🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вижте етикета

"Вебер Етикетен България" вече десет години предлага разнообразни решения за етикетиране на продукти

Вебер Етикетен България
Вебер Етикетен България
Вебер Етикетен България    ©  Вебер Етикетен България
Вебер Етикетен България    ©  Вебер Етикетен България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петдесет хиляди евро. Това е първоначалният капитал, с който преди десет години е създадена "Вебер Етикетен България" - Велико Търново. Фирмата е джойнт венчър между германската Weber Marking Systems – член на групата Bluhm Weber Group, и българската "СИС 45", с регион на действие Югоизточна Европа.

Основната дейност на "Вебер Етикетен България" е производство и продажба на самозалепващи и несамозалепващи етикети, термотрансферни ленти и принтери.

Началото - в помещение под наем

Началото е в помещение под наем. По-късно българският партньор - "СИС 45", купува старото и нефункциониращо училище в село Мерданя край Велико Търново, за да създаде производствена база. Компанията инвестира в облика на района, създава работни места и участва активно в местните дейности.

С времето съдружниците на "Вебер Етикетен България" решават да увеличат капитала на фирмата от 50 хил. евро на 120 хил. евро. "В резултат бяха закупени по-ефективни машини, с които увеличихме производствения си капацитет и достигнахме ниво, което да удовлетвори всеки клиент. Производствените, логистичните и административните площи все още се развиват и увеличават, като за последните пет години достигнаха почти 10 000 квадратни метра", коментира Стела Петракиева, управител на "Вебер Етикетен България" ООД.

Проследимост от склада до продажбата

Основната икономическа дейност на компанията е производство и продажба на самозалепващи се етикети за маркировка и проследяване на продукти. Маркировката е задължителнa в почти всички области, защото съдържа много ценни данни - за партидата, за производството и срокa на годност, логистична информация за изпращане и т.н.

Като член на Bluhm Weber Group "Вебер Етикетен България" ООД произвежда богата гама и от несамозалепващи етикети, картонени етикети, билети, фолийни етикети и етикети със специално предназначение. Техническата обезпеченост на фирмата позволява производството на етикети от различни материали с разнообразни форми и цветове. Етикетите основно са предназначени за използване с баркод принтери, етикетиращи везни, ръчни и автоматични апликатори, Print & Apply системи и др.

Компанията произвежда и фолийни етикети: полиетиленови, полипропиленови, полиестерни, защитни VOID етикети и др., които намират приложение в електротехниката, електрониката и други сфери на индустрията. Фирмата разполага с флексопечатащи машини, които осигуряват гъвкавост и бързина при изпълнение на поръчки за печат, дори и на 6-цветни етикети.

Чрез "СИС 45" – съучредител и основен дилър на "Вебер Етикетен България", се предлага доставката както на отделни устройства, така и на завършени решения в областта на маркирането и в процеса на производството на стоки, позволяващи пълния контрол над стоките - от склад "Суровини", през тяхното поетапно преработване до краен продукт и реализацията им. Чрез представените високотехнологични продукти е възможно контролирането на пълния производствен процес, започвайки от отчитането на заготовките до създаването на крайния продукт.

"С годините визията на етикета придобива изключително значение като средство за сигурност и реклама. Нужно е да се спазват стриктно изискванията към него, задължително е стоката да се доставя навреме. Това очакват от нас както малките, така и големите клиенти и място за компромиси няма. За да отговорим на тези очаквания, са нужни адекватни решения, съвестни работници и преки инвестиции", казва Стела Петракиева.

Партньор на стотици фирми

Днес "Вебер Етикетен България" е надежден партньор на стотици фирми. Компанията разширява складовите си площи, развива нови пазари – в Молдова, Грузия, Армения. Фирмената печатница е първата сертифицирана в България по FSC стандарта, изработен от неправителствената организация Forest Stewardship Council. На практика това е икономически инструмент, който гарантира устойчивото ползване и управление на горските ресурси, както и спазването на социалните стандарти и правата на местното население.

Дружеството има собствен сайт weberetikettenbg.com, фейсбук страница, участва на изложения в България, посещава и черпи информация от международни експозиции (LabelExpo). Чрез директни продажби от производствената база фирмата успява да бъде достъпна на пазара – ценово и логистично, и откриваема и от малкото магазинче, и от големия завод.

"От създаването на "Вебер Етикетен България" преди десет години досега производството ни се увеличи пет пъти, а оборотът – над осем пъти. Ние сме работодател с около 20 души персонал, който постига германско качество и действа с българска упоритост. Успяваме, като се учим от германските ни партньори, както и от нашите грешки, като търсим обратна връзка с клиента, като залагаме на партньорства и доверие и се стремим към съвършенство", обобщава Стела Петракиева.

Главните участници

Екхард Блум – съдружник във "Вебер Етикетен България", управител на Weber Marking Systems GmbH – лидер на пазара в Германия

Стоян Стоянов – основоположник на "СИС 45" ЕООД – лидер на пазара в България

Служителите на"Вебер Етикетен България" ООД и "СИС 45" ЕООД – хората, чрез които фирменият девиз "Решения за етикетиране, експерти в маркирането и кодирането" работи с пълна сила вече години наред.