🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арбанаси: кварталът на богатите

Хотелските обекти в Арбанаси се разширяват, а много избират селото за лични имоти

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Търновски хотелиери и други предприемачи разширяват обектите си в архитектурния резерват Арбанаси или избират селото за лични вили.
  • Освен културен туризъм мястото се развива като конферентен и сватбен център.
  • Паркиране, канализация, улици и недостатъчно атракции са сред проблемите на едно от най-известните села в България.

В разцвета си преди векове Арбанаси е бил лятната резиденция на богатите търновци, най-вече търговци. Днес селото-резерват е повече туристическо място. А хотелиери са търновски бизнесмени от различни сектори, каквито са и основните собственици на стари къщи, избрали Арбанаси за адрес вместо областния град.

Днес местата за настаняване постоянно се разширяват, туристите се движат около 50 хил. годишно, но селото започва да се задъхва най-вече инфраструктурно.

Избор на българи и румънци

Макар и неразривно свързано с туризма на Велико Търново, този в Арбанаси със сигурност има собствен бранд. И той основно се гради на статута на селото като архитектурно-музеен резерват. Превърнати в хотели стари къщи, много от които със статут на паметник на културата, няколко църкви и манастири с дълга история и съчетанието на природни дадености и култура днес дават облика на това населено място, в което туризмът е основна индустрия.

Както за целия регион, този пазар се движи основно от румънците и българите. Но през 2019 г. по оценка на местния бизнес се увеличават французите и испанците, основно от третата възраст, които нощуват в Арбанаси като част от обиколни турове в страната. Данните към момента сочат, че има лек спад на туризма в селото спрямо пиковата за България 2018 г. - през първото полугодие по данни на кмета Тошо Кръстев организираните туристи са били 67-68 хил., което е с между 10 и 15 хил. по-малко от предходната година. Още толкова по груби оценки са и индивидуалните пътуващи, които посещават Арбанаси.

Микс от няколко продукта

Основният продукт на туристическо Арбанаси, разбира се, е културният туризъм. Селото често става отправна точка за нощувка за онези туристи, които разглеждат забележителности из целия Търновски регион, но предпочитат настаняване извън големия град. През последните години инвестициите в хотелска инфраструктура и заведения обаче създадоха две нови ниши. Едната от тях е свързана с конферентния туризъм, за който пиковите сезони са пролетта и есента. Другата е покрай личните празници - провеждане на сватби, кръщенета и др., за което идват туристи от цялата страна, а често и за смесени бракове между българи и чужденци. Това предопределя среден престой от 2-3 нощувки на един турист, като основната заетост е през уикендите и покрай официални празници.

Нови инвестиции

По данни на кмета на Арбанаси Тошо Кръстев в селото има 25 хотела и 26 заведения. Данните в националния туристически регистър са за повече места за настаняване - над 40, но някои от комплексите, състоящи се от отделни сгради, са регистрирани поотделно. Капацитетът на местата е 1200 легла, което превишава три пъти постоянното население в Арбанаси, което е около 290 - 300 жители. В Арбанаси обаче всъщност са някои от най-големите заведения в региона - с по над 200 - 250 места, както и някои от най-големите хотели.

Основните 5-6 хотела държат по оценка на местния бизнес над 60-70% от местата. В момента два от тях - комплексите "Арбанашки хан" и "Севастократор", са в процес на разширение.

В комплекса "Арбанашки хан", който се състои от историческа сграда от 1646 г., която е със статут на национален паметник на културата, нова сграда от 2014 г. и ВИП вила, се изгражда ново хотелско крило със заведение, чието строителство е на финала. Общата инвестиция надхвърля 2 млн. лв., съобщи собственикът на комплекса Недко Христов. Той се пренася и към туризма след индустриалния си бизнес старт - съдружие в "Екстрапак" и "Синтезия".

В другия голям комплекс - "Севастократор", който в момента разполага с хотелска база от около 70 стаи, ресторант и конферентен блок, също се изгражда ново крило, което ще увеличи капацитета за настаняване до 140 стаи и в което са предвидени нов ресторант, СПА център и голяма конферентна зала с капацитет над 300 места. "Очакваме строителството да завърши през 2020 г.", коментира управителят на комплекса Силвия Великова. Така със завършването на новите инвестиции капацитетът за настаняване ще се увеличи с 12-13%. Собственик на "Севастократор" е Стефан Дойчев, който има и хотел във Велико Търново.

Имоти от стари времена

Туризмът в Арбанаси работи в рамките на статута на архитектурен резерват, който не позволява разширение на населеното място, нито високо строителство. Но не само този сектор е активен на пазара. Напоследък се увеличава силно интересът към купуване и строителство на имоти в Арбанаси, които да се ползват за лични нужди. Дотолкова, че според оценки на кмета Тошо Кръстев днес желаещите да имат свой дом или вила там са повече от инвеститорите в туристически бази. "Започва да се получава едно задушаване, терените за застрояване намаляват", смята Кръстев, според когото те държат и високи цени за региона - между 60 и 70 до 100 евро за кв.м. Разбира се, интересът към такива имоти е логичен не само заради статута на селото, но и заради изключителната му близост с областния град, което на практика го превръща повече в квартал на Велико Търново, отколкото отделно селище. А активни на пазара са основно българи за разлика от други села в този регион, които през последните години успяха да привлекат интереса на чужденци. Преглед над публикации в местни медии показва, че през последните години подобни покупки са направили собственикът на "ГО Грил", на шивашката "Аполон 95" Димитър Димитров.

Дефицит на инфраструктура

Това, което е видимо в момента в Арбанаси, е, че частните инвестиции, както на много други места, изпреварват тези в инфраструктура. Макар през последните години да бяха ремонтирани подходите към селото и някои от неговите улици, все още има много нерешени проблеми. След като чрез предприсъединителните фондове на ЕС бяха усвоени средства за изграждане на канализация, този проект успя да покрие едва около половината селище. "Финансирането не беше достатъчно да се продължи", коментира кметът на селото Тошо Кръстев. По думите му в последните години самите инвеститори се включват към канализационната мрежа със собствено финансиране като и в момента има две къщи за гости, които работят по такива проекти.

Все още не е завършен и големият паркинг в източната периферия на селото, за който има отреден терен над 60 дка, който трябва да осигури паркоместа за туристически автобуси и автомобили.

По оценки на местния бизнес туристическите атракции също са малко: историческите църкви и манастири в селото лесно могат да се обиколят в рамките на един ден. "Имаме идея и за изграждане на улица на занаятите в централната част на Арбанаси, каквато е съществувала в миналото", коментира Кръстев. По думите му терените там са собственост на читалището, които проявяват активност, но заради законови ограничения е трудно да се намери точната форма как да се случи тази инвестиция. Вероятно моделът, по който ще се работи, е местата за занаятчиите да се отдават срещу дългосрочен наем и частна инвестиция в обектите. В момента има наето архитектурно студио, което да работи по проекта.

Все още няма коментари
Нов коментар