🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Екстрапак" инвестира 25 млн. лв. в модерен бизнес център във Велико Търново

Изграждането му ще отнеме две години и ще приключи през есента на 2021 г.

Екстрапак
Екстрапак
Екстрапак    ©  Екстрапак
Екстрапак    ©  Екстрапак
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лидерът в производството на торби и опаковки от хартия, текстил и полиетилен - компанията "Екстрапак", се впуска в ново начинание - изграждането на модерен бизнес център без аналог не само във Велико Търново, но и в цялата страна. Проектът Business Center Veliko Tarnovo (BCVT) беше официално представен на 19 септември тази година, а изграждането му ще отнеме две години и ще приключи през есента на 2021 г.

На 300 метра от "Мол Велико Търново"

Проектът е дело на студио "Иво Петров архитекти", а изграждането е поверено на фирма "Лъки строй 2011" ЕАД - Габрово. Инвестицията в строителството (без оборудване и обзавеждане) е в размер на 25 млн. лв. и е осигурена със заем от Уникредит Булбанк.

BCVT е разположена върху бившите сгради на СБА (Съюз на българските автомобилисти) в западната част на Велико Търново - в съседство с първия завод на "Екстрапак". Макар че не е в централната част на града, по права линия бизнес центърът отстои на 300 метра от "Мол Велико Търново", магазини "Практис" и "Зора"; в съседство са и футболните игрища на "Спортно Търново" и тенис комплекс "Хемус". Инвеститорът води преговори с община Велико Търново пред центъра да се обособи автобусна спирка.

Над 30 хил. кв. метра

Разгъната застроена площ на BCVT е 30 362 кв.м. Той ще е на осем етажа плюс един подземен и един технически. Бизнес центърът ще разполага с паркинг за 230 паркоместа, 161 велосипедни места и 33 станции за зареждане на автомобили с електрическа енергия. Офис помещенията ще са с площ от 58 до 600 кв.м, или общо 15 000 кв.м, и ще могат да бъдат гъвкаво конфигурирани.

Бизнес центърът ще разполага и с помещения за споделени работни места. Те ще могат да се наемат от великотърновци или гости на града, които нямат постоянно работно място. "Във фирмите с до трима служители, на които им е омръзнало да работят от вкъщи или в парка, предлагаме помещения за споделено работно място. В София и други големи градове тази практика е известна и става все по-модерна. Така служителите ще могат да наемат работно място за един ден", коментира Милен Георгиев, един от създателите и съсобствениците на "Екстрапак", при представянето на проекта.

Предвижда се на първото ниво да има търговски обекти, които ще имат директен излаз на паркинга. Конгресният център за 700 души ще е най-големият и модерен в региона. Освен голяма зала ще има и 5 по-малки, които също ще могат да се конфигурират в зависимост от желанията на клиентите. Голямата конгресна зала е проектирана така, че в нея ще може да влезе и излезе голям автомобил, който прави дебют или представяне на българския пазар.

Мултифункционалната сграда ще разполага още с т.нар. data center - помещения за разполагане на сървъри, ще могат да се наемат и помещения за съхранение на хартиен или друг вид архив. Посетителите освен това ще могат да ползват плувен басейн с дължина 25 метра и широчина 12.5 м ( 5 коридора по 2.5 метра) и подводно осветление, спортен център и кантина за хранене.

Енергийно ефективна сграда

Сградата е енергийно ефективна, като отоплението и охлаждането ще се осигуряват чрез геотермална енергия, добивана от 72 сонди. Те няма да имат досег с подземните води, а ще акумулират топлина или студ (в зависимост от сезона) от земята под бизнес центъра. Разбира се, сградата ще е електрифицирана и подсигурена със собствени подстанции, но разходите за електричество ще намалеят 6 пъти благодарение на сондите за геотермална енергия. Дружеството освен това смята да изкупува само електричество от възобновяеми източници.

Идеята за бизнес центъра се е появила преди няколко години, когато предприемачите от "Екстрапак" разбрали, че има търсене на модерни и технологични офиси в Търново, но предлагане няма. Самият Милен Георгиев, който е собственик и управлява великотърновската IT компания "Експерта", осъзнава, че фирмата му не може да се разраства без нови офиси. "В града не се предлагат висококачествени офис помещения. Ако някой иска да развива бизнес с висока добавена стойност, трудно може да го направи без наличието на подобен проект", посочи Милен Георгиев.

Със закупуването на терен от 11 дка до първия завод на "Екстрапак" идеята започва да се материализира и след две години "Бизнес център Велико Търново" ще може да посрещне първите си наематели и посетители.

Проектът в числа

- Разгъната застроена площ (РЗП): 30 362 м²

- Етажи: 8 + технически + подземен

- Срок за изпълнение: 2019 - 2021 г.

- Инвестиция: 25 млн. лв.

Какво ще предлага BCVT

- Гъвкави офисни пространства, които могат да се конфигурират по желание

на наемателя

- Паркинг за 230 автомобила, 161 велосипеда и мотопеда, 33 станции за зареждане на електроавтомобили

- Търговски помещения с директен излаз към паркинга

- Осем конферентни зали, като най-голямата ще е за 700 души

- Фитнес и плувен басейн

- Три зали за групови спортове

- Кетъринг кухня и зала за хранене

- Споделено работно пространство

- Дейта център за инсталиране на сървърно оборудване

- Склад с възможност за наемане на палет място или контейнер за архив

- Озеленена тераса-градина

- Детска забавачница

- Автомивка

- Стая за куриерски пратки