🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tехнологични решения за подобряване на диагностиката и клиничните изпитвания

Доц. д-р Теодора Чамова, невролог в Клиниката по нервни болести и Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания към УМБАЛ "Александровска"

Доц. д-р Теодора Чамова
Доц. д-р Теодора Чамова
Доц. д-р Теодора Чамова
Доц. д-р Теодора Чамова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2022 година е ключова в развитието на Sqilline, защото тя започна процес на трансформация в една много логична посока - клиничните изпитвания. Този стратегически ход е в резултат на петгодишна всеотдайна работа в областта на обработването на данни от реалната практика (RWD) и доказателствата, основани на данните от реалната практика (RWE). Danny Platform е технологичното решение, върху което се гради напредъкът на компанията и визията за успешно развитие.

"От самото начало през 2018 г. Danny Platform се разработва като платформа за анализ на данни от реалната практика", сподели Десислава Михайлова, генерален мениджър на Sqilline. "Нашият софтуер обработва електронни здравни досиета от над 45 водещи болници в България. Ние прилагаме ключови решения за структуриране и нормализиране на данните, което дава възможност на медицинските специалисти да вземат информирани медицински решения. А това логично ще спомогне за подобряване на диагностиката, за проследяване на ефекта и резултатите от лечението на хиляди пациенти с тежки и животозастрашаващи заболявания."

Практическите резултати от обработката на данни от реалната практика в реално време с помощта на Danny Platform могат да бъдат видени при пациенти, скринирани за някои редки заболявания. Sqilline съвместно с водещи клинични центрове в страната и с подкрепата на иновативна фармацевтична компания приложи своето технологично аналитично решение Danny Platform за скрининг на пациенти с болестите на Помпе, Гоше и Фабри. За проекта платформата обработи, анализира и обобщи електронните здравни данни на пациенти от 12 болници в България, работещи в областта на неврологията, кардиологията, хематологията и ревматологията. Доц. д-р Теодора Чамова е един от водещите експерти в този проект.

Профил: Доц. д-р Теодора Чамова е невролог в Клиниката по нервни болести и Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания към УМБАЛ "Александровска" и секретар на Българското дружество по невромускулни заболявания. Доц. Чамова работи в областта на наследствените неврологични заболявания, като участва и в провеждането на скринингови програми за лечими редки генетични заболявания.

Доц. Чамова, защо е необходимо приложението на дигитални аналитични решения при провеждането на скринингови програми за редки болести?

Известни са над 7000 редки заболявания в световен мащаб и около 80% от тях са генетични. Предвид своята много ниска заболяемост (под 1:20 000 души) те трудно се диагностицират от медицинските специалисти. На този фон изглежда логично интерпретацията на симптомите да се прави в контекста на познатите заболявания, което за съжаление забавя поставянето на правилната диагноза средно с 5-7 години. Установено е, че пациент с рядко заболяване бива консултиран с около 7 лекари, преди да бъде диагностициран. Благодарение на развитието на науката започва да се увеличава броят на редките болести, при които има етиологична или патогенетична терапия, забавяща или стабилизираща хода на конкретното заболяване. Тези лечения са по-ефективни при ранно поставяне на диагнозата и затова все по-често се провежда селективен скрининг на високорискови популации от болни. Тук идва и мястото на новите дигитални технологии, които дават възможност да се ускори процесът на диагностициране, за да постигнем възможно най-добрите резултати за нашите пациенти с определени редки болести. И ние го направихме!

Как се прилагат в реалната практика подобни аналитични решения?

Важно е на първо място всички ние да си дадем сметка, че без подобни дигитални аналитични решения не може да се работи ефективно. В конкретния случай говорим за платформа, чиито аналитични алгоритми позволяват търсенето и откриването на ключови думи в огромни масиви от неструктурирани данни, като например свободния текст в епикризите. Използването на предефинирани включващи и изключващи критерии, подбрани от експерти за съответното заболяване, позволява подборът на пациенти да се осъществява в реално време. Платформата дава възможност и за автоматично известяване на медицинските специалисти при появата на нови високорискови пациенти. Всичко това ни спестява ежедневно огромни усилия и освобождава повече време за работа със самите пациенти и техните близки.

Какви са конкретните ползи за пациентите и медицинските специалисти?

Използването на аналитичната платформа ни дава възможност да идентифицираме пациенти, суспектни за дадено заболяване, които да бъдат насочени за последващи генетични изследвания, и по този начин да ускорим процеса на диагностициране и прилагане на съответно лечение при тях. Един впечатляващ факт - над 85% от пациентите в скрининга за редки болести бяха селектирани посредством аналитичната платформа Danny Platform. Това доведе до по-добра колаборацията между отделните центрове и се повишава познаването на съответните редки заболявания. Това неминуемо подобрява клиничните резултати като цяло.

Какво следва оттук нататък?

Продължаваме активно да развиваме нашия начин на работа в областта на редките болести, основан на данни и технологии. Ние виждаме огромен потенциал в използването на аналитичната платформа и вярваме, че сме в началото на една голяма положителна промяна за нашите пациенти и за нас като медицински специалисти.