🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От Търново за света

Градът се развива като аусторсинг дестинация заради университетите, приятната среда за живеене и по-ниските разходи

Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора, няколко български и няколко търновски компании, които се занимават с износ на услуги - най-често в сферата на софтуера
Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора, няколко български и няколко търновски компании, които се занимават с износ на услуги - най-често в сферата на софтуера
Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора, няколко български и няколко търновски компании, които се занимават с износ на услуги - най-често в сферата на софтуера    ©  Цветелина Белутова
Старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора, няколко български и няколко търновски компании, които се занимават с износ на услуги - най-често в сферата на софтуера    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Велико Търново се развива в много направления, но повечето от тях са очаквани - градът предразполага към туризъм, а оттам и към хотелиерство и културни инициативи. Има обаче и сектори, които са по-скоро изненада, при това добре дошла, като аутсорсинг индустрията, която бавно, но сигурно се развива в града. За момента старата столица може да се похвали с няколко чуждестранни инвеститора, няколко български (като пионера "АИИ дейта процесинг") и няколко търновски компании, които се занимават с износ на услуги - най-често в сферата на софтуера.

За всичко това, разбира се, има причина. Съоснованата от българин, но все пак базирана в САЩ, MentorMate се насочва към града и развива своя офис там вече седем години. Обяснението защо една компания от такъв ранг, разработваща софтуерни приложения за клиенти от цял свят и която има нужда предимно от разработчици с голям опит, се е насочила към Велико Търново, се оказва житейско. "Велико Търново е прекрасен град, осигуряващ добро качество на живот. Това привлича хора, които вече са натрупали много опит в София или чужбина и които търсят повече комфорт за себе си и семействата си", казват от компанията.

Компанията има офис в Търново от началото на 2012 г., като според отговора на запитването на "Капитал" в нея работят "малко над 40 висококвалифицирани специалисти". "Хора от офиса в Търново работят във всички по-големи проекти на MentorMate в индустрии като здравеопазване, образование, финанси, търговия, лайфстайл", казват още от фирмата.

Дългогодишните гости на Велико Търново

MentorMate не е самотен екземпляр. В града звено е базирала и ирландската Taxback International, която се занимава с помощ за фирми да възстановят данъците си, както и в сферата на финансови услуги и парични преводи. По света Taxback има около 1400 служители, разпределени в 22 страни. От тях 150 са във Велико Търново. Всъщност Търново следва тенденцията от друг български град - Варна, където фирмата отваря офис още през 2001 г., където има още 800 души.

"Taxback е с дългогодишно присъствие в региона. Той е привлекателно място за старт на кариерата на млади хора", коментира пред "Капитал" Иймън Клун, директор операции на цялата компания. Офисът в Търново отваря през 2012 г., след като по думите на Клун бизнесът на фирмата се разраства значително. "Когато решихме да отворим следващия ни офис в България, Велико Търново беше естествен избор. Градът има стратегическо местоположение и множество образователни институции", казва още Клун.

Общо 150-те служители на Taxback във Велико Търново работят в отделите на фирмата за обработка на документи, продажби, финансови и данъчни консултации, маркетинг и международни плащания. Голямото разрастване се случва през последните три години, когато компанията добавя около 100 души в екипа си и все още работи по назначаване на нови хора. При обиколката на офиса на фирмата от екипа на "Капитал" от Taxback показват местата, където трябва да бъдат добавени близо 50 работни места в идната година. Самият офис на компанията в града е нов и се ползва от 2018 г.

Според Клун най-голямото предимство за бизнеса в града е наличието на университети, които предлагат образование в разнообразни сфери - чужди езици, икономика, информатика и други. "Не можем да пренебрегнем и факта, че във Велико Търново е по-лесно и по-евтино да се наеме голямо офис пространство в сравнение с по-големите градове като София и Варна", казва още той.

Друга компания, която следва оста Варна - Велико Търново, е Fantastic Services - съоснованата от българина Антон Скарлатов и датчанина Рун Совндал фирма за онлайн поръчка на услуги като почистване и други, която обаче работи основно в Лондон. В момента компанията има 50 служители в града спрямо над 400 във Варна. Те са разпределени в три сектора - продажби, обслужване и оптимизация.

"Това, което определи избора ни за откриване на офис във Велико Търново, е възможността да си партнираме с Великотърновския университет, привличайки студенти с потенциал, желание за развитие и отлично владеене на английски език", казват пред "Капитал" от Fantastic Services.

