🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американският колеж на "Аркус": Guns N’ Diplomas

Как една компания създаде силно училище във Велико Търново

През настоящата учебна година в колежа учат 218 деца, а 20% от новоприетите ученици се обучават безплатно
През настоящата учебна година в колежа учат 218 деца, а 20% от новоприетите ученици се обучават безплатно
През настоящата учебна година в колежа учат 218 деца, а 20% от новоприетите ученици се обучават безплатно    ©  Цветелина Белутова
През настоящата учебна година в колежа учат 218 деца, а 20% от новоприетите ученици се обучават безплатно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В ранния следобед по коридорите на Американския колеж "Аркус" във Велико Търново е тихо. Долавя се само равният глас на учителите, които са в час. Вървим към широко отворената врата на кабинета по химия, където ни посреща една малка и изключително добре оборудвана лаборатория. Тук химията не свършва само с наизустяването на елементите в Менделеевата таблица, формулите за изчисляване на валентност и изравняване на химични уравнения. Практическото изследване на вещества и процесите, наблюденията и опитите правят ученето по-интересно и ангажират децата по-силно. Дори тогава, когато това се случва на английски език.

Една от целите на колежа е учениците да са го усвоили добре още в първата година, така че той да бъде главен инструмент в целия по-нататъшен курс на обучение. А сред по-големите цели на създателите на колежа – основните акционери в оръжейната компания "Аркус", са учебното заведение да възпитава интелигентни и знаещи хора, които имат модерни възгледи и идеи и контактуват свободно със света и последните му достижения.

"Една от големите ни каузи е образованието и инвестицията в бъдещето. Ние разбрахме, че има вакуум в образователната система, и решихме да го компенсираме", казва Банко Банков, изпълнителен директор и собственик на 41% от акциите в оръжейния завод. Първият си випуск колежът приема през 2003 г., след като две години по-рано "Аркус" е инвестирала 2 млн. лв. в придобиването и ремонта на сградата на едно от най-старите, но по това време занемарено училище в центъра на града. През 2008 г. е открито и модерно общежитие за настаняване на учениците. Във всяка от 16-те години след първия звънец колежът вече все по-често е забелязван като първенец по резултати на държавните зрелостни изпити в областта и в топ 10 на страната, а учениците му се реализират добре не само в България, но и по света. Той привлича интереса и заради множеството си акредитации в европейската и американската образователна система.

Под частната арка

Компанията "Аркус" е създадена през 1965 г. като машиностроителен завод и приватизирана в края на 90-те години. Днес основната й дейност е свързана с производство на оръжия, а цялата й продукция е предназначена за износ. Дружеството е и най-големият работодател в областта. "Ние като машиностроители знаем какво да направим от желязото, но когато говорим за образование и инвестираме без очаквания за печалба, а с една идеална цел, в началото срещнахме трудности в това хората да ни повярват. Тук материалът не е желязо, а е жив, и беше много важно да извървим пътя и да покажем, че може да се получи", казва Банков. Действително колежът е единственият пример в областта за подкрепяно от бизнеса, и в частност от само една компания, учебно заведение. Такива примери в България също не са много.

След като придобиват сградата, акционерите в "Аркус" я разширяват трикратно, пристрояват и издигат нов етаж. Компанията подкрепя финансово колежа във всички тези години, като дофинансира оперативната му дейност и допреди около две години подпомага учениците със стипендии. "Съвременната образователна система изисква постоянни вложения – първо за висококвалифицирани преподаватели, техния подбор и обучение, второ, за материалната база и оборудване на кабинетите, защото не е въпросът веднъж да купиш компютри. Те се амортизират. Трето, в подкрепа на обученията извън училище, които са важни, защото когато часовете преминават в по-приятна обстановка, имат повече смисъл за учениците", обяснява Банков.

Той смята, че в последните десетилетия в държавната образователната система има нещо изначално сбъркано и макар да са се появили добри частни училища, поради факта, че субсидията не е следвала ученика, се е получавала значителна диспропорция.

От две години насам колежът е едно от частните учебни заведения в страната, които получават държавно финансиране, и поради спецификите на модела обучава безплатно 20% от новоприетите си ученици.

Що се отнася до участието на "Аркус", то винаги е било и ще продължи да се случва с идеална цел. "Не говорим за финансова печалба въобще. Това е една печалба за обществото. 20-30 години плащаме данък за необразованите. Хубави, симпатични, развити млади хора, но незнаещи и загубили ценностите. Не може да имаме просперираща държава с необразован народ", казва Банков.

