🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всичко, което трябва да знаете за здравето на детските зъби

Трима специалисти отговарят на най-важните въпроси, които си задават родителите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата година Българският зъболекарски съюз изнесе стряскаща статистика: 71% от 5-годишните деца у нас вече имат кариес на временните зъби, а 79% от 12-годишните имат кариес на постоянните. Според проучването 92% от 18-годишните също са с кариес на постоянните зъби. Изводът е следният: оралната хигиена при всички деца и младежи до 18 години е незадоволителна.

Основните причини са липсата на профилактика и систематичното неглижиране на оралното здраве при децата. Правилната грижа и изграждането на здравословни навици трябва да започнат от най-ранна възраст - това родителите знаят (както и че най-добрият пример е личният). Но най-вероятно имат въпроси, като например кога да заведем детето за първи път на зъболекар, колко често се ходи, слага ли се упойка и др. Поканихме няколко специалисти, които да отговарят.

Какви са възможностите да се предотврати трудното израстване на първите зъби?

Около 6-ия месец се появяват централните резци в долна челюст и на две години и половина повечето деца имат всички 20 млечни зъба. "Никненето на временните зъби може да бъде съпроводено с неразположение на детето, като най-честите симптоми са дискомфорт, болка, обилно слюноотделяне, нарушения на съня и раздразнителност, загуба на апетит. Лигавицата в областта на зъба, който пробива, е подута и зачервена. Бебето захапва твърди предмети. Процесът на пробив може да бъде свързан и с повишаване на температурата или диария, но това не е задължително", казва д-р Вера Давидова от "Давидова Дентал".

Тя препоръчва лесни за почистване и хващане чесалки, включително и такива с течност за охлаждане. "Може да се направи масаж на венците с чист пръст или силиконов накрайник. Ако детето е в подходяща възраст, може да дъвче сурови плодове и зеленчуци", посочва д-р Давидова. И допълва: "Успокояващите гелове на базата на локален анестетик или хиалуронова киселина се прилагат локално върху засегнатия венец определен брой пъти в денонощието според предписанието на производителя. Може да дадете обезболяващо лекарствено средство, каквото са парацетамолът и ибупрофенът, в подходяща за възрастта форма. Винаги спазвайте инструкциите за дозировката или се консултирайте с лекар."

Да не забравяме, че и никненето на постоянните зъби при децата също може да е съпроводено с трудности. Можем да ги избегнем чрез навременно премахване на млечните и по-честа консумация на твърди храни, които дразнят венците и стимулират израстването на зъбите, казват от своя страна д-р Анифе Сюлейманова, детски стоматолог, и колегата й д-р Ваньо Спасов, ортодонт от дентална клиника "Медикал Дент".

"Когато постоянният зъб се вижда и млечният не е паднал, е желателно изваждането на млечния зъб да стане веднага. Това обаче може да бъде решено само от ортодонт. Разбира се, има стандартни срокове за подмяна на зъбите и точно поради тази причина е добре детето да посещава редовно зъболекарския кабинет за профилактични прегледи", коментират специалистите.

Каква орална хигиена трябва да се поддържа при бебета?

И тримата специалисти са категорични, че оралната хигиена започва още преди поникването на първото зъбче. Според д-р Давидова нещата отиват още по-надалеч: "Развитието на лицево-челюстната област и залагането на зъбните зародиши започва още в началните седмици от бременността, така че грижите за доброто здраве на устната кухина и зъбите на детето започват още вътреутробно. Доброто общо здравословно състояние на майката, грижите за венците и зъбите преди и по време на бременността и разнообразното и балансирано хранене са в основата на изграждането на здрави зъбни структури", казва тя.

Стоматолозите от "Медикал Дент" препоръчват почистване на устната кухина след хранене още преди появата на първия зъб. Това може да се прави с напоена с вода марля или специална кърпичка - за да не се развие кисела среда, която може да доведе до кандидоза. След пробива на първите зъби почистването продължава със силиконова четка или напръстник и специална за възрастта паста. Четката за зъби може да се използва само ако родителите са сигурни, че няма да наранят детето и знаят правилната техника за миене на зъбите, която стоматологът може да демонстрира.

