"Модерна" разработва тридесет и една ваксини, които радикално могат да подобрят здравето на човечеството

"Модерна" разработва тридесет и една ваксини, които радикално могат да подобрят здравето на човечеството
"Модерна" разработва тридесет и една ваксини, които радикално могат да подобрят здравето на човечеството
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Биотехнологичната компания "Модерна", пионер в разработването на терапевтични средства и ваксини, базирани на информационна рибонуклеинова киселина (иРНК), обяви разширяване и развитие на портфолиото с нови продукти1. Компанията е насочила усилията си за създаването на ваксини срещу широк спектър от болестни причинители, които представляват заплаха за човешкото здраве.

"Вярваме, че нашата иРНК платформа радикално променя традиционния пазар на ваксини, и очакваме да предоставим за употреба голям брой по-безопасни и ефективни ваксини. "Модерна" има възможността да повлияе положително на общественото здраве със своите 31 активни програми, 19 от които са в клинична фаза. С тях очакваме да отговорим на сериозни, нерешени медицински нужди", каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на "Модерна". "Модерна" прилага многостранен подход за облекчаване на глобалното бреме, дължащо се на инфекции на дихателната система. Компанията разработва ваксини, насочени към основните причинители, включително вируса SARS-CoV-2, грипния вирус, респираторно-синцитиалния вирус (RSV) и четирите ендемични човешки коронавируса (HCoV). Отчитайки преминаването на ковид-19 към нов начин на разпространение, или т.нар. ендемична фаза, "Модерна" се съсредоточава върху: защитата срещу вариантите на SARS-CoV-2; разработването на поливалентни бустери за широкоспектърен имунитет за защита на индивиди с висок риск от заболяване; разработване на ваксина от следващо поколение, която се запазва стабилна при съхранение в хладилник. Компанията работи усилено за създаването на противогрипна ваксина и вече започна фаза 1 проучване на комбинирана ваксина срещу ковид-19 и грип(2). Едновременно с това "Модерна" започна и клинично изпитване на ваксина срещу респираторно-синцитиалния вирус (RSV), който при усложнени инфекции може да доведе да астма и нарушена белодробна функция при децата, а при възрастните - до хронична обструктивна белодробна болест.
"Модерна" стартира програма и за комбинирана ваксина като годишен бустер, насочен срещу вируса SARS-CoV-2, грипния вирус и RSV. Другата посока на разширяване на портфолиото на "Модерна" са разработки за ваксини срещу пет вируса, които причиняват латентни инфекции, като за три от тях се провеждат клинични изпитвания. Латентен (скрит) е вирусът, присъстващ в организма, но в състояние на покой, обикновено без да причинява забележими симптоми и оплаквания. Латентните вируси могат да се активират отново и да причинят клинични симптоми в периоди на временен или дългосрочен спад в имунитета: стрес, остро или хронично заболяване, химиотерапия и др. Установяването на латентност е определяща характеристика на вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV) и членовете на семейството херпесни вируси, включително цитомегаловирус (CMV), Епщайн-Бар вирус (EBV), варицела зостер вирус (VZV) и херпес симплекс вирус (HSV). "Модерна" разработва кандидати срещу всеки от тези латентни вируси, насочени както към потенциалните краткосрочни, така и към дългосрочните въздействия на инфекцията върху здравето. Компанията разшири глобалната си стратегия за обществено здраве с три нови инициативи, насочени към усъвършенстване на иРНК ваксините. Първата е ангажимент за усъвършенстване на ваксините срещу 15 приоритетни патогена до 2025 г. Компанията ще работи с приоритет по ваксини срещу HIV, туберкулоза, малария, неприоритетни тропически болести и приоритетни патогени на СЗО и Коалицията за иновации в сферата на готовността за епидемии. Втора инициатива е стартирането на Програма за достъп до иРНК, която предлага на изследователите да използват иРНК технологията на "Модерна" за изследване на нови ваксини срещу нови или неприоритетни инфекциозни заболявания. Изследователските партньори в програмата към момента са Университетът на Куинсланд, Институтът по инфекциозни болести и имунитет "Питър Дохърти", институт "Пастьор" и университетът "Макгил".
Като трета инициатива "Модерна" разшири ангажимента си, приемайки решение да не налага патентите си за ваксини срещу ковид-19 на производители в 92 държави с ниски и средни доходи, при условие че тези ваксини се произвеждат единствено за употреба в тези държави.

У нас, както и в много страни от Централна и Източна Европа "Модерна" е представена от компания "Медисън Фарма България" (www.medisonpharma.com). Повече информация за компанията "Модерна" можете да намерите на сайта на компанията www.modernatx.com.

Източници:

1. https://www.accesswire.com/694453/Модерна-Announces-Clinical-and-Program-Updates-at-3rd-Annual-Vaccines-Day