Роди се звезда

В първата година след старта Американският колеж "Аркус" приема 37 ученици. Днес борят им вече е 218, а учебното заведение постепенно започва да привлича деца не само от областта, но от цяла България.

Интересът към колежа е устойчив, а развитието му е в много посоки. "Около 10-12 години ние предлагахме два профила – чуждоезиков и природо-математически, но от няколко години насам вече имаме и профил природни науки, защото се оказа, че има такова търсене. Ние сме частна институция и се опитваме да бъдем алтернатива на една добра езикова гимназия и една природо-математическа гимназия", обяснява директорът на колежа Петър Иванов. Той е на тази позиция от самото създаване на колежа и е минал през целия път до превръщането му в едно от престижните учебни заведения в страната.

Освен тези профили колежът връща жеста към бизнеса, като започва професионално обучение на кадри за инженерното производство. От 2018 г. се предлага и професионално обучение в специалността "Машинен техник". "Започнахме с един клас от шест, в който вече са седем души, а тази година приехме четири деца в този профил. Това прави разходите за това обучение по-големи, но тези ученици се възползват от безплатното обучение, което се дотира от държавата", казва Иванов.

Колежът е сертифициран по ISO за качество на процесите още през 2004 г. и е първото средно образователно учебно заведение в България с такъв сертификат. През 2005 г. то защитава акредитация пред Европейския съвет на международните училища (ESIC). Има и акредитация от New England Association of School and Colleges (NEASC) в САЩ. През 2007 г. училището на "Аркус" става третото училище в България, което предлага Дипломната програма на Международния бакалауреат (IB), която може да служи за директен прием в университети в целия свят. "Нашите ученици могат да получат само българска диплома или само IB диплома или и двете, след като положат нужните изпити", обяснява директорът. Колежът е и сертифициран център за TOEFL и за изпитите на Cambridge.

Почти всички предмети се преподават двуезично - на български и английски. Сред преподавателите има и такива, на които английският е роден език.

"Като изключим всичко това, имаме много други инструменти, с които си служим, за да правим качествено образование. Един от тях е правилникът за вътрешния ред, в който са регламентирани всички важни въпроси и който се усъвършенства постоянно. Когато кажеш какви са правилата в началото и това важи за следващите 5 години, средата е много по-спокойна и можем да се фокусираме върху образователния процес. Няма промени в таксите от започването до завършването на колежа", казва Иванов.

Формула за деца и числа

Дейността на колежа е разделена в две дружества. Първото е "Американски колеж "Аркус", през което се управляват сградният фонд и спомагателните дейности. През 2018 г. то има приходи 208 хил. лв. и загуба 96 хил. лв. Собствеността е на две компании от групата "Аркус", като в актива земята и сградата на училището е с оценка 7 млн. лв. Второто дружество е "Частна профилирана гимназия АК "Аркус" (с едноличен собственик "Американски колеж Аркус" ). То притежава лиценз да издава българска диплома за средно образование. Неговите приходи през 2018 г. са били 1 млн. лв., а печалбата - 45 хил. лв. От отчета в Търговския регистър се вижда, че през 2018 г. то има приходи от дарения 160 хил. лв. и финансиране от държавния бюджет 328 хил. лв., постъпленията от услуги (вероятно таксите) са 545 хил. лв.

Основният приход на колежа идва от образователни такси. Годишната такса в колежа варира според това дали учениците се обучават само в националната програма, или са избрали да получат и IB диплома. В първия случай тя е 1600 евро, а във втория 4000 евро. За ученици, които се обучават едновременно по двете програми, таксата е 3700 евро. По думите на директора Петър Иванов колежът използва една част финансовата подкрепа от "Аркус", за да покрива по-високите разходи за международната програма. "Това, че нашата такса е най-ниска в сравнение с други сертифицирани в САЩ училища, може да навежда на мисълта, че и качеството на образованието е такова, но не, не е вярно. Резултатите ни са над средните в света и Европа. За да бъде услугата достъпна, ни помага именно това финансиране. Ние винаги сме имали социална политика, давали сме стипендии на изявени деца, включително сме обучавали децата с най-високи резултати безплатно", казва той.

Училището следи внимателно прогреса на своите възпитаници и ако те не полагат усилия в процеса, отпадат.