И задължителните проблеми

Разбира се, всички фирми имат и лесно предвидими проблеми. Първият от тях е най-очевиден - мащабът. Велико Търново е сравнително малък град и той няма как да не страда от проблема, който имат и по-големи аутсорсинг центрове като София и Варна - липсата на кадри. Иймън Клун казва, че освен в липсата на достатъчно квалифицирани кадри проблемът се изразява и в изтичането на специалисти към по-големите градове и чужбина. "Едно от големите предизвикателства за нас е намирането на точни език, подход и фактори, които да мотивират служителите, родени след средата на 90-те (поколението Z), която е основната работна сила в аутсорсинг сектора в момента", казва той.

От MentorMate казват, че фирмата се справя добре с намирането на кадри спрямо мащабите на града, защото се насочва както към по-опитни, така и към по-начинаещи кандидати за работа. "Проблем обаче остава, че тепърва прохождащите софтуерни инженери често предпочитат да опитат сили на по-висококонкурентен трудов пазар като този в София, където имат по-големи шансове да намерят работодател и да стартират кариерното си развитие", казват още от компанията.

Друг проблем, който се среща не само във Велико Търново, но е фактор за компаниите там, е разривът между образованието и нуждите на бизнеса. Според Иймън Клун например образованието е силно теоретично и слабо свързано с това, което търсят работодателите. "Ако трябва да обобщим ситуацията с няколко думи, смело мога да заявя, че скоростта, с която бизнесът и образователният сектор се движат, се различава значително", казва той.

Това обаче са проблеми, от които се оплакват и всички останали аутсорсинг и IT компании в България - и не само. Включването на Велико Търново в тази тенденция е логично, а в някаква степен дори и оптимистично - защото показва, че градът е част от по-големите процеси в страната в най-позитивно изглеждащия сектор в последното десетилетие. А в него негативите сериозно отстъпват на позитивите.

Аутсорсингът директно от Търново

Освен с външни инвеститори градът може да се похвали и с няколко изцяло търновски компании, които работят в сферата на износ на IT услуги, като "Клауей", "Ивелико" и "Селтис". "Клауей" работи в сферата на разработването на персонализирани облачни решения според изискванията на клиентите, "Ивелико" е с основна дейност интеграция на система за управление на уеб съдържание, а Celtis разработва информационни системи. Към тях може да се добави и "Уебкод", която разработва и поддържа уебсайтове за външни клиенти. Всички компании са част от новосъздаденото обединение на фирми "IT клъстер Велико Търново".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 6

    "Велико Търново е прекрасен град, осигуряващ добро качество на живот. Това привлича хора, които вече са натрупали много опит в София или чужбина и които търсят повече комфорт за себе си и семействата си".

    До този извод ще стигат и още много други компании. Децентрализирането се случва и ще е много полезно за по-малките градове.

    Нередност?
  • 2
    ckr1529263557567674 avatar :-|
    lel
    • + 2

    Добре де, всичко е страхотно в този анализ. Също така съм съгласен, че Велико Търново е изключително привлекателен град за живеене, и развитие на аутсорсинг индустрията, но защо толкова внимание и мнение се заделя на фамилията Клун и Таксбек ? Работил съм достатъчно време в Таксбек Варна, за да знам, че това е най-слабата аутсорсинг компания у нас. Моля ви, не се подигравайте с града така, като вземате в предвид мнение на подобни хора, които се славят с това, че са абсолютни непрофесионалисти. Тази компания е типичният пример за български шуробаджанашки взаимоотношения, но в Ирландия и цялото семейство на Тери Клун е наблъскано в мениджърски позиции, въпреки че повечето имат уменията на чистачи. Това, с което Таксбек е известна е, че се концентрира върху студенти без опит, които да експлоятира с ниски заплати и безсмислен еднотипен труд, след което тези хора натрупват опит и след максимум 2 години се изместват в развити компании. Направете си едно проучване и анализирайте какво е текучеството в тази компания, след което вземайте мнение от тях колко е трудно да се намира персонал. Само на тях им е трудно да си намерят квалифицирани кадри, именно защото те БЯГАТ от там. Това съвсем не означава, че във Велико Търново няма квалифицирани хора. Не живея във Велико Търново, нито живея във Варна вече, но Ви моля да избирате малко повече източниците си на информация и да не слагате етикет на обществото, особено от подобни компании.

    Нередност?
Нов коментар