🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хапчетата срещу ковид-19 няма да помогнат за край на пандемията, ако не стигнат до хората

Разпространението на Paxlovid на Pfizer и molnupiravir на Merck може да е неравномерно както на ваксините

Твърде рано е да се каже дали разпределението на доставките ще бъде толкова несправедливо, както беше при ваксините.
Твърде рано е да се каже дали разпределението на доставките ще бъде толкова несправедливо, както беше при ваксините.
Твърде рано е да се каже дали разпределението на доставките ще бъде толкова несправедливо, както беше при ваксините.    ©  Shutterstock
Твърде рано е да се каже дали разпределението на доставките ще бъде толкова несправедливо, както беше при ваксините.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ковид-19 се превърна в подарък за големия фармацевтичен бизнес. През последните две години той извлича огромни печалби от ваксините срещу коронавируса, като същевременно се противопоставя на по-широкото споделяне на технологията, необходима за тяхното производство. И сега има нов двигател за приходи - хапчета за лечение на ковид. И Pfizer, и Merck създадоха такива, които бързо се насочват към пазара - съответно Paxlovid и molnupiravir. Експерти предупреждават, че сега светът отново е готов да попадне в същите капани на неравенството, в които беше хванат при пускането на ваксините.

Когато Pfizer разкри ефикасността на своето хапче срещу ковид миналия ноември, вълнението беше сериозно, а учените приветстваха Paxlovid като пробив. Но само три месеца след пускането на пазара оптимизмът относно способността на лекарството да помогне за бързото прекратяване на пандемията намалява, тъй като се увеличават страхове, че неравномерното разпределение ще изостри предизвикателството за овладяване на вируса.

Твърде рано е да се каже дали разпределението на доставките ще бъде толкова несправедливо, както беше при ваксините. Според експерти по лекарствата масовият достъп до терапията може да отнеме повече от година поради производствени и регулаторни пречки. След като богатите страни си осигуриха голям дял от първоначалните доставки на Paxlovid, което намалява риска от хоспитализация и смърт от ковид-19 с 89% в клинични изпитвания, много страни с ниски и средни доходи са изправени пред потенциално дълго чакане за генерични версии. "Вече водихме тези дискусии за ваксините", казва пред Bloomberg Борна Няоке-Аноке, лекар и изследовател в Кения от неправителствената организация Drugs for Neglected Diseases Initiative. "Много е жалко, че трябва да ги водим отново."

Бизнесът обаче определено изглежда обещаващ. Само Pfizer, която се превърна в световен лидер при ваксините срещу ковид, очаква да си осигури приходи до 22 млрд. долара от новото си хапче тази година, в допълнение към 37 млрд. долара, които изкара през 2021 г. от ваксината. Новото лекарство не е евтино. В момента Paxlovid на Pfizer струва около 530 долара за петдневен курс на лечение. Мolnupiravir на Merck, което вече е одобрено за употреба във Великобритания, струва около 700 долара. Производствените разходи за molnupiravir са около 17.74 долара, съобщава Guardian.

Няма време

С хиляди смъртни случаи от коронавирус на ден времето е единственото нещо, което светът няма на разположение. Всеки път когато вирусът започне да отшумява, се появяват нови варианти или подварианти, което води до нови пикове на заразените. Знаейки критичната роля, която лекарството на Pfizer може да играе за унищожаването на вируса, здравните организации, изследователи и компании работят за ускоряване на производството на Paxlovid отвъд прогнозираното в момента и намаляване на високите производствени разходи.

"Трябва да видим какво е възможно и дали можем да работим по-бързо", казва пред Bloomberg Джанет Гинард, директор по стратегиите в Unitaid, здравната агенция, която помага за координирането на разпространението на лекарства срещу ковид. Unitaid работи с партньори, които проучват как да се увеличи производството, и помага на страните да увеличат тестовете, за да предоставят терапията на повече хора.

Paxlovid на Pfizer струва около 530 долара за петдневен курс на лечение. Мolnupiravir на Merck - около 700 долара.

През декември Pfizer увеличи производствената си цел за 2022 г. на 120 млн. курса за лечение от 80 млн., след като лекарството получи регулаторно разрешение в САЩ. Оттогава е одобрено от властите в Европейския съюз, Великобритания и на други места. Компанията са насочи към над 100 страни, включително такива с ниски доходи, за да обсъдят директните доставки. Африканските експерти също обявиха първоначална сделка с Pfizer през март, като компанията продава 4 млн. курса като част от споразумение с UNICEF, въпреки че това едва ли е достатъчно.

