🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депресията - основно заболяване, водещо до смърт и инвалидност в трудоспособна възраст

Депресията - основно заболяване, водещо до смърт и инвалидност в трудоспособна възраст
Депресията - основно заболяване, водещо до смърт и инвалидност в трудоспособна възраст
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По инициатива на Портал на пациента, Националeн център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), СЗО - България, фондация "В помощ на здравето", фондация "Глобална инициатива в психиатрията" и УНИЦЕФ - България, и с подкрепата на "Янсен България" беше създадена Коалиция за психично здраве в хода на информационна кампания "Победи депресията!". Една от основните мисии на кампанията е да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания - депресията. Световната статистика показва, че всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод. Това е основното заболяване, водещо до инвалидност и основна причина за смърт във възрастовата група 18 - 44 години.

Ситуацията в България: Поради стигмата и социалните табута много от хората с депресия не търсят лечение. Настоящата здравна система и законодателство не са напълно съвместими с нуждите на пациентите и това се отразява на достъпа до подходящо лечение.
Депресията води до значителни нарушения в способността на индивида да се грижи за себе си.

Идентифицирана е огромната нужда от реформа в психиатричната помощ и необходимостта да се инвестира в психичното здраве. В България все още е малък броят на хората, които търсят професионална помощ при депресия. За по-голямата част от българите депресията не се разпознава и не се възприема като страдание, изискващо специализирана помощ. При страдащите от депресия се нарушава емоционалният живот, спада енергията, снижават се техните активности и е сериозно засегнато качеството на живот, което пречи или изцяло нарушава ежедневните задължения и вреди на работата.

CP-320327