отива директно на монтаж", добави тя.

През 2019 г. приходите на компанията нарастват с близо 37% и тя заема 13-а позиция в класацията. Увеличението обаче идва най-вече от един собствен продукт на "Бепро" - т.нар. контейнер. "Това не е типичният морски контейнер, а специфична опаковка за съхранение и транспортиране на скъпо клиентско изделие, например резервен ротор за офшорна платформа", уточни Николаева. "Добивните компании не могат да си позволят престой, ако нещо се повреди, подмяната трябва да стане максимално бързо и в нашата опаковка те всъщност съхраняват резервни изделия", добави тя. Контейнерите също са уникални, като се проектират и произвеждат според конкретното изделие. Освен че поръчките за контейнери през 2019 г. са се увеличили, компанията е направила и редица подобрения на процесите, което също е допринесло за ръста.

"Бепро" е сред малкото компании, които не усещат ефект от кризата. "Първо, нашите клиенти поръчват дългосрочно и в момента например имаме поръчки за следващите 6 месеца. Второ, браншът засега не е пряко повлиян", каза Николаева. Макар че дългосрочно трудно може да се прогнозира, за момента бизнесът е стабилен. "Като цяло запазваме темпа на работа и от гледна точка и на персонал, и на поръчки", добави тя.

Все още няма коментари
Нов коментар