🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският отпечатък във Велико Търново

Местните власти в областта залагат на ремонтни дейности, а бизнесът подновява машини

Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част
Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част
Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част    ©  Юлия Лазарова
Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изплатените европейски средства на човек в област Велико Търново са значително под средните стойности в страната - 350 лв. спрямо 679 лв. за България. Това е по-добре от съседно Търговище, но пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.

Ако разпределението на европейските средства в даден регион е показателно за бъдещото му развитие, общините във Велико Търново ще бъдат сред най-хубавите и енергийно ефективни в страната. Сред проектите по оперативни програми през програмен период 2014 - 2020 на обща стойност 180 млн. лв. по 70 млн. лв. са разпределени по ОП "Региони в растеж" и ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Същевременно реално изплатените европейски средства на човек, живеещ в област Велико Търново, са значително под средните стойности в страната - 350 лв. спрямо 679 лв. за България. За сравнение - това е далеч по-добре от съседно Търговище, но пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.

Ремонти, градинки и паркинги

В област Велико Търново местната власт явно е фокусирана върху подобряване на облика на общинските центрове и ремонт на училища и детски градини. Доказателството - най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда на община Велико Търново за 11 млн. лв. Той включва ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част, който включва и указателни табели и карти за туристите в района.

Община Горна Оряховица също залага на подобряване на градската среда с проект за ремонт на местния площад "Георги Измирлиев" и парк "Детски кът" на обща стойност 6 млн. лв.

Местната власт на Свищов пък разполага с 5 млн. лв. за жк "Младост" и парк "Радост", като парите са предвидени за ремонт на улици, ВиК мрежата, нови детски площадки, паркинги и зелени площи.

От август пък стартира проект за интегриран градски транспорт във Велико Търново на обща стойност 11.1 млн. лв. В обхвата на мащабния проект попадат планове за ремонт на булеварди и кръстовища, изграждането на пешеходен надлез и буферни паркинги за автобуси и леки автомобили, доставка и монтаж на електронни информационни табла за спирки на градския транспорт и за паркинги.

Други големи проекти на община Велико Търново са свързани с ремонт на училища и детски градини, изграждането на нов, по-голям комплекс за социални грижи за възрастни хора и хора с увреждания и ремонт на съществуващия такъв, нов кризисен център за хора, пострадали от насилие или други форми на експлоатация, както и подобряването на инфраструктурата в Западна промишлена зона.

На опашка за машини

Безспорно най-големият повод за търсене на безвъзмездна финансова помощ от европейските фондове в частния сектор е подобряването на енергийната ефективност чрез закупуването на нови машини и оборудване или подновяване на стари такива.

Най-големият бенефициент по отношение на безвъзмездна помощ по европейските програми е свищовският производител на ароматизатори "Виктори-2000". Компанията е одобрена за няколко проекта, два от които са за финансиране от по 1 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Първият е за автоматизация на производствения процес на обща стойност 1.66 млн. лв. и безвъзмездна финансова помощ 996 хил. лв. С парите фирмата е закупила машини и оборудване като линии за производство на ароматизатори, за сглобяването им и машина за блистерни опаковки. Целта на компанията е по този начин да увеличи капацитета си и повишаване на приходите от износ, съдейки по проекта в информационната система за наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

След приключването на този проект в края на 2017 г. фирмата е одобрена за втори - за подобряване на енергийната ефективност. Той е на обща стойност 1.7 млн. лв., от които малко над милион са безвъзмездна помощ. Средствата са предвидени за нови машини, енергиен одит и консултантски услуги за въвеждане на сертификат ISO 500001, който определя международната рамка за доставката, използването и потреблението на енергия. Другите два проекта на фирмата са свързани с допълнително сертифициране и отново с енергийна ефективност. Въпреки многото спечелено еврофинансиране бизнесът на "Виктори-2000" не расте бурно: през 2018 г. са отчетени приходи от продажби 2.7 млн. лв., или 200 хил. лв. над предходната година. В периодите по-назад оборотът от основна дейност е около 2 млн. лв.

Готовите: училища и ново оборудване

За разлика от други региони в област Велико Търново много от големите обществени проекти с европейско финансиране са все още в изпълнение. Сред най-големите завършени проекти води община Горна Оряховица с 3 млн. лв. за ремонт на училища. В топ три е и местната власт на Свищов, която също е обновила средата в местните училища и детски градини с 2.4 млн. лв. безвъзмездни средства.

По отношение на завършени проекти видимо доминира частният сектор. Така например лидер е производителят на храни "Захарни заводи", където с 1.2 млн. лв. европейски средства и още толкова собствено финансиране фирмата е инвестирала в нови машини и оборудване за внедряване на лечебни бонбони с етерични масла и антимикробен ефект.

Следва производителят на пластмасови стоки "Ким пласт" с 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като парите са използвани за машини и консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно ISO 50001. Очакваният резултат - фирмата да увеличи производствения капацитет и да понижи разходите за единица продукция. Почти аналогичен е проектът и на друга фирма на собствениците на "Ким пласт" - великотърновския производител на метални детайли "Дав 11", който купува с 1.5 млн. лв. стругове и консултантски услуги за ISO 50001.

Все още няма коментари
Нов коментар