В ранна детска възраст (1-3 години) децата все още не са развили умения за изплюване, поради което не се препоръчват пасти с флуор, защото децата ги поглъщат и има риск от предозиране. Родителите трябва да участват активно в почистването на зъбите и да не забравят да стимулират детето в този процес.

Кога трябва да бъде първият преглед при стоматолог и на какви интервали в детска възраст трябва да бъде посещаван?

"Времето за първото посещение при зъболекар е след появата на първия зъб в устата на детето и не по-късно от първия му рожден ден, т.е. между 6-ия и 12-ия месец. Въпреки че може да изглежда рано, това посещение е важно", казва д-р Давидова. Лекарят по дентална медицина преглежда детето и дава съвети за правилното и балансирано хранене, вредните навици - смукане на пръст, биберон и др., и значението на твърдата храна за развитието на лицево-челюстната област.

Според д-р Сюлейманова и д-р Спасов първият стоматологичен преглед може да е около годинката, а интервалите за посещения се определят индивидуално за всяко дете. "Те се определят след първичния преглед и установяване на нивото на орална хигиена и риска от развитието на кариеси. Например децата с висок риск за развитие на кариеси е хубаво да ни посещават на всеки три месеца. Кариесът на млечния зъб не е по-малко опасен от този на постоянния и може да доведе до усложнения впоследствие и при постоянния зъб. Редовната профилактика на всеки 6 месеца е особено важна и за следене на това как се развиват челюстта и растежът на зъбите."

Кога и как трябва да се изправят зъбите с брекети и какви други възможности има?

"Когато постоянните зъби са със завършено кореново развитие. Това означава, че след тяхното израстване трябва да се изчака около година и половина и чак след това може да започне ортодонтско лечение. Този период е около 12-годишна възраст", отговарят д-р Сюлейманова и д-р Спасов от "Медикал Дент". Много проблеми, свързани с челюстта обаче, могат да бъдат видени и лекувани преди това, казва те: "През годините сме имали пациенти на 5-6 години, при които работим върху развитието на челюстта, така че да бъдат избегнати скелетни аномалии на лицето, видими в по-зряла възраст."

Зъбите могат да бъдат коригирани и с алайнери, когато има наличие на постоянни зъби, но типът лечение трябва да се определи от ортодонта.

Необходимо ли е да се обезболяват децата при стоматологична грижа, по какъв начин се отнасяте с тях, за да не развият страх да посещават зъболекар? Каква е ролята на родителите?

"За малките деца посещението в стоматологичния кабинет може да бъде страшно преживяване. Остри и метални инструменти, силни шумове и новите лица са в състояние да разстроят и най-спокойното дете. Но с внимателна подготовка от страна на родителите и правилен подход на зъболекаря посещението се превръща в забавно преживяване", казва д-р Вера Давидова. Тя дава следните препоръки: да се ходи в ранните часове, когато детето не е изморено; да се вземе любима играчка или предмет; да се обясни по интересен начин всяка стъпка от прегледа.

"Съществена роля в изграждането на позитивно отношение към посещението имат родителите. Не разказвайте на децата си вашия негативен опит със стоматологично лечение, не плашете децата със зъболекар. Говорете с детето за това, което предстои, без да го лъжете. Бъдете подкрепящи и търпеливи. Обяснете му колко е важно да има здрави зъби и че работата на зъболекаря е да помогне за това. Забавен начин да подготвите малчугана е да играете на "стоматолог", използвайки четка за зъби и фенерче, и да преброите зъбите му. След това разменете ролите си", казва д-р Давидова.

Четенето на книжки по темата също е полезно. Наскоро излезе от печат първата книга на д-р Вера Давидова "Макси при зъболекаря". "Макси е дете, на което му предстои за първи път да отиде на стоматолог. Той се страхува и е притеснен, защото това за него е нещо различно и непознато. За да се справи със страховете си, му помага любимата му играчка - динозавърчето Рекси. С помощта на деликатния подход на д-р Еми и подкрепата на нейната помощничка Мими Макси изгражда увереност и приема посещението като игра", разказва д-р Давидова.

