🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудният път по преодоляването на хепатит С

Подзаконовата нормативна уредба на антихепатитния план се забави повече от една година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C (HCV) и се предава основно по кръвен път. Риск крие всяка манипулация, при която има контакт на кръв с кръв. В много редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Освен на черния дроб хепатит С нанася поражения на цялото тяло, като може да причини артрит, васкулит, криоглобулинемия, инсулинова резистентност и др. В света годишно 1.34 млн. души умират от хепатит С и B, като от 2000 г. насам смъртността е нараснала с 22% и ако липсва цялостна здравна политика за изследване и лечение на заболяванията, броят на смътните случаи ще продължи да расте.

Според доклад от 2017 г. на Световната здравна организация (СЗО) към настоящия момент в света има 71 млн. души, болни от хепатит С, като само 20% от тях са диагностицирани, а едва 7% (или около 1.5 млн. души) са получили лечение през 2016 г.

Скрининг и диагностика в България

Поради липсата на симптоматика и на профилактика над 90% от болните от хепатит С не знаят, че са заразени, и съответно не се лекуват, а продължават да разпространяват вируса. Повече от 50% от пациентите се диагностицират на среден до тежък етап на развитие на болестта. В България честота на хроничната хепатит С инфекция е 0.9%, или 77 000 души.

Пациентите нямат възможност да се изследват за заболяването като част от годишните профилактични прегледи и изследвания, поемани от здравната каса. Пациентските организации и лекарите съвместно с фармацевтичните компании инициират спорадични скринингови акции, които обаче са крайно недостатъчни, за да се открият всички пациенти навреме, преди да са настъпили тежките за пациентите и скъпоструващи за държавата усложнения. Единствената възможност за ранен скрининг е, ако пациент сам вземе решение да се изследва в лаборатория (срещу 15 - 25 лв.), което се случва много рядко.

Лечение

Лечението на хепатит С през последните години се случва с т.нар. безинтерферонова терапия, директно действащи антивирусни средства (ДДАС), с които за 8 или 12 седмици се постига 98% успеваемост на лечението и пълно излекуване на заразените с вируса на хепатит С. В България тези режими са достъпни за пациентите от 2016 г., като поради несистемния скрининг с всяка изминала година лекуваните намаляват. През 2021 г. те са 540.

Националната програма

за превенция и контрол на вирусните хепатити в България 2021 - 2025 г. беше одобрена през април 2021 г., като към здравното министерство беше създаден експертен съвет, ръководен от председателя на Българското дружество по гастроентерология проф. д-р Красимир Антонов. Програмата предвижда да се осъществи безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 години. Целите й са да намали заболеваемостта от вирусни хепатити у нас с 45%, смъртността с 90% и да достигне до 100% безопасност на дарената кръв. Програмата предвижда над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С; намаляване на разпространението на хепатит А, D и Е. Тя е съобразена с целите на СЗО в световен план да се увеличи нивото на скрининг с 90% и да се намали смъртността от хепатит С с 65%.

Един от ключовите документи, за да заработи стратегията, е наредба, която изрично да регламентира тестването за хепатит С да стане задължителна част от годишните профилактични прегледи при общопрактикуващите лекари, което е критично важно за успеха на програмата. Според данни на НЗОК за 2016 г. 45% от здравноосигурените граждани над 18-годишна възраст са посетили общопрактикуващия си лекар за профилактичен преглед, което означава, че годишно около 220 000 души са тези, които биха подлежали и на изследване за хепатит С.

Все още няма коментари
Нов коментар