Д-р Ивайло Паков: Вече десет години едно хапче предпазва от инфектиране с ХИВ

Д-р Ивайло Паков
Д-р Ивайло Паков
Д-р Ивайло Паков
Д-р Ивайло Паков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Ивайло Паков е инфекционист. Повече от 6 години работи в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - гр. Плевен, където лекува и консултира и пациенти с ХИВ. Преподава в Медицинския университет в гр. Плевен. Предоставя медицински консултации, включително за превенцията на HIV, в единствения общностен недържавно финансиран център за сексуално здраве Checkpoint София. Има интереси към медицинските аспекти на остаряването с ХИВ. Член на Европейската клинична асоциация по ХИВ/СПИН.

Д-р Паков, какво не се знае достатъчно за ХИВ от българите и здравните работници?

ХИВ вече не е смъртна присъда. Днес благодарение на една или две таблетки дневно живеещите с вируса имат нормална продължителност на живота, не предават ХИВ на сексуалните си партньори и могат да имат здрави, неинфектирани с ХИВ деца. Това се дължи на огромния напредък на медицината и на научния консенсус, че неоткриваемия вирус в кръвта и телесните течности, който се постига благодарение на редовния прием на антиретровирусната терапия, не се предава, включително по време на медицински интервенции и хирургични манипулации. Рискът от инфектиране с ХИВ при убождане с игла при пациенти, които не са на терапия, продължава да е несъстоятелен - 0,03%. Така че насърчавам колегите си да не се страхуват от ХИВ, да предприемат обичайните мерки за лична безопасност и да не отказват грижи на живеещите с вируса. Благодарение на научния напредък те ще живеят дълго, наше задължение е да им гарантираме добро здраве.

Разкажете ни за лекарствения подход, който предотвратява инфектирането с ХИВ при незащитен секс? Какво представлява PrEP?

PrEP е иновативен, високо ефективен и достъпен метод, който предпазва от инфектиране с ХИВ, чрез приемане на медикамент по определена схема. Включва прием преди рисков сексуален контакт на комбинация от две активни съставки в една таблетка, които блокират цикъла на възпроизвеждане на ХИВ при попадане в човешкото тяло. Последните данни на СЗО показват, че правилно предписан от лекар и редовно приеман, PrEP предпазва до 99% от ХИВ-инфектиране при рисков сексуален контакт. Това очертава PrEP като един от основните начини за ограничаване разпространението на ХИВ и редуциране тежестта на пандемията, както в здравен, така и финансов аспект.

Kак е създаден PrEP и кога е въведен като средство за профилактика срещу HIV?

Първият лекарствен медикамент, регистриран още през 2005 г., широко използван и до днес като част от комбинираната терапия на живеещи с ХИВ, а в последствие доказан и признат като ефективна преекспозиционна профилактика, е Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil, предлаган под различни търговски наименования. През 2016 г. ЕМА го признава за иновативна стратегия за допълнително ограничаване на разпространението на ХИВ сред рисковите общности. Нещо повече - през декември 2021 г. FDA одобрява и първият инжекционен медикамент с дълготрайно действие за предотвратяване на инфектиране с ХИВ. Към момента над 120 страни са с включени препоръки за PrEP в националните си методични ръководства за превенция, а други 22 планират да го интегрират през следващите 2 години. В България все още изоставаме както с информирането и популяризирането на PrEP, така и с включването му в националната политика за превенция на ХИВ. Благодарение на усилията на пациентските организации обаче у нас PrEP е достъпен срещу рецепта и заплащане в някои аптеки в България. Консултации за PrEP се предоставят безплатно в CheckPoint София.

За кого е подходящ PrEP?

PrEP е за хора, които не са носители на вируса, които искат да приемат медикамента, за да не се инфектират с ХИВ. PrEP е препоръчителен за всеки, който има рисково от инфектиране с ХИВ сексуално поведение. Препоръчва се и за пациенти, които са диагностицирани през последните 6 месеца с други сексуално предавани инфекции.

