🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Новото близо" – предизвикателство за очната хирургия, което вече има решение

Технологичен напредък в Очна болница "Зора"

"Новото близо" – предизвикателство за очната хирургия, което вече има решение
"Новото близо" – предизвикателство за очната хирургия, което вече има решение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Често чуваме, че 40-те години са новите 20 или 50-те са новите 30. Начинът, по който живеем, напълно оправдава това - днес хората на 50, на 60 и дори след 70 години се чувстват млади, активни и пълни с живот.

Модата с "новото" не подмина и офталмологията. "В нашата наука за близка дистанция е прието разстоянието от 30 до 50 см. На това разстояние се извършваха голяма част от трудовите дейности. Но днес "новото близо" вече е 60 - 100 сантиметра, разстоянието на една протегната ръка", обяснява проф. д-р Ива Петкова, създател на Очна болница "Зора" и дългогодишен национален консултант по офталмология. "Наричаме го "новото близо", защото все повече дейности днес се извършват на това разстояние. Днес все по-рядко четем книга, повече работим на компютър. Това е разстоянието на обичайните домакински дейности, на готвенето, на шофирането с поглед едновременно и към таблото, и към пътната обстановка", добавя тя.

Затова и офталмологичната наука търси решение за добро зрение в "новото близо" и го намира - във вътреочните лещи с удължена дълбочина на фокуса. С тях едновременно се решават два проблема - премахване на катаракта и осигуряване на добро зрение на най-важните дистанции, необходими в съвремието на активния работещ човек.

Катарактата е една от водещите причини за обратимо влошаване на зрителната острота в световен мащаб. Целта на катаракталната хирургия е да възстанови зрението на пациентите чрез премахване на помътената човешка леща и имплантиране на изкуствена вътреочна леща. Технологичният напредък и появата на нови видове лещи изведе този тип хирургия в сферата на рефрактивните процедури и постави още една цел пред офталмолозите - осигуряването на по-голяма независимост от очила в ежедневието на пациентите. Този тип хирургия вече измества добра познатата лазерна корекция на зрението, тъй като лазерната корекция има ограничен диапазон на приложение - тя е подходяща за съвсем млади пациенти.

Ключов компонент за постигане добро зрение е появата на мултифокални (многофокусни) вътреочни лещи. Те разделят светлината на няколко фокусни точки. Двуфокусните мултифокални вътреочни лещи постигат добро зрение за далечна и близка дистанция, но не осигуряват качествено зрение за средна дистанция - 60 - 80 см.

Представените по-късно трифокусни лещи включват тази дистанция, но поради по-голямото разсейване на светлината от оптиката се наблюдават намалена контрастна светлочувствителност и дразнещи зрителни смущения, които пациентите описват като ярки петна, отблясъци, ореоли около светлинни източници - лампи, светофари.

В опит да се постигне добро качество на зрението на всички дистанции и да се намалят нежеланите смущения през последните години се появи нова генерация вътреочни лещи - с удължена дълбочина на фокуса. "Технологията се базира на създаване на една удължена фокусна точка, която да увеличи дълбочината на фокуса, за разлика от монофокалните лещи, при които светлината се фокусира само в една точка. Чрез този удължен фокус се избягват често наблюдаваните при мултифокалните лещи неприятни усещания и се постига добро зрение за далечно и средно разстояние", обяснява д-р Боряна Иринкова, офталмолог в болница "Зора". Единствената специфика на този имплант е, че за много близко разстояние - например за четене на книга, все пак са необходими очила за близо.

В Очна болница "Зора" вътреочните лещи с удължена дълбочина на фокуса вече се прилагат рутинно в рефрактивната хирургия. Оперираните пациенти споделят, че виждат по-ярко, по-контрастно, радват се на отличен комфорт при работа на компютър и шофиране. "При катаракталната рефрактивна хирургия нашите пациенти са основно два типа - възрастните хора, които имат нужда от комфорт при ежедневни дейности - готвене, гледане на телевизия, грижа за внуците. Другият тип са активните работещи хора дори след навършване на пенсионна възраст. Тези тип импланти са универсални и много подходящи за тези две категории, затова прогнозирам, че те ще бъдат все по-често поставяни", споделя проф. Петкова. Според последните проучвания този тип лещи дават обещаващи резултати и при пациенти с установена макулна дегенерация, свързана с възрастта.