🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Традиции, качество, иновации. От ЗАХАРНИ ЗАВОДИ

Групата продължава с амбициозни инвестиции и през следващите години

Захарни заводи
Захарни заводи
Захарни заводи    ©  Захарни заводи
Захарни заводи    ©  Захарни заводи
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-старите български компании. Най-големият комплекс в България за производство на хранителни продукти. Една от 25-те най-големи холдингови структури в страната. Това са част от определенията за групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ.

Основана през 1912 година под името "Българо-чехско дружество за захарна индустрия", компанията изминава дълъг път. Национализирана е през 1948 и е приватизирана през 2002 година с изцяло български капитал. Днес "Захарни заводи" АД е публична холдингова структура, в която влизат предприятия за производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол и високопротеинов фураж, за опаковки, енергия, ремонтно-механични услуги.

Единственият производител на захар

Над 50% от консолидираните приходи на холдинга идват от производството и търговия на захар. Компанията е не само най-старият, но и единственият работещ производител на захар в България. Построен през 1913 г., днес заводът съчетава модерни технологии с автоматично управление на процесите. С 250 000 тона годишен капацитет за производство на бяла рафинирана захар и със складово стопанство за съхранение на 40 000 тона насипна и 8000 тона пакетирана захар групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ откликва на нуждите и на корпоративни клиенти, и на ритейла и е символ на "захарната столица на България" - град Горна Оряховица. От 2007 г. холдингът продава захарта, която произвежда, под бранда "Сладея" - най-известната и най-често купуваната марка захар в България, според национално представително проучване, проведено от "BluePoint България" през ноември 2016 г.

Двадесет процента от консолидираните приходи на групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ се генерират от бизнеса с етилов алкохол, като над 80% от продажбите са за външни пазари. Построен през 1923 година, днес Заводът за спирт е изцяло обновен и пример за модерно производство. През 2017 г. по украински проект е изградена високотехнологична и напълно автоматизирана инсталация за производство на дехидратиран етилов алкохол с капацитетът 60 хил. литра за 24 часа. Качествено нов продукт, увеличен производствен капацитет и значително намалени енергийни разходи прибавят още предимства за инсталацията.

За няколко поколения

Бизнесът със захарни изделия е лицето на групата пред българския потребител. Заводът за захарни изделия има обособени производства на карамелажни, желирани, дъвчащи и здравословни бонбони, локум, халва, вафли. Инвестициите в иновативни продукти, модерното оборудване и съвременните технологии определят новаторската политика на компанията при захарните изделия.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е най-големият производител на твърди бонбони, меки бонбони, халва и локум в България по данни на "Nielsen България". Компанията е пазарен лидер с дял в обем, вариращ от 25% до 82% в различните продуктови категории.

В своята дълга и изпълнена с предизвикателства история, компанията е създала продукти и марки, обичани от поколения българи. "Лукчета", "Лимонови резанки", локум и халва "Сладки времена" и "Ментина" са любими продукти на малки и големи фенове, както и пазарни лидери в своята категория.

Заводът за опаковки, Ремонтно-механичният завод, топлоелектрическата централа допълват бизнеса на групата, разширяват кръга от клиенти и утвърждават устойчивия й бизнес.

Признание и зад граница

Продажбите зад граница също са признание за качествата на продуктите на групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ. Над 80% от продажбите на етилов алкохол се реализират на чуждестранни пазари - Румъния, Гърция, Хърватска, Испания, Италия, Естония, Турция, Молдова, Косово, Албания. Качественият продукт и гъвкавата търговска политика гарантират експортни продажби на над 22 млн. литра годишно.

15% от произведените от групата захарни изделия също напускат пределите на страната. Основните експортни пазари са Румъния, Гърция и Русия. Продуктите на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ се продават и в Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Китай. Целенасочената маркетингова политика на дружеството позволява създаване на нови изделия за някои от задграничните пазари, съобразени с вкусовете, навиците и спецификата на потребителското търсене в съответната държава.

Произведената от компанията захар се продава предимно на българския пазар, но през 2019 г. групата реализира и 10% от продажбите си на експортни клиенти. На фокус са пазарите в Румъния и Гърция.

Най-доброто предстои

От приватизацията до днес в групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ са инвестирани над 100 милиона лева - в модерно оборудване, иновативни технологии, развитие на човешките ресурси и за опазване на околната среда. За деветмесечието на 2019 г. средната работна заплата в групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е 1 287 лв. и е нараснала с над 23% спрямо предходната година. Повишаването на средната работна заплата до ниво над средната за страната е един от инструментите за привличане и задържане на служители с познания, опит и експертиза.

Предстои разширяване на бизнеса чрез увеличаване на експортните продажби, поредни инвестиции в модерни технологии и нови продукти, реконструкции с цел повишаване на енергийна ефективност и производство на зелена енергия. Групата ще продължи да търси баланс между младите кадри, които зареждат компанията с много ентусиазъм и енергия, и опитните служители, които пазят традициите и успешно предават знанията си.