🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Бранимир Кирилов, основател на Medical Dent: Превенцията е единственият начин да избегнем денталните заболявания

Д-р Бранимир Кирилов, основател на Medical Dent: Превенцията е единственият начин да избегнем денталните заболявания
Д-р Бранимир Кирилов, основател на Medical Dent: Превенцията е единственият начин да избегнем денталните заболявания
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

17 години Medical Dent задават стандартите в денталната имплантология в България начело с основателя на клиниката д-р Бранимир Кирилов. Като един от основоположниците на имплантологията в България днес зад гърба си той има повече от 12 000 успешно поставени импланта, а благодарните му пациенти са по цял свят. Притежава множество отличия, член е на Българския зъболекарски съюз и ръководи първия учебен център по имплантология IFZI в България.

Колко е важна превенцията, д-р Кирилов?

Превенцията е единственият начин да не се разболяваме, както и ако вече стигнем до това състояние, заболяването да бъде овладяно в ранен стадий. Съществуват три вида профилактика - първична, вторична и третична. Когато говорим за превенция, би трябвало да се разбира, че става дума за първична профилактика, което означава , че профилактираме възникването на заболяване. Когато на фокус е вторичната профилактика, тогава вече лекуваме възникналото заболяване. Що се отнася до третичната профилактика, тя означава да лекуваме вече появилото се усложнение.

Ще дам следния пример - ако ходите редовно на контролни прегледи при вашия зъболекар и два пъти годишно се прави хигиена и поддръжка на зъбите, това силно намалява риска от развитие на кариес. Ако не ходите толкова редовно на профилактични прегледи, тогава вие рискувате да се развие кариес. При още по-нередовни посещения за профилактика и неглижиране на оралното здраве вече появилия се кариес, може да стане пулпит. Да профилактираш развитието на кариес е първична профилактика, да лекуваш вече появил се такъв е вторична, а да лекуваш пулпит е третична профилактика, защото лекуваш усложнението на кариеса. Колкото по-напред в профилактиката отиваме, толкова по-скъпо и сложно е лечението и толкова повече време отнема то.

Трябва ли да има образователна програма в посока денталното здраве и доколко зъболекарите имат отговорност в тази посока?

Отговорността на зъболекарите е да диагностицират вярно състоянието на своите пациенти и спрямо здравния им статус да подходят правилно, като обучат пациентите в посока методите на лечение и правилната профилактика. Винаги в процеса на лечение има две страни - пациент и зъболекар. Всеки има своите отговорности в този процес. Ангажиментите на зъболекарите не са по-малко от тези на пациентите.

Можете ли да ни кажете какви са данните относно това на каква възраст българинът губи зъбите си и как стоим в световен мащаб по отношение на този проблем?

Смятам, че статистиката за България не е особено релевантна, тъй като не се прави коректно. От личната си практика вече 27 години мога да споделя наблюденията си, че българинът губи зъбите си в по-ранна възраст в сравнение с хора от други европейски държави. Забелязвам обаче и една позитивна тенденцията в последните години - родителите са все по-добре информирани относно начините за поддръжка на оралното здраве при децата и техния подход към грижата за детските зъби, може би в бъдеще ще доведе до намаляване на проблема - загуба на зъби в ранна възраст. Надявам се това по-отговорно поведение, което наблюдавам в нашите пациенти, да е съотносимо и към други практики. Призовавам всички родители да работят в посока това да научат децата си как да се грижат за зъбите си и да им създадат навик да ходят на профилактични прегледи на всеки 6 месеца, защото това е пътят към едно по-здраво бъдещо поколение.

Според вас какви са решенията в посока по-добро дентално здраве на българина?

Това, за което всеки човек трябва да е отговорен, е да бъде информиран относно методите за поддръжка на оралното здраве и да изгради навика да посещава за контролни прегледи своя зъболекар на 6 месеца. Това е моето послание към пациентите. Разбира се, би било чудесно в България, както навсякъде другаде по света, да има по-добре развита политика в посока образователни програми за зъбното здраве, както и кампании за разясняване на ползите от профилактика и например силанизиране на детските зъби. Приел съм като своя кауза и социална отговорност обучението в посока по-добро дентално здраве и винаги съм държал профилактичните прегледи в Medical Dent да включват и обучителна чест как да поддържаме зъбите си правилно. Следващият етап е контролът от наша страна дали тази грижа е извършена по нужния протокол от пациента в домашни условия.

Всекидневно се сблъсквате в практиката си на имплантолог и орален хирург с фрапантни случаи на пълно обеззъбяване при сравнително млади хора. Разкажете ни повече.

Имал съм пациенти с обеззъбяване на 33 години, но най-често срещаните казуси са около 45-годишни пациенти с този проблем. Това се дължи на слабата култура в посока превенция. Решенията са различни при всеки отделен случай, но винаги първо трябва да се лекува основното заболяване, което е довело до загубата на зъби.

Medical Dent е дентална клиника, специализирана в областта на имплантологичното лечение. Тук можете да получите лечение на световно ниво и за нас няма неразрешим случай. Но призовавам хората да бъдат по-отговорни към профилактиката и поддръжката на своите зъби, за да не се налага в бъдещ период да се подлагат на тежки и сложни лечения.