Първите генерични версии на Paxlovid се очакват най-рано през декември, казва Чарлз Гор, изпълнителен директор на подкрепяния от ООН Medicines Patent Pool. Базираната в Женева организация подписа споразумения с 30 производителя на лекарства през март, за да могат да доставят генерични версии на Paxlovid на около 95 страни, в които живее почти половината от световното население. Усилията за разширяване на доставките се движат възможно най-бързо, казва Гор. Подобно споразумение с Medicines Patent Pool е подписала и Merck.

Анализаторската компания Airfinity обръща внимание, че преди да направят Paxlovid, производителите на генерични лекарства трябва да закупят 38 различни съставки и реагенти в големи количества от доставчици по целия свят. Производителите също са изправени пред риск да загубят пари на фона на несигурността относно търсенето на Paxlovid, казва Андрю Хил, старши научен сътрудник в Университета на Ливърпул. Тъй като е по-малко вероятно хората да бъдат хоспитализирани с варианта омикрон, може да стане по-трудно за правителствата да оправдаят закупуването на лечението на Pfizer, обяснява той. Все пак, ако се появи по-притеснителен вариант и данните показват, че лечението на Pfizer продължава да работи, "би било божи дар да има такива лекарства", казва Хил.

Хапчето на Merck & Co - molnupiravir, вероятно ще стане широко достъпно по-рано от Paxlovid. Компанията подписа първоначални споразумения с индийски компании за генерични лекарства преди почти година, след което постигна споразумение за разширяване на глобалната наличност през октомври. Също така производителите са по-запознати с терапията. Въпреки това то не изглежда да е толкова ефективно като Paxlovid в проучванията и носи рискове за някои пациенти.

Един ключ към "отключването" на предизвикателството с производството може да дойде от Medicines for All Institute към Virginia Commonwealth University. Групата, която работи с Pfizer, има за цел да намали разходите за първоначалните материали, необходими за производството на лекарството, с 50%, казва нейният основател Франк Гуптън.

Неговият екип, който откри начин за намаляване на разходите за терапията на Merck чрез замяна на един начален компонент, проучва подобно решение за Paxlovid. Pfizer и производителите на генерични лекарства ще се възползват от пробива. "Проблемът е във веригата за доставки, така че търсим нова и различна химия", за да намерим по-евтини и по-лесно достъпни материали, казва Гуптън.

Контролиран достъп

Дори с подписаните сделки за генерично производство, то остава сериозно контролирано и достъпът до тези версии ще бъде възможен само за половината от населението на света. Редица страни, включително Аржентина, Бразилия, Тайланд, Русия, Колумбия, Перу, Турция и Мексико, отново са изключени от подобни лицензи и са оставени да се опитват да сключат сделки за най-скъпите продукти.

Това е отражение на същото неравномерното предлагане на ваксини по-рано по време на пандемията, когато богатите страни изкупиха много повече дози, отколкото биха могли да използват. САЩ, където почти две трети (65%) от населението вече е напълно ваксинирано, са вложили повече от 10 млрд. долара за Paxlovid на Pfizer - повече от два пъти целия БВП на Сиера Леоне, където само 9% от хората имат пълна ваксинация. За по-малко богатите страни конкуренцията е немислима. В същото време Merck продължава своята патентна стратегия за разширяване на монопола си върху molnupiravir отвъд стандартната 20-годишна защита. Откакто разработи хапчето, компанията е подала най-малко 53 патентни заявки, за да го обвърже с бюрокрация и да може да контролира кой и къде ще го направи. Хапчето вече е получило одобрение за спешни случаи в САЩ и Япония и зелена светлина във Великобритания.

Dr. Reddy's Laboratories в Индия са направили генерична версия на хапчето на Merck, която струва 18 долара за курс на лечение. Тези разходи обаче не е задължително да бъдат еднакви навсякъде. В съседната Бангладеш генеричната версия на хапчето на Pfizer ще струва над 170 долара за курс на лечение - непосилно скъпо за огромен брой от населението. Чрез ограничаване на това кои производители могат да произвеждат генерична версия фирмите поддържат значителен контрол върху крайната цена.

В миналото лечението на Gilead за хепатит С със софосбувир поевтиняваше постоянно, когато броят на производителите на лекарството беше увеличен и нямаше такива ограничения.

Потенциалната нова криза с доставките ще е изцяло изкуствена. Експертите смятат, че може да се произвежда повече - лекарствата на Pfizer и Merck не са сложни и биха могли лесно да бъдат правени в широк кръг от развиващи се страни, ако имат достъп до ноу-хау и могат да избегнат заплахата от съдебни действия. Те считат, че светът се нуждае патентите и други бариери за интелектуална собственост за животоспасяващи лекарства да бъдат отменени - или доброволно от компании, или от правителствата, за да могат всички страни да бъдат снабдени бързо.

Все още няма коментари
Нов коментар