🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

проф. Михаел Фрас, Медицински университет – Виена: Хомеопатията като допълнение към традиционната медицина помага за подобряване на качеството на живот

проф. Михаел Фрас, Медицински университет – Виена: Хомеопатията като допълнение към традиционната медицина помага за подобряване на качеството на живот
проф. Михаел Фрас, Медицински университет – Виена: Хомеопатията като допълнение към традиционната медицина помага за подобряване на качеството на живот
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Проф. д-р Михаел Фрас е специалист по вътрешни болести в болничното отделение по онкология и професор от Университета по медицина във Виена. Той беше специален гост на XX Юбилейна конференция по клинична хомеопатия в България през май 2022 г.

Проф. Фрас, от колко години практикувате хомеопатия?

Занимавам се с хомеопатия от 46 години. Започнах с лекции на проф. Герхард Реш и завърших обучение по хомеопатия към Лекарската асоциация по класическа хомеопатия. Въпреки това изучаването на хомеопатията е задача, която продължава цял живот. Моята цел е да убедя колегите, че хомеопатията може да се комбинира перфектно с конвенционалната медицина.

Наскоро публикувахте резултатите от плацебо-контролирано проучване за употребата на хомеопатията като допълнение към конвенционалното лечение при пациенти с напреднал рак. Какви са основните изводи от него?

Основните констатации са, че приложението на хомеопатия като допълнение към традиционната медицина помага за подобряване на качеството на живот, особено чрез облекчаване на страничните ефекти от химиотерапията, и увеличава преживяемостта на пациенти в напреднал стадий на рак на белия дроб със 7 месеца.

В проучването пациентите попълваха два специализирани въпросника за оценка на качеството си на живот в 3 периода през 9 седмици. Тези въпросници оценяваха различни параметри, например странични ефекти като умора, гадене, безсъние и загуба на апетит, които могат да се дължат на патологията, но и на конвенционалните лечения. След 18-ата седмица всички параметри на качеството на живот, изследвани в групата "хомеопатия", бяха значително подобрени в сравнение с групата "плацебо".

Друг положителен аспект, който не трябва да забравяме, е, че хомеопатията е евтин метод без никакво натоварване върху метаболизма или органите на пациента и без взаимодействия с други видове конвенционални интервенции.

Използвате ли хомеопатия при лечението на други заболявания? Може ли всяка болест да се лекува с хомеопатия?

Използвам хомеопатията при различни заболявания, всъщност при различни пациенти, страдащи от различни заболявания. Хомеопатията не лекува болести, а болни хора. Следователно, ако се използва индивидуално, хомеопатията е в състояние да излекува пациенти с няколко възпалителни заболявания. Използвахме хомеопатия дори при критично болни пациенти в интензивното отделение, като по този начин изключвахме плацебо ефектите. Това означава, че хомеопатията действа самостоятелно без сугестия или плацебо ефекти. Необходими са задълбочени медицински познания, за да се знае кога може да се използва хомеопатията и кога е необходимо да се комбинира с конвенционалната медицина.

Механичните причини за заболяването не трябва да се лекуват с хомеопатия като първи избор. Но вече има огромен брой публикации за някои здравословни проблеми (здравни състояния), при които хомеопатията може да се използва успешно (алергии, травми, тревожни състояния и др.).