Как се стартира и приема PrEP?

Силно препоръчително е назначаването и изписването на рецепта след консултация с инфекционист и след извършено изследване на бъбречна функция и актуален HIV статус. Такива консултации се предоставят безплатно и дистанционно в CheckPoint София. Единият вариант за прием е всекидневната употреба, който предоставя максимална защита. Втората схема е т. нар. "при необходимост", което включва прием на две таблетки, приети задължително минимум 2 до максимум 24 часа преди рисков сексуален контакт, следвани от една таблетка 24 часа след първия прием и още една таблетка на 48 часа след първия прием. (схемата "2+1+1"). Този режим също предоставя оптимална защита при необезопасен анален секс, но е неподходящ за жени, практикуващи вагинален секс. Силно препоръчително на всеки три до шест месеца е периодичното тестване за ХИВ, изследването на бъбречна функция (урея, креатинин) и скрининг за сексуалнопреносими инфекции. Важно е да отбележа също, че PrEP не само не предпазва, но може допълнително да увеличи риска от инфектиране с хепатит В и С, сифилис, хламидия, гонорея.

Съществуват ли странични ефекти при прием на PrEP и взаимодейства ли с други лекарствени медикаменти, които пациентът приема?

PrEP предоставя максимално удобство и гъвкавост на прием, но както при всяко фармацевтично средство, съществува минимален риск от странични ефекти при определени групи пациенти с бъбречни заболявания или нарушена костна плътност. PrEP не взаимодейства с по-голямата част от наличните медикаменти, но все пак е важно да не се приема едновременно с по-големи дози нестероидни противовъзпалителни средства, поради риска от допълнителна бъбречна токсичност.

Какъв е опитът в България?

От октомври 2020 г. Центърът за сексуално здраве CheckPoint София предлага безплатни PrEP консултации. Те се извършват от инфекционист след получен негативен ХИВ тест и изследвана бъбречна функция. За периода от 18 месеца са предоставени консултации на 286 мъже на средна възраст 33 г. Предпочитаната и по-популярна схема за прием на PrEP e при необходимост (2+1+1 таблетки). Всеки трети е лекуван в миналото за различни сексуално преносими инфекции. След стартиран PrEP е извършено проследяване в рамките на 3 месеца до 1 година от първата консултация на 56% от преминалите консултиране пациенти. Не се идентифицират пациенти с влошена бъбречна функция, липсват новодиагностицирани с ХИВ и хепатит. Допълнително ваксинирани в CheckPoint София са 16 пациенти срещу вирусен хепатит В и 10 срещу HPV. Поради преобладаващи рискови сексуални контакти сериозен проблем сред приемащите PrEP е увеличаващият се брой на други сексуално преносими инфекции: сифилис (9% от проследените - 25/286), хламидия (5% - 14/286) и гонорея (4% 12/286).

Какви са потенциалните бариери и проблеми по отношение на превенцията на ХИВ в България, според Вас?

На първо място трябва да посоча необходимостта от прецизиране на критериите за отпускане на PrЕP чрез включване на конкретни препоръки и показания за HIV профилактика в националното методично ръководство на HIV. Мисля, че България все още е далече от въвеждането на безплатна ХИВ профилактика, особено след сериозните последици за здравната система от COVID-19. След оттеглянето на Глобалния фонд за борба срещу СПИН е удачно да се подобри финансирането на пациентските организации, които са "на първа линия" в предоставянето на превантивни подходи и интегрирано сексуално здраве. Лесният онлайн достъп до закупуване на медикаменти продавани като PrEP, с неясен произход, недоказано действие и труден за прецизиране ефект по отношение на ХИВ превенцията, се очертава като друго предизвикателство. Изключително сериозен проблем остава стигмата, включително и сред медицинския персонал, което вероятно обяснява липсата на достатъчно медицински специалисти по инфекциозни болести, които да се ангажират с лечението и превенцията на ХИВ.