"Нашата професионална етика е такава, че не ни интересува кой от какво семейство и с какви доходи е. Хората не идват тук, защото знаят, че ще плащат такси и всичко ще е наред. Третираме всички еднакво и оценяваме резултатите безпристрастно. За нас е много важно дали децата искат и могат да учат", казва Иванов.

Същото важи и за техните преподаватели. Учебното заведение може да се похвали с почти нулево текучество, на 5-10 години от системата излиза само по един човек. Повечето са от Велико Търново. Сред тях има и много млади хора, завършили местния университет, които могат да преподават двуезично. Те помагат много за международната програма. Заетите в училището са 55 души.

Петър Иванов признава, че в привличането на кадри се усеща много силна конкуренция, и то не само на местно, а на национално ниво. Въпросът за адекватността на заплащането продължава да стои на дневен ред. "Ние успяхме да изградим такава система, в която обективният резултат на учителя, тоест прогресът на учениците, класовете и випуска, да е определящ при заплащането на учителите, а не това колко време са прекарали в системата", казва той.

Висок старт и автономност

Когато завършат образованието си в колежа, учениците се насочват към по-търсените университетски специалности. Те продължават в направления като информационни технологии, медицина, мениджмънт, финанси и право.

"За съжаление ние сме фирма за експорт. Много наши ученици избират да продължат да учат в чужбина и не са изобщо боси, когато стъпят на световния пазар и трябва да докажат знанията и уменията си на входа на образователните системи, както и да се преборят да останат. Великобритания е дестинация номер 1 като избор, след това са Холандия, Дания, Австрия, Италия", казва Иванов.

В последните години колежът вече успява да покрива разходите си с по-малко финансова помощ от бизнес ангела "Аркус". "В началото компанията ни подкрепяше не с десетки, а със стотици хиляди левове", казва директорът.

За готовността учебното заведение да се отдели икономически споделя и Банко Банков. "Мисля, че след около година или две вече ще имаме приходи, равни на разходите, и без подкрепата", казва той. Компанията обаче винаги ще стои зад колежа, защото това носи полза за цялото общество. "Свидетели сме на много други проекти, които с гръм и трясък се разпукаха. Затова ви казвам, че най-голямото удовлетворение за нас е, когато изпращаме завършилите ученици да виждаме какви бяха и какви са станали. Те са промяната, от която имаме нужда. Колежът не дава само знания, а един широк кръгозор и маниер за подхода към процесите, било учебен или трудов. Този маниер се вгражда в хората", казва Банков. За него най-големият успех на колежа се корени повече в това, отколкото във всички спечелени медали от международните олимпиади, високите резултати на зрелостните изпити и множеството други академични и спортни постижения на учениците.

Q&A

Петър Иванов, директор на Американски колеж "Аркус"

Каква е системата за прием на ученици в колежа?


Колежът има собствени приемни изпити по три предмета – английски език, български език и литература, математика. Кандидатите се класират според резултатите от трите изпита. Учениците, които се възползват от безплатно обучение в 20% квота, са тези с най-високи резултати на приемните изпити, без оглед социалния им статус или други фактори.

Какъв е профилът на семействата, които избират учебното заведение?

Той е много разнообразен. Най-много са семействата, в които хората упражняват по-добре платени професии, или тези с малък и среден бизнес. Интерес има и от страна на семействата с едър бизнес, политически лидери от местно и национално ниво. Всяка година имаме и постоянен процент, около 10%, на ученици, които са чуждоговорящи. В първите години това бяха англоговорящи деца, после дойдоха рускоговорящите и арабскоговорящите. Имали сме деца от смесени бракове и родени тук, но мигрирали и върнали се в България.

Какви са предимствата и недостатъците на това едно международно признато учебно заведение да се намира в по-малък областен град на България?

Предимствата са, че в общността хората се познават и изкушенията за учениците са по-ограничени. Сред основните недостатъци е малкият пазар. По начина, по който работим, ако бяхме в по-голям град щяхме да се развиваме и растем повече. Работим с ученици в най-трудната възраст между 14 и 19 години и повечето семейства не искат децата им да учат в друго населено място, каквото и да им обещават по отношение на средата и възможните резултати. Друг минус е налагането на имиджа. Тук, за да те признаят свои, отнема много повече време. За някои хора трябваше да мине десетилетие.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo

    Банков и компания да направят и завода си да изглежда като колежа и да работи поне толкова ефективно. За сега там копаят дъното.

    Нередност?
Нов коментар