🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Някъде ТАМ

Културното пространство е един от водещите клубове на Велико Търново

Ваня Димитрова, Веселин Денев, Деница Милушева и Галин Попов
Ваня Димитрова, Веселин Денев, Деница Милушева и Галин Попов
Ваня Димитрова, Веселин Денев, Деница Милушева и Галин Попов    ©  Цветелина Белутова
Ваня Димитрова, Веселин Денев, Деница Милушева и Галин Попов    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Независимо дали става въпрос за парти в малките часове на нощта или за дискусия по сериозен проблем през деня, пространството ТАМ е културен оазис за младите хора във Велико Търново. С времето малкият клуб постигна рядко наблюдаван баланс – програмата му изглежда фокусирана, а едновременно с това е изключително разнообразна: партита, концерти, литературни събития, прожекции, дискусии. Всичко това разнообрази културния живот на Търново, а освен за местните млади хора барът е притегателна точка и за нарастващия брой чужденци в града. На няколко пъти пространството е било жертва на вандали, но това като че ли не разколебава хората зад него.

Към момента ТАМ са управителят Галин Попов, "рационалният човек в екипа" Ваня Димитрова, Деница Милушева, която е художничка и преподавателка, дългогодишният барман на пространството Веселин Денев.

Всичко започва през есента на 2013 г. С бюджет от едва няколко хиляди лева и тонколони, купени от битаци, Галин и живееща в Търново французойка основават бара. До голяма степен Галин е провокиран от желанието той и приятелите му да са промяната, която искат да видят. "Години наред живях в Търново като на гости - всеки уикенд бях в София, в Пловдив или извън страната", казва роденият в града Галин, който преди това се занимавал с лейбъл на дрехи. "Разминавах се с хората тук, но никого не познавах..." Сега положението е коренно различно, а събитията на ТАМ често привличат хора от други градове или бързо става мястото, където новите в Търново намират среда.

Неотдавна ТАМ започнаха и кампания в платформата за групово финансиране Patreon, която генерира около 350 долара на месец и им помага да са още по-независими в решенията си. Целта им е да стигнат до 1000 долара, което ще им позволи да инициират малък грант, който да се дава на други творци и организации. Освен променен интериор сред нововъведенията от тази есен е малка кухня, която ще се движи от живеещата в близост до града англичанка. За втора поредна година продължава още една интересна идея: в ъгъл на приземния етаж всеки месец по един артист представя творба, селектирана от кураторката Мартина Йорданова – инициативата "1m2 изкуство" е намек, че всяко пространство, независимо от ограниченията си, може да подкрепя и показва изкуство.

Има ли нещо, което със сигурност работи и не работи при аудиторията им? Концертите с авангардна музика са предизвикателство, но изненадващо дискусиите са нещо, което провокира голям интерес и смислено участие. "Те винаги се получават. До голяма степен защото младите нямат възможност да изразяват мнението си на особено много места", казва Деница Милушева и отличава среща, в която местните са били много ангажирани и идейни какво може да се случи с квартала около бившата фабрика "Мавриков", където по време на социализма е имало солидно кубинско население. Това води до парти с кубинския диджей, организирал подобни събития в града през 80-те години. Театралните постановки на експерименталния театрален колектив "Метеор" също се ползват с доверие от търновската публика - често постановките на Ани Васева се разпродават за часове.

"Не разглеждаме теми, които са твърде биполярни в обществото, не търсим конфронтация", казва Галин, който често организира публиката около бара да гостува на събития в други градове. "Опитваме се да съберем единомислещи хора, които да помислят как една идея може да бъде осъществена по най-добрия начин. Когато няма комуникация, има объркване."

ТАМ виждат ролята си и в по-голям план. Според тях културният потенциал на града е нещо, което трябва да се стимулира максимално, тъй като иначе за живеещия в него след работа не остава нищо друго, освен да се прибере вкъщи и да гледа телевизия. Според Галин има голям потенциал в развиването на творчески резиденции в региона и привличането на повече чуждестранни творци, което да доведе до използването на пустеещи къщи, иначе отредени от общината за културна дейност. Най-доброто, което им се случва засега, е да се превърнат в офиси.

"Голяма мода е да се говори за културни квартали, но в български контекст ми се струва малко пресилено. Моделът с културните квартали все повече означава просто повече места с крафт бира и бургери. Много по-важно е да се мисли как събитията могат да бъдат обвързани в културна мрежа и повече хора да знаят за това, което се случва. Няма чак толкова неща, които ни липсват в Търново – те просто не са добре комуникирани извън града."

През последната година все по-често си сътрудничат с артисти от Румъния. Това, че Търново е между София и Букурещ, е фактор, който им се иска да използват по-интензивно. С годините публиката се променя, до голяма степен заради интензивния ход в самия град – гимназистите често продължават образованието си другаде, студентите и лекторите обикновено са за определен период от време в града, а някои се завръщат след години живот другаде.

Това създава непостоянност, но пък гарантира и приток на нови сили и идеи. Динамиката се вижда и от самия екип зад пространството – Деница Милушева идва в Търново, след като е живяла в Търговище, Ямбол, Лодз и Порто, а Ваня Димитрова пристига от София покрай работата на съпруга си: "В началото го възприех болезнено, като крачка назад, но сега имам чувството, че преместването тук е сред най-хубавите неща, които са ми се случвали."

Въпреки че културният мениджмънт е постоянно ходене по тънък лед, Галин Попов има увереност и смелост, че най-доброто пред ТАМ предстои. "Може да живеем в балон, но пък този балон не мрънка. Когато има среда, нещата се получават."

За събитията, организирани от ТАМ, може да се информирате от Facebook страницата им и vtevents.wordpress.com.

Календар: културни събития във Велико Търново до края на 2019 г.

9.11. Концерт на хърватската певица Жасмина Петрович и алжирския музикант Амар Амарни в ТАМ от 20 ч. Музиката им е вдъхновена от средиземноморската култура.

10.11. Последен ден на изложбата "Знаци" на Димитър Солаков в галерия Heerz Tooya.

14.11. Начало на Националното биенале на рисунката в изложбени зали "Рафаел Михайлов".

15.11. Съвместен концерт на Ицко Финци и Георги Дончев (Nasekomix, Anka & Gosh) в ARTE Hotel Rooms.

21.11. Музиканти от Германия, Италия, Русия, Канада, Корея, Япония, Филипините, Словакия и България участват в "Концерт на осем рояла". Той ще се проведе в зала ДКС "Васил Левски". Събитието е част от програмата на "Пловдив 2019".

21.11. Програмата на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs преминава през Търново. Прожекциите са в ТАМ.
Все още няма коментари
Нов коментар