🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ресвератрол, кверцетин и още здравословни тайни на червеното вино

Заради високото съдържание на антиоксиданти и други ценни съставки то може да намали риска от определени заболявания

Червеното вино може да намали риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания
Червеното вино може да намали риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания
Червеното вино може да намали риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания    ©  Shutterstock
Червеното вино може да намали риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В популярната народна медицина червеното вино има специален статут на лечебна съставка с куп позитиви за здравето. В случая това не е мит: ако човек е здрав и консумира умерено, червеното вино наистина има лечебни свойства, доказани от науката в много изследвания. Сред ползите са намаляване на риска от инфаркт, атеросклероза, някои форми на рак, заболявания на нервната система, имунни заболявания. Антибактериалните и противовъзпалителните свойства също са известни от древността - някои бактерии губят болестотворните си качества след 30-40 мин. контакт с червено вино.

Освен вещества, които спират развитието на инфекциозни агенти, виното съдържа и антиоксиданти. Твърди се, че то забавя процесите на стареене в клетката, задържа дегенеративните процеси в невроните, подпомага преодоляването на вредните ефекти от стреса и хроничната умора. А освен това стимулира производството на стомашен сок и повишава апетита. Според други твърдения пък помага за регулирането на метаболизма и подпомага отслабването.

Всъщност има цял "клон" в медицината - енотерапия - лечение с вино.

Магичните полифеноли

Основните биологично активни субстанции във виното са полифеноли - основно стилбени (ресвератрол) и флавоноиди (кверцетин, епикатехин, малвидин и др.). Те пазят гроздето от ултравиолетовата слънчева радиация и от паразитите и се съдържат предимно в ципите и семките на гроздето. Извличат се във виното при ферментацията и са до 10 пъти повече в червеното вино, отколкото в бялото, защото технологично червеното вино престоява по-дълго време в контакт с ципите и твърдите части.

Изчерпателни изследвания сред всички сортове грозде не са правени - в световен мащаб те са стотици, но частичните проучвания все пак посочват някои, които са доказано богати на тези полезни вещества, особено на ресвератрол - мерло, каберне совиньон, пино ноар, както и мавруд от българските сортове.

Щит от антиоксиданти

Ресвератролът се счита за една от най-мощните лечебни съставки във виното. Лозата произвежда това съединение, за да се предпази от вредители или когато расте в неблагоприятни за нейното развитие климатични условия и бедни почви. Ресвератролът е мощен антиоксидант, който освен в червеното вино се среща още и в други любими продукти - какао, фъстъци, боровинки и др. Той защитава клетките от оксидативния стрес и предотвратява клетъчното увреждане, каквото прекомерното наличие на нестабилни молекули - т.нар. свободни радикали, може да причини. Те се натрупват в организма главно от нездравословни навици - пушене, вредни храни (особено тези, които съдържат хидрогенирани мазнини), но също и външни фактори като мръсен въздух и околна среда.

Кверцетинът също е мощен антиоксидант, който придоби особена популярност и по време на пандемията от коронавирус. Под формата на хранителна добавка той бе препоръчван да се приема за превенция или подпомагаща лечението съставка. Кверцетинът също е естествен антихистамин (антиалергетик), има противовирусни и антибактериални свойства и подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Американският департамент по земеделие (USDA) е разработил скала за измерване на противоокислителния потенциaл в различни продукти, наречена ORAC (Oxigen Radical Absorbent Capacity) - капацитет за абсорбиране на кислородни радикали.

Различни изследвания показват, че човек обикновено поема през храните около 1000 ORAC единици дневно при препоръчителна доза до 5000. За сравнение - 100 г спанак съдържат 1260 ORAC единици, 100 г киви - 602, 100 г боровинки - 2400, докато чаша каберне съдържа 4500 ORAC единици, а средно за червените вина - 3000.

Срещу какво помага

Смята се, че антиоксидантите имат значими профилактични ползи при неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон благодарение на способността им да намаляват оксидативния стрес и да защитават нервната система от токсичния ефект на някои метали.

Ресвератролът вероятно снижава риска и от образуване на определени видове ракови клетки, които се провокират от натрупване на свободни радикали - тук все пак данните още не са категорични.

Както ресвератролът, така и квервецинът имат успокоителни и противовъзпалителни свойства. Хроничните възпаления са не само дискомфортни за тялото, но могат и да увеличат риска от сърдечни и автоимунни заболявания и някои видове рак. Имат и противовъзпалителни свойства.

Едно проучване на "Оксфорд" сред над 4400 възрастни например показва, че умерената консумация на вино е свързана с намален възпалителен отговор сред тези, които консумират до 1.4 унции (40 грама) алкохол на ден. Друго проучване с 2900 жени пък показва, че тези, които консумират чаша вино дневно, имат значително намалени маркери на възпаление в сравнение с жени, които се въздържат от алкохол. Подобни изследвания са обещаващи, макар че са необходими повече, за да се разберат по-добре противовъзпалителните ползи от виното.

Антиоксидантите понижават риска от сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, висок холестерол и метаболитни заболявания. Проучвания твърдят, че хората, които консумират умерени количества вино, имат намален процент на сърдечни заболявания. Хора с такива проблеми обаче ни най-малко не трябва да залагат на виното за противодействие, още повече че то може да взаимодейства с лекарства, които понижават кръвното налягане, а алкохолът като цяло може да има отрицателни ефекти върху здравето на сърцето и кръвното налягане.

И още ползи

На пиенето на вино в умерени количества се приписват и други ползи - например подобрено регулиране на калорийния обмен, което помага за отслабването.

Някои изследвания сочат, че антиоксидантите могат да насърчат растежа на полезни чревни бактерии, което пък може да подобри маркерите на метаболитния синдром при хора със затлъстяване. Виното се свързва и с ползи за психичното здраве - чаша от време на време може да намали риска от депресия. Въпреки това прекомерното пиене може да има обратен ефект, като ни излага на по-висок риск от това състояние.

За съжаление, като повечето вкусни неща, които носят удоволствие, и виното се превръща във вредител след определена граница. И тя никак не е висока. Според повечето национални здравни органи оптималният дневен прием на вино е една чаша за жените и до две за мъжете. Този режим е част от средиземноморската диета, която като цяло се свързва с благоприятни здравни резултати и превенция на заболявания.

Вино и СПА

Ценните качества на виното са го превърнали и в уелнес продукт, а терапии и масажи с негово участие се предлагат и в немалко СПА центрове в България. Така нареченото винено СПА включва разнообразни процедури с участието на брашно от гроздови семки, гроздово масло, т.нар. винена кал (остатъчен продукт на винопроизводството), както и вино. Смята се, че те имат редица качества с благотворно влияние върху кожата и тялото - например срещу козметични проблеми като целулит и стрии.

Гроздовите семки се използват и особено активно в козметичната индустрия заради антиоксидантните им свойства и укрепването на съединителната тъкан, което предизвиква нещо като лифтинг ефект. В тях има и много витамини.
Все още няма коментари
Нов коментар