🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книжарницата зад ъгъла

Вече над десет години Карън Фокс допринася към живота в Търново с малката книжарница за английска литература The Book Cave

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Карън Фокс звучи като подходящо име за писателка, но връзката й с литературата е различна - тя стои зад книжарницата за англоезични книги втора ръка The Book Cave във Велико Търново. Може да намерите както комерсиални заглавия, биографии, исторически и туристически гидове, така и утвърдени, но малко познати на българските читатели британски и американски автори като Иън Банкс, Мартин Еймис, Алън Фурст.

Книжарницата се намира на ул. "Опълченска" 9, недалеч от галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya, близо до Чаршията, в съседство до модерна бръснарница и красива изоставена сграда, с което идеално допълва контрастната атмосфера между провокирания от младите хора и чужденците ентусиазъм и трудно поддържаното историческо наследство.

The Book Cave отваря през пролетта на 2008 г., а учениците, международните студенти и чужденците в града са обичайните клиенти. По мъгляви спомени първата книга, която тя продава, е роман на Даниел Стийл.

Карън е родена в Уелс, през по-голямата част от живота си живее в Девън, Южна Англия, а през 2004 г. се установява със съпруга си в търновското село Хотница, в което има солидна британска диаспора.

Какво ги е накарало да направят подобна промяна в един по-късен етап от живота си? "Най-вече желанието да работим сами за себе си и да живеем извън града - и двете изискват непосилно много средства във Великобритания", казва Карън малко след като се е завърнала от рок фестивала в Миндя и преди да отиде на езда в село Гостилица. Интеграцията им в Хотница е постепенна и от двете страни. "В началото местните гледаха с любопитство всичко, което правим. Дори най-обикновени неща, като пример, че си купуваме хляб от същия магазин, като всички други." Между самите британци също има чувство на общност - всяко семейство помага в задачите на другото, като например реновациите на къщите. "Към днешен момент британците в селото сме част от всичко, което се случва в него, всякакви традиционни празници, като например Бабинден"

С отварянето на The Book Cave Карън създава една от малкото независими книжарници във Велико Търново и доказва, че литературата в по-малките градове все още може да живее и отвъд големите вериги. "Не е невъзможно да се намерят англоезични книги в Търново, но изборът е малък: надявам се, че нашето място запълва тази празнина, без да пречи на другите книжарници."

Повече за книжарницата на страницата й във Facebook.

Все още няма коментари
Нов коментар