Специалистите от дентална клиника "Медикал Дент" дават още идеи как посещенията при зъболекаря да преминават гладко:

1. Първото посещение на детето се състои само в запознанство, разглеждане на кабинета, всички бръмчащи машинки и много игри.

2. На второто посещение ние измиваме зъбките и му доказваме, че на зъболекар е забавно и доста приятно.

3. След като сме спечелили доверието и то ни вярва, е важно да не го загубим, затова е важно на малките пациенти да се обяснява и показва всяка следваща стъпка.

"Ако манипулацията, която предстои, ще причини болка и дискомфорт на детето, то по-добре е то да бъде обезболено. Под формата на игра, различни приказки, отвличане на вниманието и добро локално обезболяване на лигавицата те дори не усещат убождането от упойката. Но въпреки това ги предупреждаваме, че една пчеличка ще им дойде на гости. След самото обезболяване те са спокойни, не изпитват болка и ние можем безупречно и по протокол да излекуваме зъбките", посочват д-р Сюлейманова и д-р Спасов.

Съществува и вариант за пълна седация, или медицински сън, при наличие на анестезиолог и специализирана апаратура, но тя се прилага при деца, които имат развит особено голям страх от лечение и имат твърде много проблеми по зъбите си, които трябва да се отстранят в едно посещение.

При деца с данни за налични придружаващи заболявания, приемани медикаменти и алергии към медикаменти се препоръчва консултация с алерголог преди поставянето на упойки.

Кога и как трябва да се мият зъбите на децата, има ли рецепта как да израснат по-здрави и от какво зависи - диетата, редовното почистване, други грижи? Какво е отношението ви към дъвките, препоръчвате ли ги за всекидневна употреба?

За да има вашето дете здрави зъбки, е важно да се предприемат мерки в ранна детска възраст. Ето някои препоръки от клиника "Медикал Дент" към родителите за профилактика на кариеса на ранното детство:

1. Да не се допуска нощно хранене

2. Да не се кърми продължително време 3. Детето да не заспива при кърмене или хранене с шише 4. Между храненията да се дава само чиста вода
5. Да не се подслажда биберонът залъгалка 6. През нощта при необходимост да се дава само чиста вода

7. Храненето с шише и биберон да не продължава след една година.

След появата на първите зъби грижата за тях е по същите правила както при възрастните. Колкото по-рано се формират правилни навици за хранене, зъбна хигиена и посещение при лекар по дентална медицина, толкова по-здрава ще е усмивката на вашето дете, посочва от своя страна д-р Давидова. Зъбите трябва да се мият след всяко хранене или поне 2 пъти на ден, по 2-3 мин. всяка сутрин и вечер. Техниката също е много важна и може да бъде обяснена от зъболекар.

Храната е от съществено значение: тя трябва да е разнообразна и балансирана и да включва плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, мляко и млечни продукти, яйца, риба, месо и ядки. Приемът на храни и напитки с прибавена захар (бисквити, близалки, сладкиши) между храненията трябва да се ограничи. Не трябва да забравяме, че хранителните навици на децата се определят от техните родители и личният пример е най-добрият учител.

При деца между 3 и 6 години използвайте флуорна паста за зъби с размер на грахово зърно. Препоръчителното време за почистване е 3 минути два пъти дневно, като след последния прием на храна не позволявайте на детето да консумира никакви храни и напитки освен вода.

И в детска възраст за почистване на междузъбните пространства се използват конци. То може да започне от 2-3-годишна възраст, но децата често се нуждаят от помощ при почистването до 8-10-годишна възраст. При деца под 6-годишна възраст не се препоръчва употребата на разтвор за уста. След това може да се въведе такъв, който не съдържа алкохол и се използва само под родителски контрол.

Дъвките са любими на децата, а ползите от дъвченето им са безспорни. Препоръчват се такива, в които има незахарни подсладители като ксилитол, сорбитол и др.

Флуорни профилактики и силанизиране на зъбите също запазват зъбите и ги правят по-устойчиви на разваляне, добре е да се консултирате с вашия зъболекар относно възможностите в тази посока.

Все още няма коментари
Нов коментар